25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Mikuláš Ferjenčík o Zemanově projevu

30.12.2019

Mezi fádním pokřikováním opozice k prezidentovu vánočnímu proslovu mě zaujal tweet poslance Ferjenčíka, který zněl takto: „V jedné věci je Zeman naprostý mistr, dokáže kráčet s davem a tvářit se u toho jako disident. Fascinující.“

Zdá se mi, že pan poslanec má jisté nejasnosti ohledně pojmů „dav“ a „disident“ a hlavně s jejich mocensko-politickým významem. Rozeberme si to. Slovo dav znamená hodně lidí a disident je člověk na okraji, vytěsněný někým nebo sám sebou. Ten, koho má dav rád, není vytěsněný a je spíše vůdce než disident.

Pojem dav má lehce negativní přízvuk a pan poslanec tím nejspíše myslí většinu společnosti, protože si vybrala jiného prezidenta a jinou vládu, než by si přál on. A tím se dostáváme k onomu mocensko-politickému významu.

Lajky za svůj tweet pan poslanec dostal od těch, kteří ho již podporují. Ale chce-li někdy vládnout, tak musí získat ty, kteří ho dosud rádi nemají. To je ale skoro nadlidský úkol pro někoho, kdo si myslí, že je „davu“ nadřazen a vůbec ho nezajímá, co si přeje.

Je vidět, že by se poslanec Ferjenčík rád stal vůdcem Pirátů. To se mu může podařit, ale když nepřehodnotí svůj postoj k „davu“, tak zůstane pouze vůdcem sekty disidentů. Dav přežívá, ale sekta skomírá, když ji dav nevezme na vědomí nebo ji dokonce odmítne. Přesně to se stalo německým Pirátům.

Navrhl bych proto panu poslanci jinou verzi jeho tweetu: „V jedné věci je Zeman naprostý mistr, dokáže reprezentovat přání většiny společnosti a skloubit to s nezávislým úsudkem.“

Za tenhle tweet by jistě nedostal moc lajků od těch, kteří ho již mají rádi, ale oslovil by alespoň část onoho davu, který rozhoduje o tom, kdo vládne. Ale možná má pan Ferjenčík raději svérázné bonmoty než politickou moc.

Převzato z blogu se svolením autora

Autor je nezávislý analytik, poradce a kouč