25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: Kdy, když ne teď

Ano, správně! Jistěže teď. Mám totiž na mysli zásadní přehodnocení vztahu České republiky k Evropské unii. V současné situaci je ale asi zbytečné rozepisovat se podrobněji o hlavních důvodech tohoto kroku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 13.4.2020 9:48

Neschopnost a nefunkčnost EU v době krize neznamená, že dojde na základě kritické analýzy k uvolnění byrokratického chomoutu. Naopak, představitelé bruselských eurojestřábů se budou snažit upevnit moc a protože to jinak neumí, bude to pomocí další regulace, šikany a sankcí. Chcípající kobyla nejvíce kope.

Š. Hašek 13.4.2020 11:00

Ano. Ale chcípající kobylu možno dorazit.

Nebude to lehké.

L. Netolická 13.4.2020 9:36

Jen si vy chytrolíni začněte opouštět Unii a skončíme v náručí ruského nebo čínského vlivu. Hlupci. EU NEMÁ kompetence v oblasti zdravotnictví v jednotlivých zemích a tak nemůže do nich zasahovat v době pandemie. Kdyby to dělala, váš křik by byl slyšet po celé Unii. EU ale po krizi může finanční injekcí pomoci zastabilizovat jednotlivé země a pomoci jim a to jistě udělá.Jsme postkomunistická země a je zde mnoho lidí, kteří stále šilhají po navrácení socialismu a v čele země máme velmi nedůvěryhodné politiky. Nehazardujme s demokracií a svobodou, EU je naše kotva, aby si také zemi nezprivatizoval kdejaký oligarcha a dnes už pouze přes EU toho můžeme dosáhnout. Je nutné se dívat na dlouhodobé hledisko, ne se rozhodovat kvůli tomu, že zde máme vir a EU nám ho nepomohla odstranit. EU jsme my.

J. Vintr 13.4.2020 9:40

Hlupec je člověk, který věří, že EU je občanům Evropy v něčem prospěšná.

Z. Lapil 13.4.2020 10:25

EU nemá, opakuji hlasitěji - NEMÁ jiné peníze než ty, které nafasuje od jednotlivých států.

Ale děkuji za novou perspektivu: jak Babiše nemám rád, tak - při poměření politiky a politiků EU - zaplať pámbu za něj.

Mezi námi, když si od EU slibujete záchranu před socialismem (byla jste u voleb?) - vy si fakt myslíte, že EU nesměřuje plnou parou právě k socialismu?

L. Netolická 13.4.2020 10:28

V EU jsou bohaté demokratická státy a platíme tam v poměru k naší zemi. Mnohem více dostáváme. Co je mi platné jít k volbám, když u nás rozhodují hlupci, kteří stále šilhají po Rusku. Co by dalo např. Srbsko a Ukrajina za to být součástí demokratických států.

Z. Lapil 13.4.2020 11:16

U nás rozhodují voliči. Ano, i mně připadá, že jinak, než bych si přál.

Je-li bohatý stát ochoten nám přispět, nepotřebuje na to EU. Stejně jako já chci-li žebrákovi dát na rum, nepotřebuju na to EU.

Připomínám: nebýt součástí stejného nadnárodního svazku neznamená být nepřáteli. Naopak - dobré ploty dělají dobré sousedy.

L. Netolická 13.4.2020 17:00

Takže, když bychom chtěli postavit dálnice a neměli na to peníze, tak bychom šli žebrat k Němcům? Poláci fondy EU využili a dálnice postavili. Ne tak my. Měli jsme obrovskou příležitost, dostávali jsme o hodně více peněz než jsme přispívali. Až se to obrátí, vychytralí Čecháčci se trhnou.

Z. Lapil 13.4.2020 17:16

V čem je lepší jít žebrat k EU? A zůstaneme-li u těch dálnic - k čemu nám bylo členství v EU, když ty dálnice stejně nestojí? Že jsme na dálnice přispěli Polákům, místo abychom si postavili svoje?

Upřímně - mně i ty dotace nedávají spát, protože dotace jsou na to, co považuje za pro nás užitečné EU, nikoliv na to, co považujeme za užitečné sami pro sebe.

Platí to i v malém: jsme malá obec, takže jsme si stroj na čištění krajnic (obou krajnic :-), jsme opravdu malá obec) půjčovali v sousedním městě. V tom městě dostali dotaci na stroj nový, ALE protože je dotovaný, nesmí být komerčně využíván, takže nám ho nemůžou půjčit. Což o to, máme mezi sousedy několik křepkých důchodců, takže jsme se vrátili k technologii o několik desetiletí starší a vlastně i levnější, ale stejně mi to připadá jako skvělá ukázka hovadství.

