25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Lockdown u sousedů

23.11.2021

Chová-li se tak Rakousko a Německo, co čeká nás?

Přijde lockdown, či nepřijde? Lockdown se mu říkat nebude, ale vsaďte se, že přijde. Nejde o to, co říkají politici. Stačí se podívat, co se děje v Rakousku či Německu. Potom na čísla šíření epidemie a uvědomit si, že na počet obyvatel jsme na tom hůře. A ostatní našinec odhadne sám.

Obě země dělají kroky ilustrující zoufalství. To není výsměch, jen konstatování situace, v jaké jsme i my. Aktem zoufalství je, že Rakousko zavádí od pondělka plošný lockdown. Dokládá tím, že lockdown pro neočkované byl málo. Že u nás lockdown nebude? Že se inspirujeme spíš Bavorskem než Rakouskem? Pozor na předčasné soudy.

Srovnání s Německem je aktuální už proto, že i tam se střídají vlády, ta odcházející rozhoduje ještě na poslední chvíli a Die Welt napsal: „Končí éra Merkelové a začíná nový pandemický modus.“ Jinými slovy. Končí doba, kdy se rozhodovalo na virtuálních „summitech“ kancléřky a zemských premiérů. Místo toho se hlavní slovo vrátí parlamentu a místo epidemického stavu bude fungovat čerstvá novela infekčního zákona. Německo udělá vše pro to, aby se vyhnulo dalšímu lockdownu. Ale to „vše“ znamená tolik, že nastolí tak přísné podmínky, že vyhlašovat lockdown už bude zbytečné. Bez dokladu o očkování, prodělaném covidu či negativního testu se nedostanete do vlaku, autobusu, ba ani do práce. A to vše podle běžného protiinfekčního zákona. Žádný stav nouze, žádný lockdown, ale de facto „normál“, který to vše zastoupí.

Loni jsme psali, že zatímco česká proticovidová strategie se defenzivně přizpůsobuje kapacitě nemocnic, německá strategie spíše sama určuje cíle – třeba proslulou hodnotu sedmidenní incidence 35 nakažených na sto tisíc lidí. To už je minulost. Německo zavádí tzv. nemocniční index trochu připomínající naši škálu PES (je-li hodnota indexu X, platí pravidla X, zvýší-li se na Y, pravidla se zpřísní na Y). Vyjde jim to? Snad ano, na rozdíl od nás tam pravidla podléhají „ordnungu“. Ale na starý dobrý normál zapomeňte.

LN, 20.11.2021