Neviditelný pes

GLOSA: Kdybych byl Babišem, kdybych byl Fialou

26.10.2017

Jsem ten úplně poslední, koho by bylo možné podezřívat z jakýchkoli sympatií k Babišovi. Nic dobrého si o tom člověku nemyslím. Nicméně na faktu, že jeho ANO má 78 poslanců, nic nezměním.

Kdybych byl Babiš, také bych z možné nabídky, jaká se po volbách ve sněmovně sešla, usiloval o dvoučlennou koalici s ODS. A ne o lidovce se socany. To už tu bylo a nic dobrého to nepřineslo, jen buzeraci a další a další byrokracii. Koalice s Tomiem je z mnoha důvodů taky na pendrek, navíc součet hlasů ANO a SPD je pouze přesně 100. Tichá podpora komunistů? Do toho bych coby Babiš nešel. Z mnoha důvodů. A být Filipem, taky bych do toho nešel. Vždyť právě Babiš mu vysál jeho levicový elektorát.

Nechat v tom Babiše vykoupat a dopřát mu Pyrrhovo vítězství? Že tu vládu prostě nesestaví? A dotáhnout to až k předčasným volbám, protože nikdo jiný vládu bez Babiše také nesestaví? Jediným výsledkem bude, že ANO zase posílí. Můžeme se třeba postavit na hlavu, ale většina voličů jemné, ba dokonce ani ty očividné nuance politiky nesleduje, takže jejich reakce bude, podívejte, Andrejovi zase ubližují, nenechali ho ani sestavit vládu, hodíme mu to tam ještě ve větším množství.

Samozřejmě, ODS si může hrát na zásadovou a setrvat na svém předvolebním postoji. Realita je ovšem taková, že nic za to nezíská. Nebo taky ODS může dělat pragmatickou politiku, nejen pro sebe a pro svůj volební program, ale především pro lidi. Chceš nás, Andreji, do koalice? Fajn, bude to ale drahé. Chceme zrušit EET, chceme zrušit inkluzi, chceme zrušit debilní protikuřácký zákon a další socialistické byrokratické zhůvěřilosti, co napáchala minulá vláda, chceme předsedu sněmovny a několik významných ministerstev, chceme rezervovaný postoj k migrantům i k EU, nechceme euro. A taky by bylo dobré, dokud si nedáš do pořádku svoje osobní záležitosti, kdyby předsedou vlády byl někdo jiný z ANO.

Bereš?

www.petrstepanek.cz



zpět na článek