19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Komunální a senátní volby

20.10.2006

aneb Referendem o politické krizi

Myslím si, že český volič se musí cítit odstaven od politického rozhodování.

Uplynuly měsíce od volebního patu, a pořád žádné řešení. Přitom v situaci 100 na 100 člověk nemusí být žádný strategický genius aby ho napadlo, že nejrozumnější variantou by asi bylo rozdat karty znova.

Ale to by nebyli politici politiky, aby to stejně nezkusili. A tak Topolánek doufal a Paroubek blokoval.

A mezitím rostly hlasy pro nové předčasné volby. Na můj poslední článek zde na NP jsem navázal malou anketou na níže uvedených webových stránkách s dotazem jestli, si lidi přejí předčasné volby a nebo ne.

Odpovědělo 101 lidí – 100 hlasů pro předčasné volby, 1 hlas nevím. Paralelně také oficiální průzkumy veřejného mínění potvrzují, že většina lidí si přeje předčasné volby. Otázkou zůstává, proč pan Paroubek sleduje nadále své zájmy a ne hlas lidu. Myslím si, že hlas lidu je na toto téma už tak hlasitý, že pan president by měl nejenom požadovat smysluplnou dohodu při sestavování vlády, ale také závazný slib od toho, kdo bude pověřen příštím pokusem o sestavení vlády, že pokud tato vláda dostane důvěru, tak umožní uspořádání předčasných voleb v nejbližším možném termínu. Buď demisí, anebo hlasováním o důvěře.

Mezitím si myslím, že voliči, odstrčení od politického stolu, si udělají nástroj z komunálních a senátních voleb a přemění je na neoficiální referendum o dvou nejsilnějších politických stranách. A o předčasných volbách, které ODS slíbila. Pokud ODS skončí s výraznější podporou než ČSSD, tak tento „vox populi“ bude znít nejenom pro ODS, ale hlavně také pro předčasné volby.

www.ceskapolitika.com