J. Vintr 13.4.2020 9:04

To, že EU v současné situaci "selhává" je jen bezvýznamný jev. Důvodem, proč bychom měli okamžitě tento spolek opustit je jeho nebezpečná totalitní podstata. A vůbec není třeba čekat, až se sám zhroutí. Je potřeba se na něj prostě vykašlat, přestat platit a poslouchat. Nepochybuji o tom, že když to udělají dva tři státy, tak se ostatní přidají a EU skončí.

L. Netolická 13.4.2020 9:39

Totalitní podstata?! Vždyť je mnoho důležitých rozhodnutí, která musí být přijata jednomyslně. Máme tam své zástupce a i vláda nás v EU zastupuje. Jen si vzpomeňte jaký hlas jsme měli za socialismu. Museli jsme ve všem poslouchat Rusko a ještě se mu klanět.

J. Vintr 13.4.2020 9:41

Vy asi houby víte o rozhodovacích procesech v EU.

L. Netolická 13.4.2020 9:46

Co vám vadí, co EU rozhodla, pane Vintře?

J. Vintr 13.4.2020 11:12

Ono se to nikde moc neříká, ale v zásadě absolutně o všem rozhoduje nikým nevolená EK (přesněji řečeno ten, kdo ten sbor absolutních nul v pozadí řídí). Pouze tato komise svévolně rozhoduje o tom, co předhodí ostatním orgánům k "demokratickému schvalování" nebo co nařídí direktivně rovnou. Samozřejmě v podobě, jakou navrhne ona. Formálně může zvrátit rozhodnutí komise pouze jednomyslné hlasování Evropské rady, což je samozřejmě čistá formalita, protože členy této rady jsou Německo a Francie, jejichž politika a politika EU jsou jedno a to samé.

L. Písařík 13.4.2020 7:18

Jak by to bylo krásné, kdyby se to povedlo. Jak by bylo krásné snížit počet lehkoživků v Bruselu aspoň na polovinu. A rozkopnout celý EP, co je jako odbory = na h---o a na nic. Stačil by jeden osel, který všechno odkývá a jeho náklady by utáhla i ČR. Že by stoupla nezaměstnanost? Správně - zlepšila by se celá společnosti. Třeba taková lopata - obecně prospěšný nástroj - zlepší fyzickou kondici bez posiloven a ještě naučí filosofickému názoru na svět.

L. Netolická 13.4.2020 9:41

Pan Lopata nám dává svá moudra. Všichni k lopatám!

V. Vérosta 13.4.2020 7:03

Ano, souhlas, pro mně osobně EU znamená akorát, že si lebedím v Schengenu. Oproti ostnatým drátům minula se asi nikdo divit nebude. Ale kvůli Schengenu EU nepotřebujeme. Nakonec CH v EU není ale Schengen má taky. A není to jen ne-/ukazování pasů na hranicích.

V. Mokrý 13.4.2020 7:19

Tak jest.

J. Vintr 13.4.2020 9:44

Schengen znamená především to, že když v některém státě dají vetřelcům z muslimských zemí občanství, tak se můžou volně pohybovat po celé Evropě. A o to zřejmě od začátku šlo.

L. Netolická 13.4.2020 9:45

Pro každého EU znamená něco jiného, pro podnikatele podnikání bez omezení, možnost cestovat volně atd. Pro mne EU znamená jistotu, že se neocitneme v rukách nezodpovědných politiků, diktátorů, kteří by zemi chtěli ovládnout. A že se jeden snaží. Jistotu, že se nenavrátíme pod diktát Ruska, vidíme jak si diktují ohledně sochy Koněva. Lidé u nás jsou nepoučitelní.

Š. Hašek 13.4.2020 11:07

Faktem je, dle mého otce, že Evropa byla ... dejme tomu v roce 1926 "úplně mrtvá, zamrzlá", nehlo se ani kolo, nikde žádné zboží. Pokud jste chtěla malaga, tak jste si musela dojít do Španělska .... vlastně né! To nešlo!!! Obchod a smlouvy nebyly!

Pamatuji doby, kdy naše učebnice a knihy začínaly: Život začal s vítězstvím VŘSR/Únorem 1948!!!

Dneska hejhulové Kolář, Fiala, Jourová tvrdí, že život ČR začal až štrasbruselem! Do té doby jen chatrče a divný popovický Kozel. Ach jo.

Ale jste fest pevná, nezviklatelná, soudružko hodnotová ..... to je třeba uznat!

J. Vintr 13.4.2020 11:38

Ano, členství v EU nám dává jistotu, že se nedostaneme do rukou nezodpovědných politiků a diktátorů - protože tam už jsme.

L. Netolická 13.4.2020 17:03

Ano, ale pouze těch našich.

P. Dvořák 13.4.2020 4:49

Souhlasím a ještě poněkud utopisticky upravím první věty:

"Ano, správně! Jistěže teď. Mám totiž na mysli zásadní přehodnocení vztahu Evropské unie ke všem členským státům."

Zvlášť některým.