Neviditelný pes

GLOSA: Krátké video nic neznamená

28.10.2021

O Zemanovi musí v listopadu rozhodnout lékaři

Tak prezident Miloš Zeman prý vnímá své okolí, komunikuje s ním, a tudíž prý není třeba použít článek 66 Ústavy České republiky, který umožňuje prosté většině poslanců a senátorů omezit prezidentovy kompetence. Inu, to se ještě uvidí.

Za prvé, jak už správně podotkl předseda ODS Petr Fiala, až do 8. listopadu, kdy se sejde nově zvolená Poslanecká sněmovna a zvolí si své vedení, prezidenta k ničemu nepotřebujeme. Pak by tedy hlava státu měla jmenovat novou vládu vzešlou z demokratických voleb. Má na to dva pokusy. Nebylo by však rozumné, kdyby Zeman tuto proceduru nesmyslně prodlužoval a nějakým způsobem jí sabotoval. Třeba tím, že by se pokusil složit vládu ze svých oblíbenců. To by se mu totiž nemuselo vyplatit.

Je třeba si uvědomit, že povolební poslanecká sněmovna bude rozhodovat o státním rozpočtu na příští rok. A jeho součástí budou i peníze pro Správu Pražského hradu, a ty by se mohly výrazně snížit. Ostatně, Miloš Zeman kdysi navrhoval, že by se mohl nechat vyhladovět Senát tím, že mu poslanecká sněmovna nepřidělí žádné peníze. No a nyní bychom mohli hradní sestavě nechat ochutnat jejich vlastní medicínu. Koneckonců si nemyslím, že by Pražský hrad neměl být zkrácen ve svých nenasytných nárocích. Nevím k čemu je tiskový mluvčí, který nekomunikuje s novináři a místo toho zveřejňuje pomatené vzkazy na sociálních sítích. K ničemu, akorát stojí daňové poplatníky zbytečně velké peníze. Zbytečně se také utrácí za přehnaná policejní opevnění Pražského hradu.

Vůbec v okolí prezidenta je více pochybností, které vzbuzují podezření, zda jeho podřízení hospodaří správně se svěřenými penězi. Mezi nimi se jedná o problematické kšefty Lesní správy v Lánech, která poslala na konta nepříliš důvěryhodných ukrajinských firem sídlících na stejné panelákové adrese v pražských Letňanech více než osm milionů korun. Ředitel správy Miloš Balák přidělil těmto firmám starost o údržbu zeleně a myslivost v zámecké oboře i přes závažnou skutečnost, že tyto subjekty porušují zákon, když opakovaně nezveřejňují v obchodním rejstříku své účetní závěrky. Nutno dodat, že ředitel Balák je trestně stíhán za porušení povinností při správě cizího majetku a hradní kancléř Vratislav Mynář nad ním přesto drží ochrannou ruku.

Zpátky k prezidentovi. Několikavteřinové video, kde navíc lidé v okolí Miloše Zemana jsou v nemocnici na oddělení JIP bez ochranných roušek, což je v době covidové pandemie obrovská bezohlednost, nic neznamená. A stejně tak to platí i pro návštěvy u prezidenta, podle nichž prý není omezen ve svých právech. Jiní svědci ovšem tvrdí, že Zeman střídá slabé chvilky, kdy o sobě prakticky neví, s těmi silnějšími. V každém případě by o tom, zda Miloš Zeman je schopen zastávat úřad prezidenta, měli rozhodovat jedině kompetentní lékaři a nikoliv například Tomio Okamura a další jemu podobní, o jejichž medicínském vzdělání mně není nic známo.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS



zpět na článek