24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Ktééé tomof muj

18.1.2013

Václav Klaus jr. popichuje Karla Schwarzenberga

Podle Lidovky.cz oznámil Václav Klaus jr. vydavatelství MAFRA, že si jeho škola u této organizace již neobjedná žádnou inzerci. Důvodem je podle něj to, že se Mladá fronta Dnes postavila před druhým kolem za Karla Schwarzenberga, čímž popřela svou objektivitu a nezávislost. Šťouchanec do Schwarzenberga má být reakcí na zpěv české státní hymny, v němž se kníže projevil jako mizerný zpěvák falešným zpěvem a pletením si slov.

Ostatně o tom, že Schwarzenberg není Čech, se dostane čtenáři důkladného poučení například zde. A samozřejmě, proti jsou i naši soudruzi komunisté, když například soudružka Jana Bystřická argumentuje takto: Schwarzenberg na rozdíl od Havla není Čech, česky umí špatně, je odpůrcem historických Masarykových tradic, především pak husitství, stoupencem katolického tmářství a snahy kléru si znovu přivlastnit celý národ, cítí se »sudetským Němcem«, jak se sám tituloval, a v zahraniční politice nás vede do izolace mezi evropskými zeměmi. Tak krásné třídní ohodnocení by si kníže mohl dát i za rámeček. Jen argumentace "Masarykovými tradicemi" z pera komentátorky Haló novin je pozoruhodná. V tomto komentáři se dává stoprocentně zapravdu tvrzení, že "papír snese všechno". Vzdáleně se mediální souboj o Schwarzenberga podobá argumentaci určité části americké veřejnosti, která nepovažuje Obamu za "pravého" Američana a spekuluje o jeho "falešném" pasu USA a podrobná argumentace těchto názorů byla před volbami v USA opět uvedena i na NP.

Je opětovně prokázanou realitou, že se komunisté a vypjatí nacionalisté (Suverenita Jany Bobošíkové) dostávají, co se Schwarzenberga týče, na jednu loď. Na argumentaci Haló novin je podstatné spojování katolické církve s "tmářstvím", argumentuje se historií starou již téměř 600 let. Komunisté vždy rádi vydávali a vydávají husitskou dobu za vzor. Boj husitů proti Zikmundovi v komunistickém výkladu dějin zdegeneroval na protiněmecké výpady, ačkoliv Zikmund byl synem Karla IV. a římským králem a později i císařem jako jeho otec. Eo ipso jsou církevní restituce pro komunisty nepřijatelné a nejsou dobré ani pro "pravé" Čechy. A upozorňování na to, že je Schwarzenberg "sudetským Němcem", má jen přilít další zlobu a nenávist "pravých" Čechů i zarytých komunistů na jeho hlavu.

Pokud dva finalisté prezidentské volby dodrží své sliby a povedou svou kampaň férově, ty zlovolné výpady proti Schwarzenbergovi si budou žít svým životem do data voleb na nacionálně a komunisticky zaměřených webech. Nic nového pod sluncem.