24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

GLOSA: Na účtenky vám kašlu

Naši dva premiéři (jeden oficiální a druhý faktický) se usnesli na dalším postupu šikanózního, nefunkčního a likvidačního projektu elektronické evidence tržeb a s tím spojené účtenkové loterie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brunner 26.2.2015 23:11

Nechápu lidi

Kteří se radují, že stát vybere od lidí dole více daní. Vždyť polovina se hned dá na hlídání účtenkového molocha. To, co zbyde navíc, bude za rok za dva stejně málo, státní byrokracie to rozhází.

V. Čermák 26.2.2015 18:28

Zdá se, že pan "Svobodný" kope za

Potrefené husy, které doposud vesele šidí daně a mají vážné obavy, že jim Babišův zákon přistřihne křidélka. No a pan autor tady za ně hlasitě kejhá. Nejvíc ho prý dožralo, že si bude muset povinně vzít stvrzenku. No já osobně strvrzenky většinou neskladuji (jen u zboží k případné reklamaci), ale po odebrání je vhodím do nejbližšího koše a zatím mě to nikdy na rozdíl od pana autora, zřejmě nějakého labilního chabruse, nikdy nerozčílilo, natož nerozhořčilo.

P. Papež 26.2.2015 21:23

Re: Zdá se, že pan "Svobodný" kope za

Čermáku, Čermáku. Jste zakyslý nenávistný bolševik zaměřený na "nepoctivé" živnostníky. Zřejmě jste placen z bolševického sekretariátu a o podnikání nemáte ani páru, kromě bolševických příruček na likvidaci této skupiny. Tato pitomost přerůstá do Babišova, který chce ponechat jen velké firmy (ty může lépe z ministerstva ovládat). Nejde mu totiž o stát, ale o Babišovo a troubové jako vy ho v tom podporují.

P. Selinger 26.2.2015 16:10

Jediné, co se vyplatí,

je již nikdy nevolit  socany a babišismus

J. Chaloupka 26.2.2015 14:29

Na druhou stranu u zubařů nebo právníků by se to

možná vyplatilo. Ještě mi nikdy žádný nedal stvrzenku.

J. Jurax 27.2.2015 0:02

Re: Na druhou stranu u zubařů nebo právníků by se to

Můj zubař vždy. Právník taky.

J. Pražák 26.2.2015 12:20

Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

neprodávali pašované neproclené nezdaněné zboží? Nekalá konkurence vietnamských a čínských obchodníků a trhovců škodí všem. O něco levnější zboží bez možnosti reklamace, ničení pracovníc míst poctivých obchodníků. S pokladnami jednoznačně souhlasím.

Z. Jitča 26.2.2015 12:39

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Promiňte, ale na to přece už teď pamatují platné zákony! V čem vidím největší chybu, je jejich nevymáhání!!! Jak je možné, že existují vietnamské tržnice, kde jsou evidentní celní úniky, a kontrola tam, za asistence tv, proběhne jednou za rok? Jak je možné, že k nám na kontrolu přijde finanční úřad, kdy se mu to zlíbí, a my musíme doložit každičký doklad, každý km cesťáku, a u těchto trhovců to nikdo neřeší??? V tom je z mého pohledu základní problém, nedodržují se zákony, a místo jejich vymáhání se vymýšlí další, aby z těch, co už platí, dostali ještě o procentíčko víc, a ti, co na to kašlou, budou kašlat dál... Opravdu mě tahle situace štve, politici, aby si ulehčili život, dělají z drobných podnikatelů a živnostníků zloděje, lacině proti nim poštvou neinformovanou veřejnost, a pak za troubení fanfár vymyslí kravinu, která požere celý svůj výtěžek, pokud vůbec bude nějaký, aby bylo vidět, že oni přece pracují... Kdyby takto pracoval soukromník, už je dávno na pracáku a pod mostem, protože majetek by mu zabavili věřitelé!

J. Pražák 26.2.2015 13:27

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Věřím tomu, že elktronické sledování pomůže zabránit daňovým únikům, což se zatím nepodařilo. Poctiví se nemají čeho bát, nepoctivci budou křičet. Uvidí se výsledek za rok po spuštění. Ať trhovci zavřou stánky. Žádná škoda, alespoň ubyde nekalá konkurence.

Z. Lapil 26.2.2015 14:15

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

No, ono až vám v sousedství naskočí konkurence s lehce podseknutými cenami, protože si od financnů hackne vaše ceny, bude vám poctivost, k ho... totiž k ničemu.

A všimněte si, že předpokládám, že jsou úředníci poctiví a dokážou udržet tajemství.

J. Pražák 26.2.2015 15:28

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Nebyl by to zdravý konkurenční boj? Ale daně by se platily, což je účel.

Z. Lapil 26.2.2015 15:57

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Vám skoro nevěřím, že byste to myslel ironicky, takže: to by tedy nebyl, do účetnictví mi nemá co kdo koukat, kromě financů na kontrole.

A když jsme u těch daní, taky žádná výhra, protože z menších cen se platí menší daně.

J. Pražák 26.2.2015 16:05

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Zbývající peníze ušetřené levnějším nákupem se utratí jinde, takže stát dostane stejně a ještě se oživí ekonomika zvýšenou výrobou.

K. Vyšata 26.2.2015 14:01

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

No není ten Babiš potřebný, i na vietnamské tržnici budou muset přiznávat tržby a danit. Navíc budou muset dávat účtenky a ty se budou moci používat na případné reklamace. Elektronická evidence tržeb má i jeden podstatný efekt, jednoduchou kontrolu berňáku. A ani nebudou muset poslouchat od prodejců, že neumět česky.

Z. Jitča 26.2.2015 14:42

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

A to si vážně myslíte, že zrovna tenhle problém vyřeší elektronická pokladna? Je namátkou mě napadlo řešení "po vietnamsku": Na celé tržnici bude jedna registrovaná kasa, kde budou údajně všichni markovat - před kontrolou, jinak vše půjde ve stejný kolejích, jako dosud. Pokud státní aparát nedokáže vyřešit tak jednoduchý problém, jako je černý prodej na konkrétních, notoricky známých místech, tak jakékoli vychytávky to za něj neudělají. Znovu opakuji, pokud není vymahatelnost práva, je jakýkoli zákon k ničemu. Mě osobně je ta pokladna šumák, náklad cca 5000 jednorázově uneseme, ale jde mi o peníze státu, který je evidentně vyhazuje z okna a ještě se mu daří přesvědčit lidi, že je to dobře. No jo, hlavně odvést pozornost jinam, pěkně konkrétně, to vždycky spolehlivě zafunguje - a co se děje v pozadí, to pak nikoho nezajímá... Paradoxně, já nemám nic ani proti Babišovi v politice, jen už by měl konečně uznat, že JE politik. Štve mě oblbování lidí, které stojí nás všechny miliardy, místo řešení neschopnosti státní mašinérie zatočit s vykuky hned a rychle - proč ty tržnice, když tam utíkají takové peníze, nekontrolují už nyní - může mi někdo říci, co jim v tom brání??? Když tam bude každý druhý den kontrola z celní správy, finančáku, ČOIky, tak je za půl roku po problému, a nebude to stát víc, než pár set tisíc na platech těch úředníků. Takhle to bude stát každého podnikatele kupu peněz a starostí, a nás všechny, mimo pár miliard, i třeba delší fronty v obchodech - nebo se tu najde někdo, kdo věří, že za necelý rok se zprovozní tak stabilní a rychlá síť, že to generování a přiřazování kódu na pokladny v obchodech nebude zdržovat či dokonce padat? Ano, někdo možná namítne, že platební karty také fungují - ale, to se postupně vyvíjí už mnoho let, zpočátku to bylo docela pomalé a hlavně, banky to dělají po důkladné přípravě a za nemalý peníz (to není služba zdarma, obchod z toho platí tvrdá procenta!) a přitom zdaleka ne v takovém rozsahu, jako je to plánováno státem.

K. Vyšata 26.2.2015 16:21

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Je logické, že se notoričtí neplatiči daní budou snažit najít způsob jak systém ošulit. Mimochodem "vietnamský" přístup nebude možný, kasa bude registrována na IČ a to nemá celá tržnice, že? Jinak současný system kontroly byl z lidských důvodů nefunkční, vzpomínám na kontroly čojky, kdy si každý rok přišla paní pro pětistovku na pokutě a ještě si s účetní pokecala. Donutit pracovníky jakýchkoliv kontrol ke stoprocentní práci je nadlidský problém. Viz pančování a míchání alkoholu, vína, cigaret a jak nám dokázal Babiš, i na hajzl papíru se někdo pakoval. Kde byla kontrola? Elektronická evidence dost podstatně vyřadí lidský faktor při kontrole a donutí i kontrolní orgány konat podle regulí. I tu složitost kterou předjímáte a bojíte se jí, systém už jinde funguje a je vychytaný zrovna jako platební karty, nemusí se vymýšlet něco převratného.

