25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Mozek je orgán, který...

13.6.2016

Chtělo se mi napsat jako první slovo bohužel, leč bylo by to zavádějící. Republikou cloumá kauza reorganizace a sloučení protikorupčních vyšetřujících policejních orgánů. Nechme stranou, zda je to nutné, potřebné a efektivní – to vždy ukáže pouze čas. Všechno ostatní se dá pouze předpokládat.

Jenže se zde objevil takový typicky český fenomén. „Oni to dělají proto, aby se nemohlo vyšetřit vůbec nic.“ Takový hlas jde Českem. „A jediný, kdo se proti tomu postavil je pan ministr Babiš a jeho hnutí ANO. Takže se ukazuje znovu, že on jediný bojuje proti korupci.“ Já vím, je to zavádějící, možná nespravedlivé, ale v této zemi již dlouho u veřejnosti vítězí vždy jednoduchá řešení nebo dokonce i nesmyslné pravdy, při nichž myšlení rozhodně nebolí.

Je to jednoduchá matematika, jakkoli nemá nic společného s exaktní vědou ani možná s realitou. Spolu vládnoucí socialisté si naběhli na vidle. Že ono sloučení není věcí politickou? Že je plně v pravomoci vedení police? Samozřejmě. To ovšem platí pouze potud, pokud někdo neudělá něco nešikovně. Poté se z toho politikum logicky stane, i kdyby se ministr vnitra zaklínal sebevíc.

Prostě podcenili přípravu a nenapadlo je, co se z této jinak čistě organizační (doufejme) záležitosti vyklube. Ke schopnostem výborného politika patří i to, aby uměl předvídat, analyzovat a nikoli pouze hasit, když už hoří. Já vím, že takové politiky bohužel nemáme. Takže lze z celé záležitosti vyvodit jeden závěr. Ovlivní volby nejbližší i pozdější. V čí prospěch je naprosto jasné. Proto jsem vynechal ono slovo bohužel.