Neviditelný pes

GLOSA: Kamarádi od Myšáka

3.9.2009

Firma, kterou spoluzakládal Roman Janoušek, získala tři byty v luxusní rezidenci Františkánská zahrada

Člověkem, který dle tvrzení developerů dokáže v Praze hodně zařídit, je Roman Janoušek. Je ale jakousi šedou eminencí. Snad kromě primátora Pavla Béma se k němu nikdo nechce veřejně znát. Naposledy se jeho jméno v médiích objevilo v souvislosti s toskánskou dovolenou. Také on, podobně jako řada politiků, byznysmenů a lobbistů, zavítal do letoviska Monte Argentario. Dle časopisu Týden navštívil svého přítele, exministra dopravy Aleše Řebíčka. Zdroje týdeníku EURO uvádějí, že někteří z lidí, kteří si jen shodou okolností ve stejné době užívali slunce a moře v jedné toskánské vesnici, se scházejí i v samém centru Prahy. A to v blízkosti Václavského náměstí, ve Vodičkově ulici. „Dříve se takové schůzky konaly mezi jednou a třetí ranní, a to i několikrát za týden,“ říká jeden ze zdrojů týdeníku EURO.

Pražané si pamatují proslulou kavárnu U myšáka, která byla nedávno obnovena a stala se součástí multifunkčního komplexu Gallery Myšák. Ta kromě obchodních ploch a kanceláří nabízí v rezidenci Františkánská zahrada také luxusní byty, jež patří k těm nejdražším, které jsou v Praze veřejně nabízeny na trhu. Z výpisu z katastru nemovitostí vyplývá, že tři byty v komplexu dokončeném v roce 2007 koupila i společnost Medea Kultur. Dle kupní smlouvy firma za rezidence zaplatila přes padesát milionů korun. První z bytů dosahuje rozlohy 143 metrů čtverečních, druhý 93 metrů čtverečních a třetí bezmála 129 metrů čtverečních. Dohromady tak velikostí předčí největší byt ve Františkánské zahradě, který má rozlohu 326 metrů čtverečních a je stále bez majitele. Zájemce za něj bude muset zaplatit 75 milionů korun bez 19 procent DPH. Požadovaná cena developerem je tak mnohem vyšší, než jakou za tři byty zaplatila Medea Kultur.

Společnost Medea Kultur byla založena v roce 1993 a mezi její spoluzakladatele patřil i Roman Janoušek. Firma se podílela na přípravě protidrogových kampaní pro studenty v kině Blaník. Ostatně právě z této doby se znají Janoušek s pražským primátorem Bémem. Medea Kultur sice nejvíce „proslula“ jako organizátor protidrogových besed, dle výpisu z obchodního rejstříku je ale paleta její činnosti mnohem pestřejší. Zahrnuje například realitní kancelář, reklamní agenturu, výrobu a prodej nosičů zvuku a obrazu, zprostředkování ve stavebnictví, vydavatelství a nakladatelství i mnoho dalších. Naposledy své aktivity rozšířila letos 6. srpna, a to o myslivost. Medea Kultur vyhrála v roce 2003 ve výběrovém řízení, které pořádaly Lesy ČR na desetiletý pronájem honitby Klokočka – Lovotín. Ročně za 507 hektarů honitby zaplatí necelých 330 tisíc korun.

Janoušek může jen litovat, že v roce 2003 prodal svůj podíl ve společnosti Medea Kultur Karlu Stejskalovi a dle oficiálních databází tak s touto prosperující firmou s širokým polem působnosti nemá nic společného. Tedy ani s luxusními byty v rezidenci Františkánská zahrada.

Týdeník EURO 34/2009



zpět na článek