19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Kdo doplatí na zákaz kouření...

Každý zákaz, i ten dobře míněný má své negativní důsledky. Nakonec může uškodit i těm, kterým měl pomoci. Zákaz kouření v hospodách, který platí od 31. května 2017, řadě lidé uškodí. Řeknu vám, koho je mi nejvíc líto.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 5.6.2017 21:26

Mach je malej Klaus.

Když oni dva, velký a malý, mluví o svobodě, je jisté z 99 %, že se jedná o svévoli...

S. Landa 5.6.2017 21:28

Re: Mach je malej Klaus.

Děkujeme za fundovaný příspěvek.

J. Novotny 5.6.2017 21:54

Re: Mach je malej Klaus.

Klaus měl svého času charisma, se kterým to dotáhl na premiéra. Mach to se svým charisma dotáhl na trafiku v Bruselu o premiérství může mít akorát sny.

R. Brzák 5.6.2017 23:16

Re: Mach je malej Klaus.

Pokud máte pro posuzování svobody takovýto mustr, nezbývá než Vás politovat.

J. Schwarz 6.6.2017 19:41

Re: Mach je malej Klaus.

Vy jste zase takovej malej Kim Čong IL - všechno, co není radostnější a krásnější / dle vašeho úsudku / byste zakázal.

Z. Rychlý 5.6.2017 21:24

Jen k argumentu o svobodě podnikání.

Podnikání v pohostinství je tak prolezlé regulacemi, že zákaz kouření je lehkým pšouknutím proti všem předchozím regulacím. Kde jste byli vy všichni náhle procitnuvší ctitelé svobody, když hygienické předpisy donutily hostinské do docela drahých investic?? Všechny ty nerezy a přestavby bývají docela náročné. To aplikace protikuřáckého zákona je docela laciná a spočívá v jedné cedulce, recitující jakési pitominy. Takže svoboda v pohostinství už tu dávno není a nebyla. Nabytím živnostenského listu nabývá držitel takový náklad příkazů a zákazů, že cedulka o ne/kouření je pouhým pšoukem. Volání po svobodě z náhlého leknutí je zavánějící skrytými pohnutkami.

Další nepřesnost je argumentování o svobodě podnikání ve jménu těch hostinských. Pokud se jich zeptáte, tak většina z nich jen pokrčí rameny s dodatkem, že pokud to bude platit plošně, tak jim to tolik nevadí, nikdo nemá konkurenční výhodu a dá se to tedy snést. Mluvím o malém městě. Hostinští na malém městě totiž stojí v první řadě o konzumenty, nikoli apriori o kuřáky. Proto ty investice do ventilátorů a nesmyslných a drahých praček vzduchu, které by si hostinský rád ušetřil. Velkoměsta určitě mají tolik zákazníků, že se nekuřácká hospoda s dobrým pivem vyplatí a má dost zákazníků. Na malém městě si těch pár hospod zákazníky přetahuje, a konzumentů z obou táborů dohromady je málo, hospody jsou přes týden prázdné. Tam argumenty o nějakém dostatku nekuřáckých hospod padají. V našem 10ti tis.městě není ani jedna. Je dost slušná naděje, že hostů díky zákonu přibude z tábora manželek a přítelkyň.

Jestli se budou hospody zavírat? To je tvrzení, které nelze dokázat. Konzument piva přijde, i když bude brblat. Pokud si někdo pletl hospodu s kuřárnou a chodil do hospody jen kouřit a vylemtat jedno zvětralé pivo, tak o toho hostinský stejně nestojí, ten ať kouří doma v obyváku. Což nejde, jelikož by ho vzala manželka mokrou hadrou přes hubu. Ten kdo dá přednost lahváči před točeným, to je u mě vůl a těch taky není škoda.

R. Langer 6.6.2017 5:23

Že jste tu nekuřáckou hospodu u vás nezaložil sám, když tam tak schází a žádná tam není. Na tom byste určitě vydělal majlant, všichni by chodili k vám. Hm, nebo ne, a jenom blbě kecáte, že?

J. Fleiszner 5.6.2017 18:43

Neúcta

Svoboda není nekonečná. Kouření v kuřáckém podniku je OK, ale pracovat ve státní svátek v supermarketu? To je neúcta ke státnímu svátku.

R. Brzák 5.6.2017 18:46

Re: Neúcta

Svoboda pochopitelně má hranici - a tou je svoboda druhého člověka. A tak nějak marně dumám, kde je ohrožena moje svoboda, když půjde moje sousedka ve státní svátek do práce...

V. Čermák 5.6.2017 21:23

Re: Neúcta

Myslíte, že tam jde ráda? A proč tam nejdete vy sám? Asi jste svobodnější....

