Neviditelný pes

GLOSA: Limonádový Joe

2.11.2017

Co je dobré pro Agrofert, je dobré pro národ, myslí si asi Babiš, který chce vést stát jako firmu. Valná většina národa zase asi věří, že to bude fungovat vice versa, že tedy Babiš bude konat dobro pro lid, protože to bude dobré i pro Agrofert. Dobrého už Babiš vykonal mnoho, bohužel jen pro Agrofert. Sám ten konglomerát Agrofert je důkazem, jak je dobrý: Firmy jsou ve skvělé kondici, nezadlužené, expandují. Když bude náš stát pod vedením Babiše také v tak skvělé kondici, jako národ můžeme jen plesat. To je ale myšlenka velmi povrchní. Stačí se trochu zamyslit: Představte si Agrofert jako košili a národ jako kabát: kdo bude Babišovi bližší?

Babiš zatím žádné dobré skutky pro národ nevykonal. Nemůžeme přece považovat za dobré skutky, když se snaží naplnit státní kasu penězi z našich kapes. Ale naděje umírá poslední. Zajisté vyskytnou se v budoucnu záležitosti, kdy bude Babiš vystupovat jako dobroděj. Proč by neudělal něco dobrého pro lid, když to bude financovat ze státní kasy a Agrofert zrovna na tyhle peníze stejně nemůže? Nevím, bude-li těch záležitostí tolik, aby to upevnilo naši víru, že Babiš je to pravé ořechové, nejlepší mezi všemi, těmi starými tlejícími a mladými zelenajícími. Je otázka času, dlouho-li budeme trpělivě čekat v naději, že ano, bude líp. Jak dlouho asi to čekání lidem vydrží. Zatím se bude Babiš starat, aby ubývalo těch možností, kdy Agrofert na státní peníze zatím nedosáhl.

Jak bude Agrofert bobtnat, těch záležitostí, kde bude Babiš ochoten fungovat jako dobroděj, bude ubývat. Přece nebude nechávat státu, potažmo národu, co může shrábnout Agrofert? Takže dříve či později si všimneme, že sice jsme nezchudli, ba jsme si i ledacos pořídili, ale Agrofert si toho pořídil sakra víc. Jen tak namátkou asi lithium. Toť se ví, lidská závist, motor pokroku, povede nás od lásky k nenávisti a z Babiše bude jednou překážka demokracie jako vyšitá, politik na odpis. On potom z politiky klidně vycouvá, ještě jen popíše, jak byl brutálně zhnusen tamními poměry, a vrátí se ke svému Agrofertu. Ovšem zatímco my zůstaneme plus minus na svém, majetek Agrofertu se za tu dobu řádově znásobí. A o tom to je.



zpět na článek