16.4.2024 | Svátek má Irena


GLOSA: Komár ministra Schwarzenberga

17.6.2013

Politické zemětřesení cloumá Kotlinou, židle se kácí, kauzy pukají, sejfy se otvírají, zamřelí kostlivci padají s rachotem ven a ostudy a smradu jako v Cařihradu.

Těžko předpokládat, že premier Nečas tohle ustojí, leč přesto přese všechno najdou se mnozí, co drží basu. U ODS není se co divit – okamžitý premierův pád by stranu víc než těžce poškodil.

Leč i TOPka snaživě bagatelizuje, co síly stačí. Až tak, že ministr zahraničí vyjádřil se o celé aféře, jako o komáru, který je momentálně obtěžuje a zajisté rychle zmizí.

Hrůzo, tvé jméno je Zeman! Tedy pan president Miloš Zeman – největší rival TOPky a ministra Schwarzenberga samotného.

Což o Rittiga, Janouška, Nagyovou a další…! I vyslanci jsou momentálně putna!

Protože padne-li Nečas, padne vláda a s ní samozřejmě i Schwarzenberg, ba i financministr nejlepší Kalousek.

A předčasné volby? Lze spolehnout na pány poslance mající kdejakou hypotéku, že odstřihnou se snadno od vysokého příjmu? A což teprv voliči, válející se někde na plážích a kašlající na směšné šašky, co říkají si politici! Jak vést kampaň? A za co, když poslední groš vydal se nedávno v kampani presidentské?

A v neposlední řadě je otázkou, co z těch zatuchlých almar ještě vypadne? Že by se u lumpáren nekoalovalo napříč politickým spektrem lze s úspěchem pochybovat. Koho to ještě smete? A zajisté z mlh vynoří se přízraky od Babiše až po Okamuru.

Prostě prognoza volebního úspěchu velmi nejistá.

Za to ovšem prostor pro presidentskou aktivitu obrovský. Zejména, když se podaří dohodnout se na úřednické, překlenovací vládě. Kde ovšem si TOPka a zejména Schwarzenberg ani neškrtnou. A řádný termín voleb je až za rok. Ledacos se do té doby může stát a na leckoho se do té doby zapomene.

A tak je nutno se modlit, aby to premier ustál a celou akci bagatelizovat a sem tam vypustit nějaké to torpédo. Protože Miloš Zeman je předvídatelný.

A tak lze, i bez křišťálové koule, celkem snadno předpokládat, že tuhle příležitost si nenechá ujít!