Neviditelný pes

GLOSA: Koryto nade vše

14.4.2007

Základní instinkt Jany Bobošíkové

ODS plus nebo ODS mínus? Jak pro koho. Premiéru Topolánkovi přinese jím představovaná reforma ročně desetitisíce navíc. Středně situovaná rodina s dětmi nezíská nic – co ušetří na daních, o to ji připraví vyšší DPH, která zdraží potraviny, teplo i dopravu. Podle Topolánka nemá taková rodina nárok – prý už má nahrabáno. Nejvíc celou slavnou reformu odnesou důchodci a invalidé.

Důchodcům snížení daní z příjmů může být ukradené, takže se jich týká jen zdražení zboží, které si nemohou odříci – například potravin a tepla. K tomu na ně tvůrci reformy vymysleli až pět tisíc korun ročně za léky, návštěvy lékaře či pobyt v nemocnici. Handicapovaní lidé v chráněných dílnách budou mít také smůlu – jejich firmám stát přistřihne křídla. Někdo tu záchranu veřejných financí zkrátka zaplatit musí. Oběti přinášejí ti nejslabší, zatímco silní porcují své zlaté tele.

Jenomže v tomto případě jde navíc o oběť zbytečnou. Touto reformou nikdo nic nezachrání. Daňový systém bude ještě složitější, lidé omezí nákupy zdraženého zboží a ekonomika zbrzdí svůj růst. Doplatíme na to všichni, veřejné finance nevyjímaje. Náš duchovní otec rovné daně Vlastimil Tlustý bije právem na poplach. A sklízí hněv svého stranického šéfa, který bohužel nedohlédne dál než na špičku vlastního valašského nosu. Pro zachování vlády a ministerských postů by prodal i vlastní Talmanovou. Ale má vlivného parťáka. Jeho i rádobyreforem se zastal prezident Václav Klaus. Jako erudovaný ekonom nepochybně dohlédne dál. Minimálně do příštích prezidentských voleb. Zcela jistě nechce, aby se v tomto historickém okamžiku proti němu obrátil jeden z Topolánkových dlouhých nožů.

Takže nic nového, vše při starém – nejde tu o ekonomiku ani o veřejné finance, natožpak o lidi. Jen o ta koryta.

Praha 13.4. 2007, psáno pro deník Metro

poslankyně EP a předsedkyně Politiky 21



zpět na článek