28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Kult osobnosti

Prastarý vtip ze soudku "rádio Jerevan" praví: Je pravda, že v Československu je kult osobnosti? Odpověď: Ano, je to pravda, ale je třeba to poněkud upřesnit. V Československu je kult, ale žádná osobnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 28.8.2013 19:11

Radiu Jerevan se pan Kubalčík nevyrovná

Jeho humor byl totiž inteligentní!

P. Bělohlav 26.8.2013 21:15

Je značně nadnesené

mluvit o Zemanovcích jako o politické straně. Toto uskupení ( bez vlastního názoru - názor má za ně guru ) má všechny znaky sekty.

V. Bok 26.8.2013 13:17

No, 20 let pro média

byl kultem Václav Havel. Ke konci asi už jen pro ně. Kdo si na něj dnes vzpomene, že.

P. Pavlovský 26.8.2013 13:32

Re: No, 20 let pro média

Asi stejně jako na T.G.M., že.

P. Bělohlav 26.8.2013 21:08

Re: No, 20 let pro média

Průser je, že je tu vydatné procento občanů, co si nepamatují, co bylo včera, jako jste Vy.

R. Brzák 26.8.2013 10:17

agentura JPP

(neboli naši tvůrci veřejného mínění - novináři, slunéčka naše jasná) potvrdili spekulace x Bobošíková popřela....ale co kdyby...

Jediné, s čím se v autorově spekulaci dá souhlasit, je, že nic (krom ubývajících mozkových buněk a mužné síly) není definitivně ztraceno.

P. Pavlovský 26.8.2013 6:24

Jestli tu byla 20 let strana s klultem osobnosti, je to zjevně ODS

Ten kult doznívá ještě dneska.

Teprve v nastávajících volbách se definitivně ukáže, co znbamená tato strana bez Klause jak pro její členy, tak pro její voliče.

Teprve definitivní  vzájemné distancování ukáže co obě entity politicky dokáží odděleny či dokonce postaveny do rivalitní pozice.

Proti tomu je pozice K. Schw. v TOPce pouhý žert.

P. Pavlovský 26.8.2013 7:10

ihned.cz

= Touhu přivést Klause zpět už vyjádřil úřadující lídr ODS Martin Kuba, shodne se s ním i místopředseda Tomáš Chalupa. "Mělo by být záměrem celé ODS navázat dobré vztahy a spolupráci s Václavem Klausem," uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

A zmínil se i o Borisi Šťastném, který oznámil, že ze strany odchází a plánuje vznik nového sdružení, které by vedl exprezident. "Pro ODS hodně vykonal. Vždycky zastával jasné postoje, vždy byl loajální… Ačkoli se řadím a vždy jsem se řadil k takzvaným klausovcům uvnitř ODS, říkal jsem již při odchodu Borise Šťastného, já v občanské demokracii zůstanu…v  situaci, kdy má ODS procent, kolik má, a prochází těžším obdobím, každý z nás slyší, jak moc to vypadá, nebo nevypadá špatně. To je pravda. Ale že bych kolem sebe viděl vlnu, která říká, že odejde k Václavu Klausovi, to ne.

….Nejsem příznivcem toho, že se má občanská demokracie někoho zbavovat. A to, jak se lidí zbavuje, není zrovna tím, na co by strana měla být pyšná a hrdá. =

Hezká ilustrace kultu osobnosti v ODS

J. Ráž 26.8.2013 13:18

Re: ihned.cz

Dokud vládl v ODS kult osobnosti VK, a že vládl může popřít jen ignorant reality, tak to byla strana "čitelná'' s jasným vedením a s tahem na branku. Když Klaus řekl "A'' tak to platilo a všichni to respektovali. Co odešel, tak když Topolánek řekl "A" a Dalík řekl"B", tak sice většinou platilo "B", ale jisté to nebylo, alespoň byly jen dvě varianty. To za Nečase ráno platilo "A" , pak Kalousek Nečase seřval a tak začalo platit i v ODS,co řekl Kalousek, večer platilo co řekl Rittig a druhý den ráno platilo Janouškovo "C", aby zase v poledne platilo Nagyové "X". A ODS jde do kopru!

Není nad kult osobnosti v pol.stranách,alespoň se volič má jak orientovat, co v ní platí a všichni ví, kdo je šéf.

PS. To samé platí o ČSSD po odchodu Zemana!

P. Pavlovský 26.8.2013 13:31

Re: ihned.cz

Souhlas, z tohoto hlediska je dvojka kníže + Kalous vzorná :-)

J. Ráž 26.8.2013 14:15

Re: ihned.cz

TOP09 za standardní stranu nelze považovat a není tam kult,ale tvrdá Kalouskova diktatura ( Karla tam nikdo nebere vážně). Vznik Topky je ryze Kalouskův projekt jak se dostat do vlády,knížete Karla dostat na Hrad a realizovat církevní restituce.

Přílepkem "Starostů" a nezvolením KS tento jednoúčelový projekt získal volební potenciál i pro následující volby a Kalousek zůstane silným hráčem s imunitou. Takže TOP 09 rozpuštěním Sněmovny nezanikne,jako Bártovy "Veverky", které volební potenciál ztratily.

P. Pavlovský 26.8.2013 14:45

Jinými slovy:

Z TOP 09 se stala standardní strana.

J. Ráž 26.8.2013 18:09

Re: Jinými slovy:

Politická strana přežije pád svého vůdce tím,ze dokáže vygenerovat nového. Teprve pak se dá o ní uvažovat jako o standardní straně. Teď to musí dokázat ODS a jakmile Kalousek padne, a že se tak stane hodně brzo lze důvodně očekávat, tak to bude "Topka" dokazovat pracněji než ODS, která nějakou pozitivní historii, na rozdíl od TOP09, rozhodně má.

J. Vyhnalík 26.8.2013 15:25

Holinky jako hodinky

V politice jsou silné osobnosti nezbytné a i silné strany je potřebují proto, aby zůstaly silné.

Kult osobnosti spočívá ve zbožnění osobnosti, zobrazování pouze jejích kladných stránek a zastírání a tabuizování těch negativních. Jestli se v polistopadovém období dá v souvislosti s někým mluvit o kultu osobnosti, tak to byl jednoznačně Václav Havel. Mimochodem očekávám, že se ozve hlasitý pokřik, co si to dovoluji vůči VH. Jenže kult osobnosti nevytváří sama osobnost, ale mediální prostředí okolo a VH je v tom z tohoto pohledu nevinně.

Pokud jde o politické osobnosti, tak jimi nesporně byli i Václav Klaus, Miloš Zeman, Josef Lux. Ovšem v jejich případě nelze mluvit o kultu, protože vedle ocenění se dočkali i silné a výrazné kritiky. Dokonce bych řekl, že v případě prvních dvou jmenovaných přesahuje intenzita kritiky výrazně chválu. Bez ohledu na to, zda tato kritika byla oprávněná či ne. Nelze tedy rozhodně mluvit o nějakém kultu osobnosti, to je pouze negativní nálepka, kterou se snaží polepit politiky ti, kterým scházejí argumenty.

J. Ráž 26.8.2013 18:26

Re: Holinky jako hodinky

Z Havla se stal jakýsi celospolečenský idol, jehož kult osobností živila hlavně média a ta z něho učinila nekritizovatelnou osobnost. Ještě dnes se málokdo odváží ze strachu z kruté mediální dehonestace, vyslovit kritický názor na jeho osobu. To je opravdu typický projev kultu osobnosti.

V souvislosti s Klausem,či Zemanem se projevovaly prvky kultu osobností výhradně uvnitř jejich stran. A že oba svůj "kult" sami živili zapříčinilo,že vedle nich nevyrostly silné osobnosti, které by i po jejich odchodu udržely tyto strany v kontinuitě toho, co je činilo respektované i jejich politickými oponenty.

J. Kanioková 26.8.2013 2:19

Jezusmarjá,

ten poslední odstavec je blábol..

Z rozhovoru Klause pro LN:”Proč bych nemohl nepřímo podpořit Miloše Zemana? Já respektuji politiku, a pro mě je z přehršle dnešních kandidátů jediným politikem“. A ke Schwanzenbergovi :„Minimálně ho nepovažuji za českého politika“.  Celá podpora Zemana ze strany Klause nebyla víc než odmítnutí Schwanzeberga ( a jistě také se zřetelem na příšernou mediální masáž pro Schwanzerberga  v 2.kole )

Jinak Klaus přece tehdy také jednoznačně prohlásil: “Miloš Zeman určitě ví, že jakkoli jsem mu v té volbě, která byla, fandil, že i nadále zůstanu jeho odvěkým a nesmrtelným nepřítelem, který nesouhlasí téměř s každým výrokem, který kdy v životě udělal.”

http://zpravy.idnes.cz/zeman-na-navsteve-u-konciciho-prezidenta-klause-ftz-/domaci.aspx?c=A130205_095731_domaci_kop

http://zpravy.ihned.cz/c1-59258960-zeman-klaus-nepratele-schuzka-hrad

E. Vašátko 26.8.2013 6:53

Re: Jezusmarjá,

jenom bych si Vás dovolil upozornit, že komolit jméno pana Schwarzenberga není právě slušné, zvlášť pokud umíte trochu německy, pani Kaňoková.

J. Ráž 26.8.2013 14:18

Re: Jezusmarjá,

Asi překlep. Vám se to nestalo? Prkotin ,jako jsou překlepy se zabývají jen....doplňte si sám!