29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

GLOSA: Matematické zákony neplatí a vláda mlčí

Za nic jiného než za pokus o totální, ale opravdu totální zesměšnění státu nelze považovat počínání Ministerstva vnitra, které i za cenu neuvěřitelného popření elementárních matematických zákonitostí vyřadilo jednoho z kandidátů na prezidenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 29.11.2012 16:52

Zkusím to ještě jednou

Jedná se o par. 25 zákona o volbě prezidenta (v odkazech pod článkem) http://cs.wikipedia.org/wiki/Volba_prezidenta_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_2013#Registrace_kandid.C3.A1t.C5.AF

Vzorek o rozsahu 8500 náhodně vybraných občanů by byl ve statistice považován za dostatečný i pro mnohem větší soubor než je kandidátská listina (zvětšovat by ho i pro vědecké analýzy bylo potřeba jen zcela výjimečně, pokud by odhadovaný počet věrohodných podpisů byl blízký 50000 - nezamítnutí hypotézy, že jich je méně než 50000).

Jak došli zákonodárci k ničím nezdůvodnitelné hranici 3% chybných podpisů jako důvodu pro vytvoření druhého kontrolního souboru 8500 občanů je záhada, která je o to větší, že garantem voleb je statistický úřad (a jeden z kandidátů je slavný statistik).

Už odstavec 5, je formulován tak nedbale, že podle něj by bylo možno z kandidátní listiny odebrat jenom ty občany, kteří se chybně podepsali ve zkoumaném vzorku (úředníci to v rozporu se zákonem udělali patrně správně).

Podle neuvěřitelného odstavce č. 6 se v případě, že chybných podpisů v druhém vzorku je méně než 3% "nezapočítá Ministerstvo vnitra občany z obou kontrolních vzorků do celkového počtu občanů podepsaných na petici" (tedy všichni zkoumaní občané mají být v kandidátní listině škrtnuti). Jak si s tímto oříškem úředníci poradili netuším, doufejme že zákon porušili. Je-li jich v 2. vzorku 3% a více, "odečte od celkového počtu občanů podepsaných na petici počet občanů, který procentuálně odpovídá chybovosti v obou kontrolních vzorcích". Nikde tedy není řečeno nic o sčítání procent chybných podpisů. Chybovost v obou vzorcích znamená, že oba vzorky budou spojeny a procento chybných podpisů bude vypočteno ve spojeném vzorku (výsledek je průměrem obou procent chyb). Pokud tedy úředníci procenta sčítali udělali jednak logickou chybu a jednak vybočili ze znění zákona.