29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

GLOSA: Je korupce vážným problémem dneška?

Neber úplatky, nebo se z toho zblázníš", tento známý výrok odsuzující automechaniky do Chocholouškova ústavu již naštěstí neplatí, avšak naše republika se v oblasti úplatkářství a různých forem korupce ocitá na nelichotivých místech světového žebříčku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Němec 24.8.2013 22:31

Pláč na špatném hrobě

Vtip je v něčm jiném. Korumpovat automechniky mělo smysl v době, kdy bylo automechaniků málo. Korupce státních úředníků má smysl v době, kdy je největším "zákazníkem" stát. A zatímco korumpování automechaniků přestalo mít smysl v momentě, kdy soudruzi přestali plánovat jejich počet, tak korupce státních úředníků přestane mít (ve velkém) smysl, pokud stát odbourá dotace a omezí státní penězotoky. Pokud to neudělá, žádný protikorupční zákon nepomůže.

M. Vondráček 24.8.2013 18:18

neber úplatky , nebo se zblázníš :-)

A vysvětlíte to svým soukmenovcům jako jsou pánové Rath, Gross, Palas, Dryml, Kraus atd...

V. Hajková 24.8.2013 17:16

NEVOLME - KOMUNISTY

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/michalik-budme-ve-strehu-nevolme-komunisty/

V. Hajková 24.8.2013 17:07

Re: angažovaný pablb Bubla bude šéf fízlů

Doporučuji   Nový  Zeland

J. Křivánek 24.8.2013 16:27

angažovaný pablb Bubla bude šéf fízlů

Při představě, že angažovaný pablb Bubla bude šéf fízlů se mi chce utéct či zemřít. Utézt není kam takže asi zbývá jen to druhé.

J. Křivánek 24.8.2013 16:23

Re: Úžasně inteligentní a slušný příspěvek.... :(

Tak určitě, soudružko Kanioková! Soudruh Bubla ve svém zblitku

projevil inteligenci houpacího koně. Moje nadávky jsou frustrace nad

tupostí vrcholných politický jElit. Při představě, že angažovaný pablb Bubla bude šéf

fízlů se mi chce utéct či zemřít.

J. Kuka 24.8.2013 14:18

Ja...

Ja stale nechapu jak nejaky "zákon o přiznání majetku" zabrani korupci . Jiste o trochu ji ztizi , ale pouze tu na nizsi urovni , ktera se podle meho muze lehce snizovat jinym zpusobem ( Aka povinnym okamzitym zverejnovanim vsech smluv na internetu a verejnymi aukcemi ) . Jakakoliv vetsi (v desitkach milionu) korupce je stejne delana pres zahranicni firmy a fondy s nejasnou strukturou a tem zadny podobny zakon v nicem nebrani . Je to spolecne s registracnimi pokladnami dalsi populisticky nic neresici zakon do volebni kampane .

V. Hajková 24.8.2013 11:53

Nevážený p. BUBLANE

Že  s  Vámi  netříská  HANBA---vlastně   jak   by  mohla.  To byste  musel  být   charakter  a  mít  rovnou  páteř!   Kdy  že  jste  to  dělal  ministra  vnitra???????   Myslíte,  že  jsou  lidé  tak   pitomí  nebo že  zapomenou   pár  let  staré  akce  -  GROSSE-  PŘIBYLA-  SOBOTKY  a  PAROUBKA-  byly  to  doby   největších  tunelu   v  této  zemi!   LTO-  MUS  - OKD  A  44 TISÍC  BYTU  -  právě   při  tomto  tunelu-  zázračně  zbohatnul  GROSS-   a  že  si  spolu  s  ním  nelíznul   i  BOHOUŠ-  tomu  muže  věřit,  jen  naprostý  trouba!   Bohouš   je  na  rozdíl  od  GROSSE-   mazanější  a  tak    nic  moc  krom  8  mil.  bytu  v  Praze-   nevystavuje!   Jednoduše  řečeno-  Vy  si  do  té  své  prolhané  huby  nevidíte!!

M. Pivoda 24.8.2013 11:51

Změna lidských srdcí pomocí moderní technologie

Bublan: "... Nový papež František na toto téma řekl, že "korupci lze překonat změnou lidských srdcí" ..."

