Neviditelný pes

GLOSA: ´Magoří´ na střeše

4.5.2010

Šok a skandál hodný demise

Jsem odpůrcem aktivistických excesů typu lezení po komínech a chladících věžích, poutání se řetězy k branám jaderných elektráren či ultramoderně pojatým národním knihovnám - a ostatních podobných protestů. Mimo jiné také proto, že mnohdy tyto projevy občanského odporu provází neúcta k majetku jiných.

Vyšplhají-li militantní ekoaktivisté na komín elektrárny Prunéřov, mohu s tím nesouhlasit. Běhají-li však s transparenty po střeše jednoho z nejdůležitějších státních úřadů v zemi, jako občan musím protestovat. A nejen proti jejich počínání.

Možná jsem příliš velký idealista, ale nedovedu si představit, že by bylo možné, aby odpůrci toho či onoho rozhodnutí americké administrativy běhali s protestními texty po střeše Bílého domu.

Přiznám se: když jsem 3. května v podvečer viděl v televizi tři „magory“ (termín jsem si půjčil ze slovníku knížete Schwarzenberga použitý při jiné příležitosti) Greenpeace na střeše Strakovy akademie, dostavil se šok. Jak se něco takového mohlo stát?!

Ptám se: Opravdu funguje ochrana sídla vlády republiky tak mizerně? Asi ano, je-li něco takového (opakovaně !!!) možné. Jistě, budova nestojí z bezpečnostního hlediska na ideálním místě. Ale dostat se na její střechu vyžaduje určitý čas a technické provedení. Jak je možné, že ochranná služba nezmařila akci v samotném zárodku? Její šéf František Snopek toto totální selhání ve zpravodajství bagatelizoval, ale s tím bychom se neměli smířit.

Nechci malovat čerty na zeď, ale zajímalo by mě, z čeho on a jeho podřízení čerpali během akce jistotu, že se jedná o ekology a ne za ně převlečené teroristy. Je to totéž, jako kdybychom se na letišti odmítli podrobit bezpečnostím kontrolám s poukazem na to, že my jsme přece turisté, nikoli sebevražední atentátníci.

V médiích jsme mohli slyšet, že ochranná služba má ostudu. Nikoli. Je to skandál, za který by měly padat hlavy. Když vysokým ústavním činitelů v čele s ministerským předesedou běhají nad hlavami na Úřadu vlády aktivisté, není přece možné policejně „řešit“ pouze tyto aktivisty.

Bez ohledu na blízkost termínu voleb jsem přesvědčen, že odpovídající závažnosti situace by byla demise ministra vnitra.

Stejskal.estranky.cz



zpět na článek