Neviditelný pes

GLOSA: Kdo doplatí na zákaz kouření...

5.6.2017

... a přitom je v tom nevinně

Každý zákaz, i ten dobře míněný má své negativní důsledky. Nakonec může uškodit i těm, kterým měl pomoci. Zákaz kouření v hospodách, který platí od 31. května 2017, řadě lidé uškodí. Řeknu vám, koho je mi nejvíc líto.

Je mi líto lidí, kteří bydlí u hospod a kterým se pod okny budou veselit skupinky rozjařených kuřáků, kteří budou z hospod pravidelně vylézat na veřejný chodník.

Praha 1 již zahájila činnost „antikonfliktních týmů“, které budou upozorňovat kuřáky v hloučcích, aby se ztišili. A je mi líto daňových poplatníků, kteří náklady na tyto hlídky ponesou.

Je mi líto podnikatelů, kteří přišli o možnost svobodně nakládat se svým majetkem.

Jde zejména o menší venkovské hospody, jejichž klienti se přesunou do bytů a místo točeného piva budou popíjet lahvové. Jedno rozhodnutí zákonodárců jim zničí živnost. Je mi líto číšníků, kteří v podnicích, které budou muset zavřít, přijdou o práci.

Je mi líto, že se kuřákům bere kus svobody, že se jim zbytečně zakazuje kouřit i tam, kde jejich kouř nikomu nevadí. Proč se zbytečně zakazuje provozovat bar určený výhradně pro kuřáky, kam nechodí nekuřácké rodiny na jídlo ani omylem? Proč proboha nemůžeme respektovat zlozvyky lidí tam, kde nikomu nevadí??

Zakazujte, páni poslanci, kouření svým dětem a u sebe doma. Nesnažte se ale vychovávat dospělé občany.

Svobodní tenhle zbytečný zákaz po volbách zruší. Kdo bude chtít provozovat kuřácký bar, bude to smět legálně dělat. Zrušíme i další zbytečné zákazy, např. obchody budou moci opět mít otevřeno 8. května, 28. září a v další státní svátky.

PetrMach.cz

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů a poslancem Evropského parlamentu



zpět na článek