28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Kalousek se raduje z nedůvěryhodnosti

22.10.2018

Ačkoliv žebříček důvěryhodnosti politiků je již letitou záležitostí, přesto se najdou politici, kteří jeho výsledek jsou schopni obrátit vzhůru nohama. To nyní názorně předvedl Miroslav Kalousek.

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění jsou na špici žebříčku důvěryhodnosti předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a prezident Miloš Zeman. Nejnižší důvěře se naopak těší šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nejvyšší podíl nedůvěry mezi zkoumanými politiky šetření zaznamenalo u předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska,“ konstatuje zpráva. Někdejšímu ministrovi financí vyjádřilo nedůvěru 78 procent lidí.
Kalousek si z toho nic nedělá. „Jsou-li pánové Zeman a Babiš prvními v žebříčku důvěryhodnosti politiků, je mi ctí být na druhém konci. Nepatřím jinam, než co nejdál od nich,” komentoval průzkum Kalousek.

Kalouskovo vyjádření je samozřejmě bonmot, nicméně vyjadřuje poměrně přesně situaci, ve které se pravicoví politici v Česku nacházejí. Výsledky průzkumů je příliš nezajímají – nejsou příznivé pro ně ani pro strany, kterým šéfují – a tak si z výsledků průzkumů utahují. Přitom právě například TOP 09 se již dlouhé měsíce pohybuje na hraně volitelnosti s preferencemi kolem 5 %. Místo toho se zejména pyšní výsledky v Praze, kde takzvané Spojené síly na čele s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem dosáhly dobrého výsledku.

Praha teď podle všeho zažívá tvrdý zákulisní souboj o pozici primátora mezi politiky vznikající „Trojkoalice“. Piráti údajně hrozí tím, že pokud nebudou mít primátora, odejdou z jednání. A Spojené síly by na postu primátora viděly nejraději právě Pospíšila.

Výsledky průzkumů důvěryhodnosti tak jen ukazují zmatek, který mezi pravicovými politiky panuje a z něhož se snaží Kalousek vykličkovat bonmotem. Ve skutečnosti jsou karty vyloženy naprosto jasně. Staří harcovníci a recyklovaní politici, kteří prošli několika stranami, prostě pro pravici žádným přínosem nejsou.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz