19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Mám strach

Jako téměř poválečná generace, narozen 1944, mám v sobě určité vnímání dějů druhé světové války, zprostředkované samozřejmě zejména rodiči, prarodiči, příbuznými a lidmi blízkými, a to hlavně v mém dětském věku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Mach 8.3.2015 19:42

Další vylízanec, co si představuje,

že rusko je hrází proti islamismu. Zločinec putin, který zve do kremlu hamásníky a podporuje iránské ajatolláhy usilující o jadernou anihilaci Izraele, ho zřejmě nechává chladným.

J. Lepka 8.3.2015 19:31

Mýlit se je lidské,

setrvávat v bludu však pošetilé.

J. Pospíšil 8.3.2015 16:25

Omyl v hodnocení

Autor se  velice mýlí v hodnocení V. Zemana. Je to osobnost , která se nehodí být hlavou státu.

V. Čermák 8.3.2015 17:16

Re: Omyl v hodnocení

Kdybyste napsal, že je to Váš osobní názor, který ovšem nechcete nijak vnucovat ostatním, tak by Váš příspěvek zněl mnohem věrohodněji.

J. Heincl 8.3.2015 22:04

Re: Omyl v hodnocení

Přesně tak.

J. Štrobl 8.3.2015 15:25

Rusko se mění ve fašistický stát.

Pouze několik hodin předtím, než byl ruský opoziční předák Boris Němcov v pátek 27. února zavražděn na moskevském mostě – jen pár set metrů od zdí Kremlu, svěřil se novinářům z polské mutace Newsweeku se svými obavami ohledně dalšího vývoje Ruska. Čas se podle něho krátí a nebude trvat dlouho, než Ruská federace dokončí dlouhodobý proces proměny v plně totalitní fašistický stát - viz

http://echo24.cz/a/wgZbk/v-rusku-je-hybridni-fasismus-co-rekl-nemcov-chvili-pred-smrti

V. Čermák 8.3.2015 17:20

Ukrajina se mění ve fašistický stát.

Tak Němcov si dělal obavy z vývoje Ruska, škoda, že si raději nedělal obavy z toho, jak se to vyvine s ním samotným.

J. Štrobl 8.3.2015 17:49

Re: Ukrajina se mění ve fašistický stát.

Hmm, asi čtete moc Sputnik News. Inu proti gustu žádný dišputát, jenom aby se vám to nevrazilo do hlavy. Nebo už vrazilo?

J. Kanioková 8.3.2015 18:31

Re: Ukrajina se mění ve fašistický stát.

Obrázek pro ty, kteří jméno Němcov slyšeli před několika dny poprvé - http://sux.cz/db20

J. Fridrich 8.3.2015 14:39

Pan Svoboda se mýlí

Pan Svoboda se mýlí...............když vyjmenovává kdo se chová k Rusku nejmilitantněji.

Je to naopak - militantně, nebezpečně a agresívně se chová Rusko-SSSR již několik století prakticky ke všem svým sousedům po svém obvodě - od Vladivostoku, ale i Japonska až ke Skandinávským zemím - ale začíná nárokovat i území v Severním ledovém oceánu. Moc se nebere v úvahu to snad nejhorší - jak se Kreml chová k milionům svých občanů..............jejich ohlupování a zkreslování vývoje světa.

S ohrožením civilizovaného světa od Islámu lze souhlasit, ale podobné ohrožení je i od Ruska...............

8.3.2015 14:23

jaký pitomec asi člověk musí být

pokud vidí v tzv. "miloši zemanovi" nějaký rozum, nadto ještě zdravý selský

autor je jenom další pštros co strká hlavu do písku před prostým faktem, že volil ožralé, fekální individuum na post prezidenta země, a následně se toto veskrze odporné individuum skutečně tím prezidentem stalo

J. Štrobl 8.3.2015 15:17

Re: jaký pitomec asi člověk musí být

Bohužel patrně za podpory ruských tajných služeb, protože komu asi nyní slouží bývalý estébák Vladimír Zavadil, který podal při volbách lživý inzerát na Karla Schwarzenberga.

J. Fleiszner 8.3.2015 22:03

Re: jaký pitomec asi člověk musí být

Pane Certiku, pokud jde o ožralé a fekální individum, tak to už zemřelo a teď se z něho dělá kult osobnosti. Hlavou státu je Zeman. Né Havel.

J. Štrobl 8.3.2015 11:06

Tradiční nepochopení ruských cílů.

V autorově článku se odráží zásadní nepochopení toho, že Rusku jde především, stejně jako islámu, o světovládu, v ruském případě ovšem pod taktovkou Ruska. Zásadní ruská východiska nám představuje Alexander Dugin, syn ruského generála GRU (ruské rozvědky), poradce prezidenta Putina a autor knihy Základy geopolitiky z roku 1997 – učebnici na Akademii Generálního štábu ruské armády i na jiných školách.

Podle Duginova chorého mozku se už mnoho století – od střetu Kartága se starověkým Římem ve 3. a 2. druhém století před naším letopočtem – odehrává „válka kontinentů“ mezi Atlantidou, jejímž hlavním představitelem jsou dnes USA, a Eurasií v čele s Ruskem. Tři politické teorie, které dle Dugina neuspěly, jsou liberalismus (liberální demokracie), komunismus a fašismus/nacismus (zkratka pro „nacionální socialismus“). Budoucnost však patří čtvrté politické teorii, jejímž autorem je sám Dugin – kombinaci fašismu/nacismu, komunismu a konzervativního tradicionalismu. Dle této „čtvrté politické teorie“ je hlavním nepřítelem široce pojatý „liberalismus“ – od sociálních demokratů přes centristické liberály a křesťanské demokraty až po konzervativce. Tedy nikoli úzce chápaný liberalismus – ať už pravicový libertarianismus nebo „sorosovský“ levicový liberalismus –, nýbrž v podstatě celý současný Západ. Cílem této „čtvrté politické teorie“ je definitivní porážka Atlantidy. Dugin chce spojenectví Rusů, kteří budou Eurasii dominovat, s Němci, Francouzi, Tatary, Turky, Araby, islámem, Íránem – tím především, neboť Peršané jsou Árijci –, Indií i Čínou. Sní o však o rozdrobené Eurasii, která usiluje o expanzi na jih do Indočíny, na Filipíny, do Indonésie a do Austrálie, aby neohrožovala Rusko. Dle této teorie má být Velká Británie oddělená od Evropy, Polsko získá zvláštní status (ghetta), Gruzie bude rozparcelovaná a Ukrajina ovládnutá!

J. Štrobl 8.3.2015 11:07

Re: Tradiční nepochopení ruských cílů.

Samostatná Ukrajina je podle Dugina nemyslitelná, protože by to ohrozilo jeho eurasijský projekt – její pohlcení Ruskem je nutné, neboť poté bude sjednocena celá pevninská Eurasie pod ruským vedením i budou izolované a zaniknou anglicky mluvící národy a společnosti a jejich liberalismus a individualismus.Dugin obdivuje a je stoupencem nejen ruského carského režimu a pravoslaví, ale i Lenina a Stalina. Jak může někdo uctívat cara a ruskou pravoslavnou církev a současně vrahy carské rodiny a katany pravoslaví? Vysvětlení je jednoduché. Duginovi nejde o konkrétní režim, ale o říši, a vše, co rozšíří její moc, je dobré. Na pravoslavné církvi je pozitivní spíše její forma, struktura – otrocká služba ruskému státu – než obsah, křesťanské učení. Vítězství Eurasie nad Atlantidou lze dosáhnout podporou radikální levice i pravice na Západě proti politickému středu; démonizace USA – mantrickým opakováním, že za veškeré zlo můžou USA a židovští bankéři, kteří je ovládají; amerických izolacionistů, jako je Ron Paul; chytrých subverzí, destabilizací a dezinformací v západních zemích; extrémistických, sektářských či rasistických hnutí; a „evropské konzervativní revoluce“ – přesvědčení západních konzervativních křesťanů, že jejich loajalita nepatří dekadentnímu liberálnímu Západu, ale skutečnému konzervativci a tradicionalistovi Vladimiru Putinovi. Dugin se kvůli naivním konzervativním křesťanům, jejichž podporu chce získat, vyjadřuje s úctou o křesťanství, velmi dobře však ví, o co ve skutečnosti jde – o „řád severního pólu“, nordickou árijskou rasu. Stejně jako Adolf Hitler, Heinrich Himmler či Alfred Rosenberg ví, že křesťanství je špinavého semitského, židovského původu. Evropa má být vůči Rusku ve stejném postavení jako za studené války Finsko – vnitřní autonomie a určitá svoboda, ale Rusko musí mít právo veta v zahraniční politice.

J. Štrobl 8.3.2015 11:08

Re: Tradiční nepochopení ruských cílů.

Ta musí být neutrální a vůči Rusku povolná, Rusko nesmí být kritizované. (Samotné Finsko pak Dugin hodlá připojit k Rusku a rozparcelovat – jih této země bude připojen k ruské Karélii a sever „darován“ Murmanské oblasti. Takto daleko nezašel ani Stalin.) Rusko má ve světě šířit antiamerikanismus a ze všeho vinit USA. V nich samotných pak podporovat nestabilitu a separatismus, zejména černošské, protibělošské rasisty, dále etnické, sociální a rasové konflikty, secesionismus a destabilizaci vnitřních politických procesů a izolacionistické novináře a politiky. Jde tedy o program „aktivních opatření“ k subverzi a sabotáži Západu. Ti, kdo před necelými 80 až 90 lety nečetli Hitlerův Mein Kampf, udělali chybu. A chybují i ti, kdo dnes nečtou Duginovu knihu s jejím mystickým okultismem. Výsledek může být stejný. Pokud si myslíte, že tento okultista a mystik by nebyl schopný rozpoutat další světovou válku, pak se pravděpodobně mýlíte.

P. Lenc 8.3.2015 14:08

Re: Tradiční nepochopení ruských cílů.

Problém pane Štroble je, že nejen nebude čten, ale bude popíráno, že vůbec existuje.A pokud to někdo připustí a přečte, tak bude mluvit o "fantaziích", tak jak byl ve dvacátých a třicátých letech hodnocen Hitler a jeho "Můj boj". Je to marné, politika pštrosů je věčná.

J. Štrobl 8.3.2015 14:52

Re: Tradiční nepochopení ruských cílů.

To máte jistě pravdu. Ale ti chytřejší by snad mohli pochopit, že Rusko již podle Duginova scénáře postupuje nejen v Gruzii a na Ukrajině ale i šířením propagandy na proruských webech u nás, jejichž seznam byl nedávno uveden zde:

http://echo24.cz/a/isYwV/42-ceskych-a-slovenskych-webu-ktere-siri-ruske-lzi

J. Štrobl 8.3.2015 15:06

Re: Tradiční nepochopení ruských cílů.

Dalším důkazem, že Rusko postupuje podle Duginovy vize je tento článek:

http://echo24.cz/a/wkYdA/kreml-ma-novy-nastroj-propagandy-web-pro-34-zemi

J. Jurax 7.3.2015 21:46

No, Rusko i islám

jsou oba pro Evropu nebezpečím.

Momentálně akutnějším je Rusko, neboť konflikt může přerůst v horkou válku - i když pochybuji, že by si ji někdo z aktérů přál. Jenže ani v roce 1914 si velkou válku nikdo nepřál. Navíc Rusko je na konflikt psychologicky připraveno mnohem lépe než Západ a vojensky na tom není hůř - nebo o moc hůř - než Západ.

Nicméně dlouhodobějším a vážnějším nepřítelem je islám. Ten už má v Evropě desetimiliónové páté kolony věřících, že islám je nadřazen prohnilému Západu a odhodlaných jej ovládnout - i když to jsou, doufejme, jen "umírnění" muslimové. O tomhle se Rusku může akorát snít. A na moslemíny v Evropě usazené nezaberou hospodářské sankce ani harašení zbraněmi - to by přece odporovalo tradicím evropského humanismu a bylo porušením lidských práv a náboženských svobod. Z téhož důvodu se jich nelze ani zbavit.

A navíc - na válku s muslimskou pátou kolonou není Západ připraven ani odhodlán - politici jsou dokonce převážně trestuhodně s nepřítelem - islámem - smířliví a nebezpečí nechtějí vidět; na válku s Ruskem Západ připraven ani odhodlán sice taky moc není, ale přece jen neporovnatelně víc než na válku s islámem. Navíc Rusko může takzvaně dostat rozum, kdežto u islámu to nehrozí - to by muslimové museli popřít svou víru.

P. Dvořák 7.3.2015 23:06

Re: No, Rusko i islám

Tak si říkám, jestli bych raději bojoval společně s Ruskem proti islámu, nebo s Islámským státem či obecně s islámem proti Rusku. V současné době dělá Strýček Sam všechno proto, aby Evropu nahnal do války proti Rusku. Jako vždy to bude válka mimo Strýčkův dvoreček. Ekonomická válka prostřednictvím sankcí je první kolo. Rusko střelíme do kolena, sami si prostřelíme zápěstí a budeme se plácat zdravou rukou po rameni, jací jsme borci. Výsledkem nemůže být nic jiného, než oslabení Ruska i Evropy a posílení islámu.

Někdo by se mohl zeptat, jak na tom vydělá Strýček, když přijde o relativně silného spojence Evropu. Jenže je to ještě Strýček Sam, když tam vládne massa Bob?

J. Jurax 8.3.2015 0:52

Re: No, Rusko i islám

No, zda bojoval společně s Ruskem proti islámu, nebo s Islámským státem či obecně s islámem proti Rusku - tak otázka nestojí. Je třeba nebojovat s Ruskem, ale taky mu neustupovat, a bojovat s islámem lhostejno zda s Ruskem či bez něj.

A i když Husajn Obama zčurdil co mohl a snaží se dál, přece jen USA nejsou Obama. Nedémonizoval bych USA - ono nahnat Evropu, tedy NATO, jehož jsou USA rozhodujícím členem - do války s Ruskem asi nebude v jeho zájmu. Oslabit Rusko ano - takhle reagují všechny státy, když na to mají sílu a ramena - ale válku stěží. Protože v případě horké války je Rusko na ni psychologicky a patrně i vojensky připraveno líp než pacifistická Evropa, potažmo EU, které nechce vydávat prachy na vlastní obranu.

Ono se EU zatím v boji proti islámu nevyznamenalo, ba bojovat s ním nechce, multikulturní politikové žvaní něco o obohacení a jsou hotovi cpát do Evropy další moslemíny (co taky s desetimilónovými pátými kolonami muslimů v zádech) a do boje proti Rusku se celkem pochopitelně nehrne. Nakonec s Ukrajinou pokazila co se dalo. Sankce bolí i Evropu a horkou válku si stěží kdo přeje.

P. Dvořák 8.3.2015 1:40

Re: No, Rusko i islám

Nedémonizuji USA. Ale dokud tam budou mít vliv lidé typu Kerryho, dokud se tam bude téměř se slzou v oku vzpomínat na dobu zlaté Madlenky a jestliže se do prezidentské funkce derou další Bushové, nemůže si žádné místo na zemi být jisto, že nebude označeno jako oblast životních zájmů USA.

Na druhou stranu když tam mají v armádě muslimské vojáky, kteří jsou ochotni vystřílet část posádky na vojenské základně a prezidentem je to označeno téměř jako pracovní úraz a když v některých oblastech USA jsou už bílí domorodci jednoznačně jako menšina, tak to opravdu s jejich bojeschopností bude dost nahnuté. Vlastně jejich armáda je v převaze díky technologiím.

Pokud se vrátím k otázce, zda bojovat společně s Ruskem proti islámu, tak si nějak neumím představit, že bychom proti islámu bojovali společně s Tureckem.

J. Jurax 8.3.2015 1:59

Re: No, Rusko i islám

Proč zrovna s Tureckem?

A GWB i ve svých nejslabších okamžicích byl nekonečně lepší ne Obama ve svých nejsilnějších, měl-li jaké.

S druhým odstavcem v podstatě souhlas.

P. Dvořák 8.3.2015 3:37

Re: No, Rusko i islám

Turecko je v NATO.

J. Jurax 8.3.2015 21:51

Re: No, Rusko i islám

No a?

P. Dvořák 9.3.2015 0:39

Re: No, Rusko i islám

S muslimy proti islámu? To už pravděpodobně spíš budeme bojovat s Rusy proti komunismu.

J. Šimek 8.3.2015 10:25

Re: No, Rusko i islám

Jasně, světové HDP EU+USA je 60%, Ruska 3% a vy máte strach, že na nás sankce dopadají stejně nebo víc než na Rusko. I debil pochopí, že píšete propagandistické žvásty.

P. Dvořák 8.3.2015 19:37

Re: Správně. I debil ledasco pochopí.

U vás to nehrozí.

Rusi polezou po zemi a většina z nich budou vlastenci. U nás stačí utáhnout o závit a třetina lidí začne kolaborovat, zbytek mlčí a vykydává se anonymně na internetu.

P. Papež 7.3.2015 21:24

Se selským

Se selským rozumem se ohání Faltýnek i autor. Dopytle, já chci, aby zástupci lidí ve státu mysleli normálním rozumem.

Koukám, že autor bojuje o místo Zemanova poradce. Jen sklopit uši, aby proniknutí do řiti bylo snažší.