25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Ještě k lánské fotografii

10.4.2020

O čem svědčí její zveřejnění? O naprostém nedostatku správného úsudku Jiřího Ovčáčka. Mluvčí prezidenta působí dojmem, že je odtržen od reality. Že nechápe, co snímek může u části veřejnosti způsobit.

lany1

To ale nebyla jediná chyba v této kauze.

Připomeňme, že i samotní účastníci lánského jednání s prezidentem na celou věc reagovali odlišně. Předseda Svazu měst a obcí nabídl funkci, policejní prezident připustil, že fotografie nepůsobí nejšťastněji, ministryně spravedlnosti se diví, jaké že snímek vyvolal haló.

Mnozí čekali, jak se k věci, která rozčeřila vlny veřejného mínění (kdo se tomu diví, nemusí dál číst), vyjádří hostitel akce. Ideální příležitostí byl živý rozhovor na webu Blesk.cz.

Otázka byla moderátorkou položena, prezident zareagoval takto:

Opravdu Vás zajímají velmi důležité věci, já Vás chápu. Takže to drobné občerstvení se dalo takto konzumovat (prezident ukazuje jak: poodtažením spodní části náhubku od úst – LS) během několika málo minut, ale nikdo nenapsal, že jsem zakázal oběd. Poprvé při zasedání této expertní skupiny, poprvé proto, protože poprvé jsme měli na sobě roušky.

Ještě jednou: „... nikdo nenapsal, že jsem zakázal oběd“.

Nikdo nenapsal, protože to nikdo nevěděl. Dozvědět se to lidé (novináři, veřejnost) měli od muže, který foto pořídil a zveřejnil. Od Jiřího Ovčáčka. Ten byl médii na celou věc s lánským stolováním dotazován, ale odpověděl tak, jak odpověděl. Arogantně, jízlivě, přezíravě. Cituji jeho vyjádření pro Lidové noviny:

Mohu potvrdit, že členové expertního týmu pana prezidenta a jeho hosté se stejně jako ostatní lidé na této planetě pravidelně stravují. Pokud totiž lidé odmítají potravu, rychle chřadnou a jejich imunitní systém je dramaticky oslaben.

Možná by si měl pan prezident zamést před vlastním prahem. Kdyby Jiří Ovčáček vykonával svoji funkci s příslušnou mírou pokory a skutečně profesionálně, jistě by místo hloupé odpovědi připomínající slova určená žákům pomocné školy neopomněl zmínit, že prezident v sobotu v Lánech zakázal oběd (a servírovaly se jen „jednohubky“) - a pak by o tom alespoň některá média jistě referovala.

Má-li ale za mluvčího Jiřího Ovčáčka, který pojal tuto prestižní funkci vskutku svérázně, pak se nemůže divit, že nikdo to či ono podstatné nenapsal. Na druhou stranu: jaký pán, takový ... mluvčí. Sorry jako.

lany2

Můj náhubek / Foto: Archiv autora

Převzato z blogu autora s jeho svolením.