26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

GLOSA: Naše výročí a Ukrajina

21. srpen 1968. Výročí, které v uplynulých 46 letech mnohokrát oslavováno, adorováno, stejně jako tupeno a odsuzováno, dle momentálního zájmu toho, jenž na skomírajícím ohníčku historických událostí přihříval si zrovna svůj politický eintopf.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 21.8.2014 16:18

Re: Souhlas

Rusku (přesněji Putinovi) jsou ukrajinské hladové krky ukradené. Nezáleží mu ani na těch ruských, když jim zákazem dovozu podstatně zdražil potraviny. Putinovi evidentně záleží pouze na tom, aby se do historie zapsal jako velký obnovitel bývalého sovětského impéria (a dost možná i něco víc). A většina Rusů mu v tom zřejmě fandí. On takový mindrák z toho, že žijete v "balšoj zemlji", na kterou se přesto okolní svět dívá jako na nějaký vidlákov, udělá své. Na Ukrajině si Putin nejspíš jen testuje reakci Západu. Jeho plány sahají nepochybně mnohem dál.

V. P 21.8.2014 5:51

Poučení ze srpna 68

Ukrajině je nutno co nejúčinněji pomoci, od ekonomického tlaku na agresora až po dodávky zbraní. I když to bude něco stát.

A kremelské agitpropčíky je třeba posílat do háje. Takže běžte do háje, kremelská agitpropčice!

J. Vintr 21.8.2014 1:16

Naprostá idiocie

připisovat vinu na občanské válce Západu. Ti takzvaní separatisté, kteří se zčista jasna rozhodli že chtějí, aby části ukrajinského území patřily k Rusku, nejsou žádní amatéři s kalašnikovy, ale armáda vyzbrojená ruskými zbraněmi, včetně těch vysoce sofistikovaných, které nemůže obsluhovat nikdo jiný, než vyškolení specialisté. Takže je prakticky jisté, že na straně "separatistů" bojují už dnes ruští vojáci. A bohužel vývoj jasně směřuje k tomu, že ruské vojenské vměšování bude zesilovat a velmi vážně hrozí, že se tato krize může rozrůst do rozměrů, tragických i pro celou Evropu. To co nám už připadalo zcela absurdní je najednou přede dveřmi - a jen kvůli malému zamindrákovanému mužíčkovi s krysím obličejem, který se zřejmě rozhodl si hrát na obnovitele bývalého sovětského impéria ...

J. Novak 21.8.2014 1:55

Re: Naprostá idiocie

Ti takzvaní separatisté se ke svému činu rozhodli teprve tehdy, když jim kdosi z Kyjeva začal zakazovat používání jejich mateřštiny. A dělat paralelu mezi rokem 1968 v ČSSR a dnešní Ukrajinou je to samé jako sčítat jablka s hruškami. Račte si uvědomit, že v roce 1968 k nám jako okupační vojska přijaly armády pěti států WS a zůstala tu potom Sovětská armáda, kterou kromě jiného asi ze 45% tvořili vámi tak milovaní Ukrajinci. A navíc rozkaz k akci vydal Ukrajinec L.I. Brežněv. Při tom, jak dneska oslavují v Kyjevě Stěpana Banderu bych se moc nedivil, kdyby si za pár let nechtěli Ukajinci zopakovat tažení na Západ opět, vždyť nějací Slováci, Češi, Poláci... jsou pro ně vlasně jenom podřadné slovanské kmeny a jich, Ukrajinců je mnoho...

J. Vintr 21.8.2014 2:10

Re: Naprostá idiocie

Já jsem se o roku 1968 vůbec nezmínil. S tím, co se tehdy stalo, má dnešní situace společné jen jen jedno - Ruskou sviňáckou politiku.

B. Hamáček 21.8.2014 4:05

Re: Naprostá idiocie

Autorka textu je patrně placená agentka Kremlu , a vy zapšklý absolvent VUMLu . S. Bandera byl produkt ruského teroru na Ukrajině. Bohužel to vzal za špatný konec. Určitě obdivujete husity, že. V kontextu tehdejší Evropy to byli bandité, vrazi a lupiči. Ono i z dnešního pohledu to vypadá stejně. Jenom nesmím jako historická fakta hledat u Jiráska . Psal pouze romány a pustě si vymýšlel , byly to ovšem romány, které psal školním, tudíž kradeným inkoustem. Husitství byla naprosto jasná občanská válka. Tahle pravda se Vám asi nebude moc líbit , ale bohužel to tak je.

J. Vyhnalík 21.8.2014 5:07

Re: Naprostá idiocie

Já jsem si na rok 68 vzpomněl, když jsem viděl civilisty přemlouvající vykulené ukrajinské vojáky.

J. Kombercová 21.8.2014 8:14

Re: Naprostá idiocie

Hezký. Tehdy, toho 21. srpna 68, ti vojáci nevěděli ani kde jsou ani proč tam jsou. Snad nechcete tvrdit, že ukrajinští vojáci nevědí, o co jde?

P. Lenc 21.8.2014 9:39

Re: Naprostá idiocie

To nic, to je jen Vyhnalík.

J. Vyhnalík 21.8.2014 14:48

Re: Naprostá idiocie

ČT24 se tomu věnovala pouze okrajově, ale první ofenzíva ukrajinské armády skončila debaklem, když vojáci odmítli střílet do civilistů, někteří dokonce přešli na stranu povstalců a někteří nechali povstalcům techniku a vrátili se bez ní.

Bojovat začaly až prapory Národní gardy, financované Kolomojským, Porošenkem a dalšími oligarchy a vytvořené z nelegálních ozbrojenců Pravého sektoru a mafiánských soukromých armád složených z bývalých trestanců. Oleh Ljaško se v TV dokonce chlubil tím, že prapor Azov, který dobyl Mariupol je složený více než z poloviny z bývalých trestanců.

S. Ševeček 21.8.2014 18:25

Re: Naprostá idiocie

Odkud a proč se asi objevili? - v únoru ještě žádní nebyli.