23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


GLOSA: Levice sílí i Nečasovou zásluhou

12.5.2012

Co ještě včera mohlo být vydáváno za odchylku či dokonce úchylku, se nyní potvrzuje. Také podle šetření agentury STEM ze závěru dubna by komunisté předběhli občanské demokraty a ve sněmovních volbách vybojovali stříbrnou medaili. Výmluvné je, že momentální vládní koalice by získala jen dvaašedesát mandátů.

Zajímavější je ale zjištění, že sociální demokraté by spolu s komunisty, jejichž podpora roste nejrychleji, dali dohromady pohodlnou ústavní většinu. Zdá se, že je nejvyšší čas nahradit mediální klišé, podle kterého si veřejnost "začíná zvykat" na variantu čistě levicové vlády, novým, znějícím takto: Podstatná většina lidí si levicovou vládu přeje. Další rozšířený slogan říká, že nejlepším volebním manažerem ČSSD a vlastně i KSČM je premiér Nečas, plánující škrty, sepisující reformy a pracně slepující koaliční kabinet. Trend, jehož jsme svědky, by snad mohlo otočit pouze prudké trhnutí kormidlem a popření všeho, co dosud pravicová vláda udělala. Jenom nějaká laciná předvolební cukrátka tentokrát voličům stačit nebudou.

Proto nabírá na atraktivitě otázka, co nám asi tak levicoví vládci nadělí. Z konzervativního tábora slýcháme dvě protichůdné teze. Jedna straší, že nás vítězství levice vrátí kamsi před listopad 89. Druhá, kterou rád opakuje i Petr Nečas, praví, že každá příští vláda bude muset na tu dnešní navázat. A teď babo raď, co z toho je pravda! Je tu ale ještě možnost třetí. Podle ní sice bude muset nové osazenstvo Strakovy akademie rovněž šetřit, ovšem bude si moci vybrat, kde a na kom nejvíc. Patrně by došlo i na takové zásahy levicové parlamentní většiny do ústavy, jež by jasně vymezily, na co má občan právo zdarma a co má být – a za jakých okolností – zpoplatněno. Ve hře by zejména byla podoba zdravotnictví, školství a veřejných služeb obecně. Stávající opozici k tomu může motivovat i čerstvý verdikt Ústavního soudu, podle něhož není nic nezákonného na tom, když lidé zůstanou v prvních třech dnech nemoci bez jakékoliv náhrady platu.

Pozorně proto sledujme dvě věci. Jednak jaké závazky sociální demokracie coby pravděpodobný vítěz voleb voličům představí, jednak k jaké formě vládnutí a s kterými partnery bude inklinovat. Fajnšmekrům pak radím zaměřit se i na výsledky blížícího se sjezdu KSČM. Uvidíme, zda komunisté nastaví spíš tvář pragmatickou, nebo stalinistickou. Význam toho kroku ale doceníme až po volbách. Před nimi se dá tušit, že voliči skousnou předsedu umírněného i radikálního. Tak dobře odvádí manažer Nečas svoji práci!

Psáno pro ČRo1