Neviditelný pes

GLOSA: Mohou za neúspěch tradičních stran lídři?

25.11.2013

Po celostátních volbách se vyrojila spousta scestných politických komentářů – psali je politologové, lidé, kteří tolik studovali, a přece, Bože, zůstali bez elementárního kontaktu se zemí!

Z nich jsme si mohli udělat dojem, že ODS prohrála volby hlavně kvůli aféře Nečase a Nagyové. Ale že má ještě šanci, pokud se jí podaří výměna figur a dosazení tzv. "osobností prověřených lokální politikou" do čela strany. Paralelně, příčinou nepřesvědčivé výhry ČSSD je nejspíš málo charismatický Sobotka a jeho nevhodně vedená kampaň . Debatuje se, zda "na to má" Mirka Němcová.

Souhrnem, pokud voliči stranám nedávají důvěru, chyba je nahoře. Zpocení "lídři", na které se upíná oko kamer, se stávají lovnou zvěří - měli by převzít odpovědnost a rituální dýku.

A teď si představte tu absurdní komedii, kdyby ODS (i ČSSD) vyslyšela idealistický požadavek politologů (kteří snad nikdy neopustili Prahu) - a pokusila se vytáhnout z klobouku, jako magnet pro voliče, ony čisté, neposkvrněné "osobnosti prověřené lokální politikou" - často místně neblaze proslulé a zkorumpované funkcionáře a zastupitele, leckde nepokrytě členy místních mafií. Ty, od kterých nyní ze dna ODS i ČSSD zaznívá ono temné vření a krvežíznivé volání po oběti těch, co to "špatně vedou" , kritika centra, požadavek po urychlených manévrech na záchranu (státních tunýlků a penězovodů). Právě tito "lokálně provaření" řadoví hráči, často bezskrupulozní hochštapleři, ztratili svému družstvu všechny body a připravili je totálně o důvěru; způsobili, že žádný solidní člověk, který si aspoň trochu váží sám sebe, by mezi ně do té jejich partaje nevlezl. I kdyby měla jejich strana v čele archanděla Gabriela, stejně by to projela. V lokální politice totiž už dávno nikdo ani žádné ideje nepředstírá - dochází k uzavírání podivných koalic, zakládání podivuhodných městských společností "s přístupem omezeným" ; a lid cítí, že zde jde jen o nadvládu, aroganci a prachy.

Radní, jehož podnik je dotován městem. Radní, jehož dům stavěla zadarmo firma, která vyhrála městské zakázky. Krajský radní za ČSSD, co ani nevzal od sekretářky telefon od rodičů dětí, kterým město rušilo integrační školu. Stínový ministr školství (ČSSD), co se na ně taky zvysoka vykašlal. Městský náměstek za TOP 09, který tuto školu zrušil - bez poděkování vedení, které se jí dvacet let věnovalo. Radní, kteří chtějí stavět z penězovodu spalovnu ve městě, jehož středem prochází dálnice, bez obchvatu. Radní a zastupitelé v mnohonásobném střetu zájmů; kteří sedí v dozorčích i kontrolních a řídících radách vzájemně propojených společností. Občan nestíhá zírat.

Lidé v tomto větším průmyslovém městě volili z většiny ANO - proto, že jim bylo špatně ze všech těch současných politických stran. Řekni mi, kolik je, Terezo, kolik je takovejch měst.



zpět na článek