19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Klaus velezrádcem?

9.2.2013

"Nebyl čas ptát se, kdo je kdo... nó, dvě dávky."

Výše uvedený citát mě napadl po tom, co jsem si přečetl, jakým způsobem "slušní lidé" zpracovávají podklady pro podání žaloby. Zjednodušeně: Velezrady se zkrátka dopustil a teď musíme najít proč.

Socialistka do morku kosti Alena Gajdůšková, nesmiřitelný miliardář Karel Janeček, jehož rétorika a návrhy kroků jsou nikoli nepodobné slovním spojením z období krátce před vznikem fašismu, když si někteří mysleli, že správným řešením je pevná ruka, bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, která slova ´státní suverenita´ považuje pomalu za sprosté slovní spojení, neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier, který ještě teď nevěří, že nebyl první, nebo František Bublan, kterého si za ministra vnitra vybral čistý Stanislav Gross. To je jen krátký výběr "osobností", stojících za snahou vymyslet důvody pro podání žaloby na prezidenta Václava Klause.

Vědí, že samotná amnestie na podání žaloby nestačí. Podle Karla Janečka prezident "spáchal zločin", když při udělení novoroční amnestie "skutečně poškodil právní stát". "Amnestie je věc pana Janečka, ten to staví na ní. My jsme si vědomi, že kdybychom to stavěli pouze a jenom na amnestii, tak neuspějeme," říká k tomu Bublan. "Zkusme to. Ale musí to být právně podložené, vyargumentované, aby to nebylo plácnutí do vody," hodnotí rozjetou akci senátorka Dernerová. A co na to Eliška Wágnerová? "Přijde na to, co všechno bude žaloba obsahovat." Jo, to je přesný. "Zkusme to", "přijde na to", "jenom na amnestii neuspějeme". Pro mnohé tak typické, čehož se i po převlečení do demokratických kabátů jen těžko zbavují ve své mysli: "Rozkaz zněl jasně, nesmí projet za žádnou cenu! Nebyl čas ptát se kdo je kdo... nó, dvě dávky...". (film Pelíšky)

Můžeme vést na téma amnestie roky trvající debatu, ale skutečnost, že na její věcné udělení, stejně jako na zastavení trestních řízení, měl prezident ústavní právo, jen těžko zpochybníme. To by pak ti samí měli chtít zpětně odsouzení Václava Havla, který využil stejného institutu a několikrát. Zbavme se tohoto institutu v Ústavě, nemám nic proti, neboť zastáncem amnestií nejsem. Chce-li však někdo hnát kohokoli před soud za velezradu, nechť začne u Havla za amnestie jeho a pak ať se sveze i Klaus podle stejného principu, nebo u těch, kteří hlasovali například pro Lisabonskou smouvu, včetně těch ústavních soudců, kteří udělali ze státní suverenity trhací kalendář, Wagnerová.

Václav Klaus je velezrádce, třídní nepřítel je tedy jasný. Teď už jen najít ty dvě dávky. Nebo raději tři...

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora