Neviditelný pes

GLOSA: Kdo tady dělá velkou politiku

15.10.2018

Jen skončily komunální volby a už je vidět, kdo dnes vlastně dělá v naší republice politiku. Andrej Babiš, zcela vykolejený z opravdového neúspěchu v Praze, se obořil na kdekoho, hlavně na ODS a nejraději by vyměnil voliče. ODS je, pokud jde o čísla, vítězem voleb v hlavním městě jako celku i v některých obvodech a Babiš se diví. Já ne. Jak si mohl myslet, když v čele radnice byla Adriana Celentana Krnáčová, která se vyznamenala snad jen hodně pitomým virálem s další divnovláskou Eliškou Kaplicky, že mu někdo ještě uvěří, když ji obětuje a pohaní. Krnáčová a její mančaft byli prostě katastrofa. A do toho nahradil Patrika Nachera svým koněm, klasickým šíbrem, na postu jedničky kandidátky a je vymalováno. ANO řídí Človák jako firmu, ale personální politice v politice nerozumí vůbec, protože být jedničkou Nacher, dopadli by lépe.

ODS vyhraje v Praze a ANO nic moc, v Brně zase ANO vyhraje a ODS nic moc a ejhle, již dnes je téměř jisté, že ODS v Praze u vesla nebude a v Brně zase nebude u vesla ANO. Jak na to reagují pánové z obou partají (pardon, jedna z nich je Babišovo pohnutí)? Pláčou, že ten druhý nectí vítěze voleb, což vyjadřuje kmotr Babiš svým typickým monovýrazem: „ODS podporuje kmotry.“ To nevymyslíte. V čele dvou nejdůležitějších politických sil jsou uplakánkové, kteří dosud nepochopili, že politika je hodně blátivé pole, kde se tvrdě vyjednává, a není to salón pro šéfy a pro absolutní suchary. Andrej Babiš, jak se zdá, se v politice ještě moc nenaučil a politolog Petr Fiala kupodivu také ne. Rozdíl mezi nimi je však ten, že s Babišem hnutí ANO stojí a padá, s Petrem Fialou ODS ne, ba právě naopak. Kontrolní otázečka: „Kdo si koupí učebnici politologie Petra Fialy?“

Velkou politiku tady dělají chlápci, kteří nemají politické sebevědomí. Buldozer, který se politice ještě nenaučil, a uspavač hadů, který má dojem, že se skromnou slušností to v politice jeho strana nakonec dokáže a tak nějak se sama prosadí. To jsou paradoxy, to jsou výhledy.

A takhle my tady žijeme.



zpět na článek