Neviditelný pes

GLOSA: Jourová jako politický prosťáček

7.10.2014

Jakkoli mám k Věře Jourové osobní sympatie kvůli jejímu životnímu příběhu, a svým způsobem jsem jí přál i její comeback na nejvyšší politické funkce, jako eurokomisařce bych jí hlas nedal.

Při představování v Evropském parlamentu jí italská europoslankyně Laura Ferrarová adresovala následující slova: „…obhajovala jste Andreje Babiše slovy, že prodal svůj holding Agrofert. Ale Evropská komise potvrdila, že se to nestalo, navíc čerpá evropské fondy. Jak vám máme věřit, když váš šéf neplní sliby?"

A Věra Jourová odpověděla: "… aby bylo zcela zřejmé, Andrej Babiš je předseda politického hnutí … je to člověk, který má za sebou velké úspěchy v byznysu. A upřímně řečeno já jsem se o jeho byznys nikdy nezajímala.“

Věra Jourová přitom byla jednou z prvních tváří ANO na billboardech a je veřejným tajemstvím, že Andrej Babiš své lídry před vstupem do sněmovny platil a je jedno, zda byli na výplatních páskách ANO či Agrofertu, protože v té době byl jediným sponzorem ANO právě Agrofert, resp. Andrej Babiš osobně. Máme věřit, že se Věra Jourová nikdy nezajímala o to, odkud pocházejí peníze, z kterých je placena?

Ale i kdyby, poté, co se ANO dostalo do Poslanecké sněmovny a Věra Jourová se stala poslankyní a pak ministryní, stal se šéf jejího hnutí vicepremiérem a ministrem financí. Dostal se tím do obrovského střetu zájmů, neboť jeho firmy berou miliardové zemědělské dotace, poslanci jeho hnutí, z nichž někteří jsou bývalí zaměstnanci Agrofertu, rozhodují o dotacích na zelenou naftu, na bioplynové stanice a o dalších zákonech, které přímo ovlivňují Babišovy podniky. Zároveň do státních firem a státní správy nastupují bývalí manažeři Agrofertu. Mnohdy jde o firmy, které s Agrogfertem přímo obchodují.

A ministryně Věra Jourová, kandidátka na eurokomisařku? Ta se o jeho byznys nikdy nezajímala. Opravdu? Pak musí být Věra Jourová politický a ekonomický prosťáček, který nemá v Evropské komisi co dělat. Nebo nemluví pravdu a závěr je stejný.

Autor je senátor za ODS



zpět na článek