Babiš prohlašuje že není politik, no a co, politici nám léta prohlašovali, že když jim dáme hlas, budou poctivě sloužit lidu a vždy skutek utek. Nemám s ním problém, ať je politik nebo marťan, důležité je, že spravuje stát k prospěchu všech, dokonce i k prospěchu svých firem což je pochopitelné.

Z. Jitča 26.2.2015 17:14

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

V podstatě mi přizvukujete, jen ještě věříte tomu, co nám předkládají politici... Jasně, že kasa na tržnici bude registrovaná na jedno IČO, a všichni na tržnici budou tvrdit, že jsou jeden subjekt - kdo to bude kontrolovat? Zase jen lide... A pokud se státní úředníci nenaučí pracovat poctivě, je celá tahle debata na nic - kdo bude chtít podvádět ve velkém, cestičku si při nedostatečné kontrole najde, kdo je poctivý, doplatí jen komplikacemi ve své činnosti = víc peněz se nevybere, jen to spolkne další kus našich daní. Pokud Babiš chce řídit stát jako firmu, nemám s tím nejmenší problém (v našem městě to tak funguje už 4 roky ke všeobecné spokojenosti). Jeho problém vidím jinde, začíná "měknout", pozvolna přejímá náhled těch, co ho obklopují, tedy jiných politických stran: My to v současnosti nezvládáme, tak vymyslíme další bič - ale hlavně na ty malé, mezi ty opravdu nepatří... Jak se může stát, že stát "ztratí" část svých strategických zásob ropy za miliardy? A klídek, nic moc se neděje, nepadají hlavy náměstků... Šmarjá, umíte si představit ten kolotoč, jak by majitel firmy vyšiloval, kdyby se to stalo v soukromé firmě? A celá akce s těmi pokladnami mi připomíná např. akci opencard (jenže tam šlo o pražské peníze), nebo akci vyplácení sociálních dávek na karty - to přeci také jinde bez problémů funguje, a z hlediska administrativy a zátěže systému je to legrace proti tomu, co chtějí zavádět nyní - a jak to dopadlo? O registru vozidel snad ani nemá cenu se zmiňovat - to už funguje, na rozdíl od předkládaného projektu, opravdu v mnoha a mnoha zemích - a v mnohem širším měřítku... To jen tak namátkou, a proto nevěřím, že tenhle nápad bude funkční. Jen zase utratíme peníze, otrávíme tisíce lidí, a pak to celé vymizí do ztracena... Bez odpovědnosti za škody.

K. Vyšata 26.2.2015 18:38

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Ty zmizelé zásoby se nedají připsat době Babišovo vládnutí.

To že téměř každý IT projekt je nefunkční nebo velmi chybový je většinou vinou právníků, že do smluv nedávají tvrdé sankce za nesplnění požadovaných kvalit produktu a následného vymáhání škod.

Babiš neměkne, spíš se stává realistou problematického vládnutí v koalici. Myslím, že byl zdrcen když poznal pravý stav národního hospodářství. 25 let pletla politická reprezentace petivo mafiánského vedení vedení státu a asi není snadné zpřetrhat nitky vzájemného propojení parazitů.

Nezbývá nám nic jiného, než si počkat jak celá akce dopadne.

S. Novotná 26.2.2015 19:46

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Nejsem obchodník ani daňový úředník. Ale jako běžný občan této země si myslím, že opakované televizní předvádečky v televizi, kde celníci a policisté kontrolují tržnice a zabrané zboží končí ve spalovnách, jsou na dvě věci. Na nic a na.... Proč se okamžitě při zjištění neprocleného zboží, zfalšovaných značek, nekolkovaných cigaret, či dokonce drog celá tržnice, ale i krámek, nezavře a okamžitě tam s nimi není živnostenský úřad a neodebere oprávnění? Majitelům není okamžitě zrušeno povolení k pobytu a zahájeno řízení k vyhoštění, a to nikoliv na svobodě, ale v nějakém zařízení bez možnosti útěku, a to I s celou rodinou? Na tom přece nemůže býtnic tak složitého???? A jakmile se to stane několika z nich, celá komunita si řekne, že to tu už není zlatý důl a změní působiště, tak jako sem přitáhli z Německa, kde jim pšenka nekvetla. Jenže - kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce - důvody. Kdo z nás ví, koho všeho mají ti trhovci a drogoví dealer na výplatních páskách. Jink s Vámi naprostý souhlas se vším, co píšete.