S. Landa 5.6.2017 21:36

Re: Neúcta

Já dělám o svátcích rád, zvlášť o takových, které mi lezou na nervy, jako Vánoce.

Sousedka pana Brzáka to má třeba stejně. Pokud ne, není nevolnice, může jít dělat něco jiného...

R. Brzák 5.6.2017 23:19

Re: Neúcta

A její svoboda je omezena jak? Ona je otrokem, který nesmí odejít ze zaměstnání? Ano, je jistě obtížné to učinit - ale není to zakázané. Takže je svobodná - a ač tam jde nerada, jde tam o své vůli. To je také svoboda a odpovědnost.

J. Lukavsky 5.6.2017 21:24

Re: Neúcta

no nejen v supermarketu, ale kdekoli. Např. řídit autobus, nebo rychlík, operovat slepé střevo, vyrábět elektřinu, vodu..... prostě když je svátek tak si všichni sedneme doma při svíčce a budeme si povídat. Dobrý nápad.

J.L.

M. Vlasák 5.6.2017 17:03

Tabačka v Kolíně?

Kde je v Kolíně tabačka? Já znám pouze v Sedleci, což je dnes součást Kutné Hory kousek od kostnice z nekuřáků.

B. Graf 5.6.2017 16:29

Jako zavilému nekuřákovi mi vadí...

...smraďoši na ulici, na zastávkách MHD, na předzahrádkách restaurací, před obchody, úřady, obytnými domy - zkrátka všude tam, kde jsem nucen jejich odporné pachy čichat.

Naopak mi vůbec nevadí, když si sedí ve svých zakouřených putykách nebo v restauracích, které s kouřením i nekouřením počítají a smraďochy uchovávají ve stavebně oddělených prostorách s odtahem.

Nový dobroserský zákon mi tedy vyhnáním čmoudilů z doupat škodí.

A. Alda 5.6.2017 16:38

To nepochybně ano.

Užitečnější by byl zákon proti tlusťochům. A proti těm, co jim smrděj nohy.

Ať si tlusťoši překážejí doma. Ale v autobusu?

Když se takový tlusťoch tlačí autobusovou uličkou, užší než jeho břuch, na místo, užší než jeho zadnice - to by mělo být trestné.

B. Graf 5.6.2017 16:43

Re: To nepochybně ano.

Většinou s vámi souhlasím, ale teď jste zareagoval trapně. Za chvíli vám odpustím, ale teď bych vás nakopal do zadnice, lhostejno jak široké. :-)

V. Kotas 5.6.2017 18:44

Re: To nepochybně ano.

K tomu je nutné připočíst i " dámičky ", které " voní ", jak pochodující parfumerie.

J. Novotny 5.6.2017 14:17

Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

Věc, která v pohodě po světě funguje a u nás se o mluví o "svobodě" jenom kvůli zájmům jedné fabriky v Kolíně. FM, obchodníci se smrtí se i jako pohřebáci oblékají do práce (v Lausanne, kde mají centrálu pro "daňovou optimalizaci".

Celá ta diskuze je jenom kvůli tomu, že drtivá většina kuřáků nedokáže skončit, přestože by to velmi rádi udělali.

J. Novotny 5.6.2017 14:19

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

PM, omlouvám se, trochu jsem jim to jméno počeštil.

R. Brzák 5.6.2017 14:29

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

Nikoliv celá - jsem od puberty nekuřák, ve vztahu ke svým blízkým, kteří jsou kuřáci, naprosto nekompromisní (u mne doma ani na mých pozemcích venkovních se prostě nekouří a basta), pobyt v zakouřené restauraci mi vadí a proto do ní nechodím (pracoval jsem jako terénní pracovník se závislými mnoho let a hospody byly moje pracoviště a jejich zakouřené prostředí jsem nenáviděl),

ale diskutovat o svobodě podnikání včetně možnosti provozovat kuřáckou hospodu či bar s Vámi budu a budu a budu!

Vaše představa, že zákazem kouření v uzavřených prostorách s e sníží počet závislých kuřáků, je zcestná. Motivace kuřáka přestat je spojena zásadně s jeho blízkými, kteří na něj jediní vytvářejí účinný tlak na změnu. Stát se svými prohibičními nástroji či zákazy kouření v hospodách působí buď marně, nebo dokonce kontraproduktivně (zakázané ovoce, kterého se dovoláváte ve vztahu k oné tabáčce v Kolíně). Obchodníci se smrtí se vždy mohou spolehnout na to, že lidé budou schopni za zakázanou drogu (včetně nikotinu) řádově vyšší částky, jestliže je zakázána. O panu Machovi a především o svobodě a s ní spojenou osobní zodpovědností za svůj život a zdraví, zdá se, víte zhruba stejně - prd.

R. Brzák 5.6.2017 14:30

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

...schopni platit..

