Neviditelný pes

GLOSA: Mezi Žižkou a Prokopem Holým

12.2.2019

Tak jsme si zase jednou neohroženě troufli šlápnout slonovi na kuří oko. Patrně povzbuzen tajnými službami USA a v Kanadě náš úřad pro kyberbezpečnost vydal varování před firmami Huawei a ZTE. Patrně opomněli pánové starou poučku, že quot licet Jovi, non licet bovi, tedy že bozi mohou, tažná zvířata nikoli.

Měl jsem dojem, že jsme se jednou včas a účinně ozvali. Ouha, ovšem. Německé tajné služby, kterým plně důvěřuji, nic takového nehlásí, jen naši čučkaři, prohlásil prezident. Koukám ovšem, že jim to trvalo jen několik dní, než se přidaly. Mezitím se vzepjal čínský velvyslanec, a hned si podal předsedu vlády, který se údajně za přehmat omluvil. V dementi se pyšně řekne, že velvyslanec lhal. Ten si pak si pozve na koberec ministra zahraničí a jaksi se dohodnou.

Pak se na Hrad přiřítí sám zástupce firmy Huawei, a už se to žene. Jak si dovolujeme zpochybnit firmu, která tu má v úmslu dobře utratit miliardy? A už jsme až u arbitráže. Hned si člověk vzpomene, jak to dopadá, když si náš ministr dovolí neuzavřít smlouvy s firmičkou Diag Human jakéhosi človíčka Šťávy, a jaké miliardy se točí léta vesmírem. A on taky jen vypustil větu, že se mu firma zdá nevěrohodná, nic víc.

Pan prezident ovšem v tomto případě působí navíc jako zástupce firmy, kampak se hrabal pan Šťáva? K jakým koncům to povede? Kam až? Vláda dělá mrtvého brouka. My nic, my muzikanti, to ten úřad s divnou zkratkou, ať si to vyřídí sám. Tomu byl zaslán opovědný list firmy s lhůtou na odpověď do dvanáctého února, ještě, že jej firma nepřibila na nějaká vrata jako ve středověku.

Mezitím ovšem některá ministerstva vystrčila růžky, zrušila smlouvy, jiná cosi zakázala či odstranila. Tak čekám, co se bude dít. Ale očekával bych, že hrozí arbitráže panu Trudeauovi do Kanady a prezidentu Trumpovi do USA za podobné varování, a ono nic. Ticho po pěšině. Ale tady si dovolilil pidimužíci na slona. Vytáhli do bitvy jako Jan Žižka blahé paměti u Sudoměře.

Nebo jako Prokop Holý do bitvy u Lipan? Do týdne, do dvou, hin se hukáže. Já bych soudil, ještě jsme svobodný a nezávislý stát, koupit si můžeme, co chceme. Když se ovšem porozhlédnu kolem sebe po svém maličkém pokojíku, přetěžko najdu něco, co nepochází z Číny. Od počítače přes mobil až po těch pár kusů oděvu. Ovšem nic od firmy Huawei a ZTE.

Tak vypadá můj osobní outfit. Jak asi dopadne ten státní?



zpět na článek