J. Jurax 27.2.2015 0:04

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Trhovec nerosumět šéski ...

V. Kain 26.2.2015 14:41

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

Jestli budou po vietnamcích chtít aby si zakoupili pokladny s fis.pamětí,tak to bude diskriminace menšiny.A těch se  Diensbier,Šabatová jistě zastane.

J. Pražák 26.2.2015 15:26

Re: Jak zajistíte, aby trhovci platili daně a

To by snad konečně byl konec Profesionálního Syna a Hidžáb Šabatové.

K. Frauknecht 26.2.2015 10:34

Tohle divadlo

pro ovčany - voli(če) mě nechává naprosto klidným. V prezentovaných termínech to "prostě" nebude :-)).

http://finmag.penize.cz/penize/297652-otazka-pro-ministra-odkdy-umi-tablet-vytisknout-uctenku#comment_228686

Z. Jitča 26.2.2015 10:22

Ten zákon je zcela nedomyšlený...

Naprosto souhlasím s článkem, a nejde mi ani tak o to, že stát už dopředu počítá, že všichni podvádí (možná je to tak i správné), ale že stát zátěž finanční i organizační přesouvá ze sebe na ty, od kterých peníze chce vybírat. V podstatě přiznává, že NAPROSTO NEZVLÁDÁ finanční kontroly, a celá tahle akce mu pouze usnadňuje činnost, kterou je už nyní povinen (správa svěřeného majetku - stát je občanů, nikoli politiků a úředníků) vykonávat! Máme malou firmičku, ale sídlíme na jednom místě, účtujeme poctivě a internet máme, pro nás to holt budou jen vyhozené peníze za pokladnu (v hotovosti jsme měli minulý rok TŘI prodeje, realizované fakturou za hotové!), ale umím si představit, že pro spoustu drobných živnostníků (kadeřnice, kosmetičky, stánkaři, opraváři...) to bude poslední kapka a konec. Někdo namítne, že žádná škoda - daně také neodváděli. Ano, to je pravda, ale nezapomeňte, že tady nejde jen o výběr, ale také o vyplácení - pokud oni skončí, dostanou podporu, sociální dávky, aby si je udrželi, budou se muset účastnit rekvalifikačních kurzů (placených státem), které ale už dopředu nechtějí uplatnit, jen to tam odsedí... Fůra peněz... Ale pokud zohledním i jen přímé náklady na uvedení systému do provozu - tedy hardware, software, posílení linek a obsluhující personál, jsem hluboce přesvědčena, že půjde o pro stát vysoce ztrátový podnik, který nejvíc zatíží ty, kteří se o sebe zatím starají sami... :-(

P. Schon 26.2.2015 13:45

Re: Ten zákon je zcela nedomyšlený...

Tak tak. Loni jsem měl doma perfektního pokrývače. Tak jsem se ho z legrace zeptal, jak se těší až bude na střeše tisknout účtenky. Nebude. Řekl že počítač je pro něho španělská vesnice a nikdy se ho nenaučí ovládat. K termínu zavedení zákona končí a odchází na pracák. Příležitostně si bude přivydělávat fuškami načerno.

K. Vyšata 26.2.2015 13:58

Re: Ten zákon je zcela nedomyšlený...

To je tedy hrdina, z jedné nepoctivosti půjde do dalších lumpáren. Na to má chytrost postavenou, kdyby místo vymýšlení lumpáren se naučil ovládat počítač.

B. Uhlich 26.2.2015 20:59

Re: Ten zákon je zcela nedomyšlený...

Buď spokojenej blbečku..za každýho živnostníka, kterej se na to vykašle, vždyť o to Tobě a Tobě podobným jde, ne? Musíš být úplně dementní, když předpokládáš, že živnostníci budou makat od rána do večera, aby měli úplný howno..aby jim Bureš všechno sežral. Nasrrat de-bille...budeš nás pěkně živit..doufám, že platíš pořádný daně, abys nás všechny uživil...

J. Jurax 27.2.2015 0:12

Re: Ten zákon je zcela nedomyšlený...

No, nevím, zaměstnancům bere stejně jako Vám, akorát nemůžou čarovat s daňovým základem a ještě aby živili vyčuránky jako Vy ... raději nic nepište ...

J. Bořický 26.2.2015 8:47

Reakce

na příspěvek p.Rybenského.

J. Bořický 26.2.2015 8:46

Máte

pravdu,že ji mohu zahodit.Ale zde jde o princip,že jí podle zákona musím vzít.Co se ještě uzákoní ?