J. Novotny 5.6.2017 14:50

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

Moje představa? Tu jste si vyprodukoval Vy, reagujete na něco, co jsem nenapsal. Jste pěkné ťululum.

R. Brzák 5.6.2017 18:14

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

To VY jste do debaty o svobodě podnikat (byť s tak pro mně nevábnou službou, jakou je zakouřená hospoda) zatáhl tabákovou loby a diskutéry jste potažmo označil za kuřáky neschopné přestat...

J. Novotny 5.6.2017 18:21

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

Napsal jsem, že pokud by všichni kuřáci, kteří chtějí přestat kouřit, přestat kouřit i dokázali, tak tuto diskuzi mít nebudeme, protože by šlo o marginální problém.

Tabáková lobby je věc zřejmá, přirozeně se starají o svůj business a v našem Parlamentu budou mít prošlapané cestičky, v referendu by omezení kouření dávno prošlo.

R. Brzák 5.6.2017 18:44

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

Jenže tato diskuze je o svobodě podnikat po svém a potažmo o svobodě si se svým vlastním zdravím dělat co chci (pokud možno, na vlastní náklady). Ale ano, spousta kuřáků udělá sebezkušenost, jak těžké je pro ně přestat kouřit - a říkají, že přestat chtějí, ale neokáží. A tady se zase mýlíte VY, když jim to věříte - protože kdo přestat chce, ten přestane. Oni prostě chtějí nekouřit, nikoliv obtížně sami sebe překonávat v procesu přestávání...

J. Novotny 5.6.2017 21:15

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

Ale svoboda podnikat přece musí končit tam, kde se jedná o těžké poškození zdraví, nebo ne?

Co se týče trhu a svobodě podnikání, ta je založena na svobodné volbě. Nicméně závislý kuřák se své svobody rozhodování vzdal. Informace o škodlivosti kouření má potlačeny, aby se z toho nezbláznil, přirozená obrana organismu. Pokud půjde s nekuřákem do hospody, skončí v drtivé většině v kuřácké hospodě, protože jeho diskomfort daný závislostí je vyšší, než diskomfort kuřáka. Hostinský tak nemá svobodnou volbu, protože ta nesvoboda kuřákova rozhodnutí se přenáší na jeho podnikání - prostě kuřácká hospoda je natolik dominantní strategie, že buď nebude mít hospodu žádnou, nebo kuřáckou... Prostě ta závislost mění hru a pouze externím faktorem můžete toto změnit.

Je to ostatně vysvětlení stavu, který tady byl před zákazem kouření, nejenom v hospodách. A to přestože informace o fatálních dopadech dlouhodobého kouření jsou již delší dobu známy.

J. Novotny 5.6.2017 21:17

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

Pardon, ... diskomfort kuřáka daný závislostí je vyšší, než diskomfort nekuřáka...

R. Brzák 5.6.2017 23:29

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

Jestliže hospodský chce provozovat kuřáckou hospodu, je to jeho svobodné rozhodnutí (i jeho ohrožení na zdraví je jeho svobodná volba). Kuřáka i nekuřáka nikdo nenutí kouřit, ani vtupovat do kuřácké hospody - je to jejich svobodné rozhodnutí ohrožovat své zdraví kouřením či pasivním kouřením při vstupu do kuřácké hospody. Ovšem nekuřák, který potřebuje projít kolem nekuřácké hospody, před kterou ale na veřejném prostředí všichni z ní vyhnaní kuřáci kouří (současný stav), je nyní nucen pasivně kouřit to, co dříve bylo alespoň částečně uzavřeno v oné hospodě. Takže stávající stav vynucený zákonem je z hlediska svobody, odpovědnosti i zdraví vlastně horší...

J. Novotny 6.6.2017 9:58

Re: Mach opět nezklamal, prostě je nevolitelný

Zase odpovídáte na něco, co si vymyslíte ve své hlavě, že tvrdím.

Je zřejmé, že mé děti budou chodit do hudebních a tanečních klubů, do hospod a kaváren. Takže to, jestli tam nějaké pako kouří, protože nemůže přestat se mě dotýká. Oni se vzdali svobody tím, že začali kouřit, proč bych ale měl následky tohoto rozhodnutí nést já? Proč bych měl tolerovat, že tabákoví obchodníci se smrtí cílí na mladé?

Je empiricky i teoreticky (podle teorie her) dokázáno, že pouze plošný zákaz vede ke změně, k tomu, aby se mě nebo mých dětí nesvoboda závisláků dotýkala co nejméně. Navíc pokud zvednete prdel a podíváte se, jak to funguje tam, kde je kouření v hospodách omezeno, zjistíte, že to žádné drama není.

Vy jste zvyklý držet hubu a krok a říkáte tomu svoboda.