24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Morální dilema

5.3.2009

Některé na první pohled jasné věci jsou ve skutečnosti nejasné, zatímco zdánlivé zašmodrchanosti jsou nad slunce jasnější. Odborníci například jásají, že už vědí, jak vypadal zamlada Leonardo da Vinci, když byla pod textem z jeho kodexu objevena tvář mladého muže. Sám bych se z té senzace radoval, kdyby se do mysli nevtírala otázka. Není logičtější – než teorie o autoportrétu – domněnka, že tu Mistr vyobrazil některého ze svých milců?

Zbytečně zašmodrchaně pak vypadá problém mnohoobročnictví mezi hejtmany za ČSSD. Tři z nich, Michal Hašek, Radko Martínek a Martin Tesařík, po volbách slíbili vzdát se poslaneckých mandátů, aby se mohli plně odevzdat službě regionům.

Jak řekli, tak v neděli v Olomouci učinili. Ostatně je k tomu po volbách vybídl sám předseda strany. Jednak to před veřejností lépe vypadá, jednak je skutečně podezřelé, má-li jeden člověk na sto procent zvládat dvě tak náročné funkce, jako jsou poslanec a hejtman. To snad dokážou jen Superman a senátorprimátor Kubera. A vlastně ještě někdo.

Zmínění hejtmani tím hodili rukavici čtvrtému dvoufunkčnímu muži ČSSD Davidu Rathovi. Na první pohled je jeho odhodlání ponechat si jak hejtmanování, tak poslancování morálně neudržitelné. Kolegové ho vlastně před veřejností znectili. Rath nyní vypadá jako hamoun, který ty dva platy potřebuje na zdvojenou domácnost. Zvláště když v sobotu jeho jihomoravský kolega Hašek zpochybnil jeho ochotu rozdat jeden z platů potřebným. Rathovo zdráhání učinit užitečné gesto vyvolává v případě tak zkušeného politika dojem, že je za tím spousta nejasností.

Přitom skutečný důvod je zřejmý. Kdyby sociální demokracie Ratha ve Sněmovně neměla, musela by si ho vyrobit. Vedle předsedy Paroubka je to jediný její poslanec schopný se razancí za mikrofonem vyrovnat těm nejagresivnějším vlčákům koalice. Co je nejdiskutovanějším tématem tohoto funkčního období? Jistě zdravotnictví a jeho problematické reformy. Rath je v oboru erudovaný poslanec schopný bojovat se stejně razantními předkladateli jako nikdo jiný z opozice.

To, že na něho protistrana z kanónů rozličných dští oheň a síru, není náhoda. Z opozičního pohledu je to vlastně vyznamenání. Rathovo mnohoobročnictví sice nevypadá dobře, ale ČSSD za něho ve Sněmovně nemá náhradu.

Právo, 3.3.2009