20.4.2024 | Svátek má Marcela


GLOSA: Koupí Langer zlatá pouta?

5.4.2008

Před nedávnem se na autech našich strážců zákona objevil nápis „pomáhat a chránit“. Tato součást propagační kampaně, která celkem vyšla na cca 24 miliónů korun, je pro novináře k nezaplacení.

Točí-li televizní štáb reportáž o policejní zvůli, korupci či jiném šlendriánu, zmíněný nápis se přímo nabízí jako užitečný kontrast. Člověk žasne, za co činovníci policie a ministerstva vnitra dokážou utrácet naše peníze. A nejsou to žádní troškaři. Mediální obraz policie hodlají dále vylepšovat. Tentokrát už za půldruhé miliardy. Zelenobílé služební vozy je už nebaví, tak je přemalují na stříbrnomodrožluto. Ministr vnitra Ivan Langer výtvarný návrh představil s velkou pompou – i se symbolikou SS, kterou vytváří žluté a modré pruhy. Možná mu připadá, že se tak lépe hodí k rétorice Třetí říše, kterou tak rád užívá premiér Topolánek. V původním návrhu totiž žádné SS nebylo. Jenomže ten vytvořil zadarmo výtvarník Vojenského historického ústavu.

Záhadný vítěz výběrového řízení, kterého vnitro i policie pro jistotu tají, pak neudělal nic jiného, než že pruhy otočil tak, aby tvořily symbol, který ministra tak zaujal. A za to dostane jistě slušně zaplaceno. A možná by dostal ještě víc, kdyby místo žluté použil hnědou. Ale to ještě není všechno. Spolu s ministrem dopravy Řebíčkem se Langer bije v prsa, jak konečně osloví neposedné řidiče. Spustí prý emotivní a surovou kampaň odrážející realitu vážné dopravní nehody. Možná na podzim či koncem roku. A cena? Ne nižší než sto padesát miliónů. Jen za to, že někdo vymyslí vymyšlené. Takovou kampaň tu totiž máme už od roku 2004. Říká si The Action a stojí pouhé dva milióny ročně. Kdyby se o ní páni ministři a novináři z veřejnoprávních médií ráčili zajímat, nemusela by pouze putovat po republice v podobě multimediální kontaktní show pro školy a mohla by oslovovat široké spektrum televizních diváků.

Sečteno podtrženo, rezort vnitra pod taktovkou Ivana Langera vyhodí jen tak do luftu 1.674.000.000 korun. Teď už jen zbývá, aby v rámci rozpočtových úspor zavedl povinné poplatky za návštěvu policejní služebny.

(Psáno pro deník Metro)

poslankyně Evropského parlamentu