25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Klause už nelze brát vážně

13.9.2014

14. června 2005 Václav Klaus prohlásil v Kyjevě u příležitosti prezidentské večeře v Domě Horoděckého Ukrajinu za zemi, „která je nám mimořádně blízká a s níž nás pojí více než tisíciletá tradice vzájemných vztahů“.

9. září 2014 Václav Klaus v rozhovoru pro Radio Impuls popsal Ukrajinu jako „uměle vytvořený stát“. Vyplývá to, podle něj, z toho, že části země prý patřily před rokem 1945 Rusku, Polsku, Československu a dříve i Rakousku-Uhersku. Ukrajině prý chybí silné pojítko, které by ji drželo pohromadě. Takže tisíciletý „uměle vytvořený stát“.

Zatímco nyní nemá pro demokratické síly na Ukrajině dobrého slova, tehdy doslova řekl: „Vaše oranžová revoluce, která si získala velké sympatie u nás i v celém světě, dala Vaší zemi novou naději a vytvořila prostor pro budování demokratické a prosperující společnosti“.

A aby toho nebylo dost, Klaus dokonce prohlásil: „Chci Vás ujistit, že Česká republika podporuje myšlenku perspektivního členství Ukrajiny v NATO i v Evropské unii. Pokládáme to za logické završení pozitivních změn, které ve Vaší zemi probíhají, za garanci pevného zakotvení Ukrajiny v dnešním světě“.

Dnes tvrdí, že problémy Ukrajiny způsobil Západ, který do ní „drcnul“. Hlavním tématem kritiků Západu roku 2014 je, vzpomeňme, údajně přehnaná snaha Evropské unie o podepsání asociační dohody s Ukrajinou. Ale vždyť český prezident totéž navrhoval už o devět let dříve, a členství v Severoatlantické alianci navrch…

A, samozřejmě, přes důkazy o přítomnosti ruských jednotek a stovek kusů těžké výzbroje ruské armády na ukrajinském území, jde podle něj o pouhou o občanskou válku. Rusko je ve všem bez viny a dělá jenom „vynucené tahy“.

Tentokrát Václav Klaus poněkud „přeťápl“ – a podcenil paměť internetu. Stačí napsat do vyhledávače Klaus Ukrajina NATO.

Autor, bývalý disident a novinář, učí na New York University v Praze

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora)