20.4.2024 | Svátek má Marcela


GLOSA: Lesk a bída kurtizán počesku

18.1.2013

Jako poslanec hlasoval Karel Schwarzenberg pouze ve 42,4 % projednávaných věcí, omluven byl v celkem 36,5 % případů hlasování, přítomen, ale nepřihlášen, byl ve 21,1 % případů. Jako senátor byl v letech 2004 až 2006 z celkového počtu hlasování 1582 nepřítomen 545krát a pak už to šlo ještě víc z kopce. V letech 2006 až 2008 byl ze 765 hlasování nepřítomen 637krát a v letech 2008 až 2010 byl nepřítomen 628krát z celkového počtu 799 hlasování. Zřejmě senát v době jeho mandátu neprojednával nic důležitého.

Když šlo ovšem o něco podstatného (posuďte sami s jakými důsledky), našel si čas i na hlasování jak v senátu, tak v poslanecké sněmovně. Jako senátor stihl hlasovat například pro Lisabonskou smlouvu, nebo zákon o podpoře obnovitelné energie, zatímco v senátu chyběl vždy, když se hlasovalo o čemkoli, co bylo navrženo proti legálnosti KSČM. Jako poslanec zvládl zvednout ruku pro církevní restituce, odklonění peněz v rámci tzv. důchodové reformy do soukromých fondů, zvýšení daní, nebo pro Rozhodnutí Evropské rady – změnu čl. 136 Sml. o fungování EU, tedy pro tzv. trvalý záchranný mechanismus eurozóny (ESM).

Popojděme o kousek dál, ať nejsme jen u hlasování pro ztrátu naší suverenity, nebo pro náklady současné i příštích generací na enviromentalistické šílenství. Zatímco například Mezinárodní mírový výbor v Ženevě, který sdružuje cca 300 organizací z celého světa a který sám v roce 1910 obdržel Nobelovu cenu míru, kritizoval poslední udělení této ceny Evropské unii, jejíž členské státy vojensky zasahují v jiných suverénních státech světa a dodávají zbraně do míst válečných a občanských konfliktů, uvítal Karel Schwarzenberg udělení této ceny slovy ´EU je velké mírové dílo´. Z pozice ministra zahraničí přitom prosadil v březnu roku 2011 při jednání NATO naše hlasování pro vojenský zásah v Libyi a několik let před tím, v roce 2007, hlasoval na zasedání Valného shromáždění OSN proti návrhu, který měl za cíl omezení dopadů použití zbraní a munice z ochuzeného uranu. Uznání Kosova a postavení se tím proti jednomu z mála národů, Srbům, který stál historicky na naší straně, to je jen další z mnoha podobných kapek.

Nikoli podle slov před druhým kolem prezidentských voleb, ale podle jeho dřívějších hlasování poznáte ho. Já za sebe děkuji za nabídku, ale nechci.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora