28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Matematické zákony neplatí a vláda mlčí

27.11.2012

Za nic jiného než za pokus o totální, ale opravdu totální zesměšnění státu nelze považovat počínání Ministerstva vnitra, které i za cenu neuvěřitelného popření elementárních matematických zákonitostí vyřadilo jednoho z kandidátů na prezidenta.

A co je horší. Na svém si nadále trvají nejen ministerští úředníci v čele s panem Henychem, ale neuvěřitelné počínání Ministerstva vnitra dosud jednoznačně neodsoudily ani politické elity. Političtí představitelé, pokud raději zcela nemlčí, se vyjadřují naprosto nemastně a neslaně. Prý je možný dvojí výklad. Ať rozhodne soud a podobně. To vše namísto toho, aby podařené úředníky okamžitě vykopli, a to bodlem, z jejich teplých místeček a aby Ministerstvo vnitra autoremadurou svůj matematický nesmysl neprodleně zrušilo. To vše se děje za vlády, v jejímž čele stojí vystudovaný fyzik. Neuvěřitelné, opravdu neuvěřitelné, zde nejsou možné žádné dvojí výklady, matematika (či spíše v tomto případě docela obyčejné kupecké počty) je jen jedna.

Ústavní zákon stanovuje, že uchazeč musí mí 50 tisíc podpisů. Zákon obyčejný určuje, jak se k nim dopočítat. Namísto přepočítání všech hlasů zavedl zákon kvalifikovaný odhad na základě vzorků. Protože zákonodárcům se zdál jeden vzorek málo, zpřesnili ho ještě druhým. Zdálo by se, že kdyby bylo z prvního vzorku vyšlo 5 % neplatných podpisů (a tím pádem 95 % platných) a druhý vzorek toto číslo potvrdil (opět 5% neplatných, a tedy 95% platných), nikoho by nemohlo ani ve snu napadnout, že to znamená něco jiného než odhad na 5 % neplatných a tím pádem 95 % platných podpisů z celku. A přece mohlo – Ministerstvo vnitra by z tohoto vypočítalo, že je 10 % podpisů neplatných a 90 % platných. Tento neuvěřitelný postup, který procenta odmítnutých podpisů sečetl namísto zprůměroval, ovšem není jiným možným výkladem zákona, ale popřením elementárních matematických zákonitostí (což krásně ukazují procenta platných), který ve svém důsledku vede přímo k nezajištění základního požadavku ústavního zákona, a sice určit, zda uchazeč má či nemá 50 tisíc platných podpisů.

A tak před s sebou máme soudy. Soudy, které nám budou muset určit, že když se opakovaným průzkumem zjistí, že je v populaci polovina žen, že to neznamená, jak by řekl pan úředník Henych, že populaci tvoří jenom ženy. A pan Henych bude spokojen. Dosud mu totiž, dle jeho vyjádření, chyběla judikatura. Výborně, tak napříště si zajistíme u Nejvyššího správního, případně Ústavního soudu judikaturu na zákon gravitační a na to, kolik je 1 + 1.

Autor je starosta města Chrastava