28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Je to sekta

23.8.2018

Nedávno jsem si zopakoval jednu z mnoha epizod seriálu Matlock. Připouštím, že na čsfd.cz je tento seriál hodnocen nepříliš vysoko, ale to není podstatné. V dílu, který mám na mysli, jde o to, že otec hledá svého syna, který se dostal do spárů jakési sekty. A je nakonec obviněn z vraždy vůdce tohoto „náboženského“ spolku. Od chvíle, kdy se do věci vloží geniální a velmi drahý obhájce Benjamin Matlock, je jasné, že všechno dobře dopadne.

O to ale nejde. V epizodě je zobrazen i život v té sektě, do níž jsou příchozí masivně zmanipulováni, aniž by to pochopitelně tušili. Odevzdávají jí veškeré finanční prostředky. Za to je jim poskytována iluze, že vstoupili do ráje a jejich úkolem je tento ráj šířit a zvát do něj, aniž by to tušili, další „pomýlené“ proto, aby si jejich šéf ještě více napakoval kapsy. Jediné, co se od nich kromě peněz očekává, je bezmezná poslušnost a oddanost sektě a jejímu vůdci.

Co mne zaujalo, jak všichni příslušníci této sekty bezmezně věří svému „guru“ a jak na něj, to nelze přehlédnout, při každé možné příležitosti zamilovaně hledí a, lidově řečeno, „žerou mu z ruky“.

A najednou jsem zahlédl snímek, jak ministryně financí Alena Schillerová nepokrytě zamilovaně a okouzleně vzhlíží na Andreje Babiše, stejně jako paní Taťána Malá, které se bohužel stal osudnou její neutuchající zájem o roztomilé králíčky, takže ani nestačila ohřát židli na ministerstvu spravedlnosti. Podobné projevy bezmezné lásky ke svému guru by se jistě daly nalézt i u paní ministryně Maláčové a kdo ví u koho ještě.

Ptáte se možná, proč tohle píšu. Je to přeci nad slunce jasnější. ANO není ani náhodou politická strana či hnutí. Je to prachsprostá sekta a Andrej Babiš je její guru, jenž svými - připusťme, že geniálními - manipulacemi ovládl nejen její členy, ale i mnoho voličů. I to s tím napakováním kapes je podobné jako v onom seriálu. Máte jiné vysvětlení?