25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: Ministerstvo spravedlnosti a milosti?

Právo udělit milost je občany propůjčeno prezidentovi. Je jedno, kdo jím je. Sdílení tohoto práva je projevem zbabělosti a strachu z odpovědnosti. Milost není žoviálním výběrem mezi Becherovkou a vínem, je to součást vztahu občana a jeho státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sládeček 3.12.2013 20:57

Přesně

tak.

M. Kyselka 3.12.2013 18:32

Jasná zpráva.

Udělit milost je výsostné právo svěřené prezidentovi země - jako ušlechtilému člověku - vysokých mravních i lidských hodnot. Tenhle prezident na to nemá.

J. Charvát 3.12.2013 20:15

Re: Jasná zpráva.

Perfektní a stručné, tleskám.

L. Severa 3.12.2013 13:29

Ještě něco.

Paní Benešová se vyjádřila, že na zpracovávání žádostí o milost musí ministerstvo přijmout další pracovníky. Bylo by logické, kdyby tam byli převedeni ti, kteří tuto práci vykonávali v prezidentské kanceláři. Nebo to bude "snižování administrativy" ?

V. Vaclavik 3.12.2013 13:02

Naprosty souhlas s autorem

Prezident ma maximalne pravo zadne milosti neudelit, ale nemuze tu pravomoc nikomu jinemu delegovat a to navic jeste prave te instituci, jejiz rozhodnuti maji milosti negovat. Jenze to asi neni v ustave primo specifikovane, ze nesmi sve pravomoci delegovat (kdo by na to pri sestavovani ustavy i jen pomyslel).

Divim se, ze s tim prisel pan Matejka a nikoli pri te jeho intelektualni bystrosti nas exprezident pan Klaus. Jenze staci si vzpomenut na volebni podporu Klausovy rodiny stavajicimu prezidentovi a navic, ze tento nyni udeluje Klausove manzelce pasalik na Slovensku a uz se clovek nedivi, ze z te strany panuje naproste ticho po pesine, ticho ze ktereho se chce cloveku zvracet.

K. Luboš 3.12.2013 10:36

Prostě je to těžký!

Když milost dáte, tak hrozný řev, komuže jste ji dal. No a když ji nedáte, tak zase řev, že jste ji nedal. Takže souhlasím s prezidentem: Kdo nic nedělá, nic nezkazí! Jako s těmi profesory! Když jmenujete nějakého exota, tak vám nadávají, že jste jmenoval exota. Když ho ale nejmenujete, tak vám nadávají stejně. Takže bych přenesl i tuto pravomoc a užíval si v Lánech.

P. Zeman 3.12.2013 11:50

Re: Prostě je to těžký!

Nikdy jsem si nevšiml povyku za jmenování "exota" profesorem :-P. Prezident je obyčejný alibistický zdechloň!

T. Petřek 3.12.2013 14:12

Re: Prostě je to těžký!

Jako sarkazmus dobrý. :-)))

J. Charvát 3.12.2013 20:19

Re: Prostě je to těžký!

A víte co, když je mu tak zatěžko vykonávat těch pár pravomocí, které president bůhvíproč má (jinak zbývají ceremoniální kratochvíle), neudělal by s. president nejlépe, kdyby pro únavu a sešlost věkem abdikoval? Proč ho živit v Lánech??

P. Kolář 3.12.2013 8:50

re:

Tak to jste Zemana těžce urazila.Nazvat ho zaměstnancem státu.A on se domnívá,že je tam nejméně z vůle boží a pobytem na hradě českých králů se stal přímým pokračovatelem jejich díla a padl na něj odlesk jejich slávy.

J. Vozábalová 3.12.2013 9:15

Re: re:

No to samozřejmě - už jen čeká, až mu suita věrných začne říkat "Otče vlasti"  - byť zvenku to zatím vypadalo spíš opačně - jako že něco od MZ dopadne na klenoty českých králů!

Máte ale jistě pravdu, určitě by se hrubě urazil - no, nicméně jistě nehrozí, že by si to přečetl -  ne, že by mne významně nepotěšilo, kdyby ano.

Na druhou stranu - je "chytrej a mazanej" - takže myslím, že přesně ví, kde různá lana natahuje až na mez pevnosti, ale srdečně na to kašle - on má svých pět let prezidentování a nějaký stát a nějací lidé v něm - proč by ho to teď mělo nějak zajímat. Zábavné jsou jen politické hry a když se nějaká náhodou tak úplně nepovede, vždycky je po ruce nějaké rozbité koleno.

I. Fencl 3.12.2013 7:38

však se to vrátí ke starému

Však se to vrátí ke starému. Jde jen o populistické gesto, které lidem zároveň připomnělo (byť to všem nedojde), že dát milost do ruky úřadu je to horší. Snad se to tedy vrátí a... i v tomhle případě koneckonců platí, tak jako v mnohých causách, že cokoli by Zeman udělal, bylo by špatně.

V. Němec 3.12.2013 1:55

Z lenosti cnost

Na mne to dělá dojem že vzhledem k tomu jak je tato agenda obtížná a přitom nevděčná že si pan prezident udělal z lenosti přednost

J. Vyhnalík 3.12.2013 3:46

Re: Z lenosti cnost

Nejen lenost, ale i vyčůranost. Tu práci by nakonec stejně dělali nějací úředníci, ale hlavně strach riskovat, že se v milostech budou přehrabovat média a až něco "podezřelého" najdou, i kdyby se jednalo o shodu náhod. Negativní odlesk padne na presidenta.

Zeman nechce dělat věci, které mu nepřinesou popularitu. To je radši přesune na ministerstvo spravedlnosti, bez ohledu na to, že tím, vzhledem k jasnému střetu zájmů, výrazně sníží šanci na milost těm, které nepřiměřeně přísně semlela právní mašinerie soudů.

V. Němec 3.12.2013 12:42

Re: Z lenosti cnost

Ano tak to také bylo myšleno a asi špatně vyjádřeno.

J. Vyhnalík 3.12.2013 12:49

Re: Z lenosti cnost

Však já to nepsal jako polemiku, ale jako rozvedení Vaší myšlenky ;-)

J. Vozábalová 3.12.2013 1:02

Výběr z pravomocí?

Opravdu ne vždy s panem Matějkou souhlasím, ale tentokrát velmi.

Být presidentem je sice výjimečné povolání, ale přece jen povolání a i president je zaměstnancem - zaměstnancem státu, byť na postu nejvyšším. A jako zaměstnanec si opravdu nemůže svobodně vybírat, čím se bude zabývat a čím ne.

Každý z nás - i ten, který má to velké štěstí, že je mu  povolání koníčkem -  musí nutně dělat věci, kterí ho až tak úplně nebaví, popřípadě věci, kde špatný úsudek může znamenat podstatný problém. Jenže to už tak je  - s výší postavení rostou nejen privilegia, ale i pravomoci a s nimi odpovědnost. A kdo se na to necítí, nemá se o takové posty ucházet.

Pan president měl téměř osm let na to, aby si povinnosti spojené s tímto úřadem prostudoval - pokud je nechtěl na svá bedra naložit, neměl se ten úřad ucházet.

Přesouvání těch pravomocí je jednak v rozporu s ústavou (tedy podle mého názoru, ale nejsem právník) a jednak svědčí o tom, že pan president se poučil u některých našich spoluobčanů - na co povinnosti, práva úplně stačí.