28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Lidské zdroje...

21.6.2017

Co by musela udělat ČSSD, kdyby chtěla být pokládána za sociální demokracii

Současný pokles ve volebních preferencích sociální demokracie by na ni mohl mít i pozitivní dopad, pokud by vedl k její podstatné proměně, ne jen k personálním změnám, jež byly provedeny.

Podstatnou proměnou by byla změna její politiky, a to především v oblasti práce a zaměstnanosti, tradičním jádru sociálnědemokratického programu. V centru současné politiky v této oblasti je pojem „lidské zdroje“. Jenomže zdroje čeho? Peněz? Energie? Krve? Orgánů?

Pojem se do českého právního řádu dostal pravděpodobně Úmluvou o poradenství pro volbu povolání a odborné výchově pro rozvoj lidských zdrojů (v orig. Human Resources Development Convention), která byla přijata Mezinárodní organizací práce (čti: Mezinárodní organizace pro zotročení) v roce 1975 a do tehdejšího Československa byla přenesena vyhláškou ministra zahraničních věcí č. 141/1980 Sb. Sousloví „lidské zdroje“ se od té doby objevovalo v českém právním řádu často, nezměnila to ani změna politického režimu, ani žádná z následujících vlád, které se od sebe sice lišily, ne ovšem pokud jde o deficit myšlení. (ODS dokonce měla po jistou dobu heslo „Myslíme jinak“, nikdy ovšem neobjasnila, co tím vlastně myslí...)

Strany u moci se střídaly, zotročení zůstalo. Myslím, že tady by sociální demokracie mohla najít výchozí bod pro nový začátek...