"Modlete se za vítězství, ale hlavně udržujte střelný prach v suchu". Tuto moudrost vzkázal před bitvou svým vojákům jeden významný generál minulosti.

Analogicky, dnes bych papežovu upřimnou snahu o změnu lidských srdcí doplnil využitím dostupné moderní technologie. Viz více zde:

https://sites.google.com/site/fmriliedetectors/vysledky-pruazkumu

J. Chaloupka 24.8.2013 11:08

Pane Bublane, jděte do důchodu, věk na to máte,

lidi časem zapomenou. Ale nezesměšňujte se před národem. Nic z toho už mít nebudete. Ostatně budete-li sociálně slabý důchodce, bude se o vás zajímat spousta neziskových organizací, levicových stran a možná i papež. Už dnes jsou tzv. sociálně slabí středobodem veškeré politiky.

E. Vašátko 24.8.2013 7:54

Ono by bylo v prvé řadě nutno přesně definovat, co to korupce vlastně je.

V druhé řadě se snažit o maximální odstranění všech příčin a možností, kde korupce vzniká - počínaje politickými trafikami kamarádů, kteří nám pomohli do sedla (proč strany někdo sponzoruje - jen tak, pro naše modré oči ?) až po doktory v nemocnicích a úředníky v obcích, třeba na stavebním odboru, prostě všude tam, kde záleží na tom, aby občan dostal něco, na co se čeká nebo co záleží na konkrétní instituci. A teprve potom mohu nastavit nějaká pravidla. Zatím to vypadá tak, že si kdykoliv může kterýkoliv prokurátor nebo policajt vymyslet co chce a prohlásit, že jde o korupci a není žádná obrana.

Když nebude zdravotnictví "zadarmo" a budu vědět, na co se mám pojistit a kolik budu případně za příslušný úkon platit (jako je to např. u zubaře), žádná korupce v tomto směru nebude, ale jestliže si naopak zaplatit nesmím, stejně platím, jenže "na černo" a ještě se obě strany musí bát, že je někdo udá.

J. Schwarz 24.8.2013 7:48

Re: Represe

A původní korupční peníze se "legálně" přesunou do "expertiz" oněch hodnotitelů, poradců a právníků... už vás vidím, jak děláte výběrová řízení i na zmíněné expertní a právní služby. Zanedlouho se bude podobnými pseudoaktivitami živit 90 % práceschopného obyvatelstva - a těch zbylých 10% reději emigruje do Běloruska. Jak jsem již mnohokrát psal, nevadily by mi jakékoli hokus pokusy, ani komunismus by mi nevadil, kdyby si ho budovali jen zájemci pro sebe a jeden by mohl zůstat mimo. Neměl by "výdobytky" ani "solidaritu", musel by se spolehnout na trh, své schopnosti a své blízké ale měl by pokoj od buzerace a vašich "soudružských kolektivů". Lépe je být jako kůl v plotě než ve spolku s vašimi soudruhy.

J. Schwarz 24.8.2013 7:23

Pane Bublane,

tak zaprvé pokud by nebylo korupce , pak by žádné "lukrativní kšefty" se státem a obcemi neexistovaly - o to by se postarala férová konkurence. Co by snad bylo možno i tak označit za lukrativní pak snad zakázku velkého rozsahu, umožňující vítězné firmě několik let práce a tedy dlouhodobější perspektivu, lepší plánování a investice... Ale nic v dnešní podobě vysokého zisku z uplacené předražené zakázky, kterou zjedná uplacený úředník či politik. Zajímavé, že kdejaký magistrát a státní úřad má legislativní odbor, ale že by byl někdo hnán k zodpovědnosti za nevýhodné, nevypověditelné smlouvy, bez sankcí , s náklady navýšenými pomocí "víceprací" o desítky procent...

další možností omezení korupce je omezit samotné přerozdělování cizích peněz. Skupiny, které na tom z ideových důvodů trvají / křesťané, socialisté, komunisté / tak mohou činit interne, klidně se mohou opřít o "morálku" svých členů... Jak však znám "chudý lid" tak není o nic morálnější, snad jen neměl tolik výše postavených kamrádů a takovou příležitost krást. skutečnost, že je někdo neschopný I jako zloděj nikterak neznamená, že sluje vysokými morálními zásadami.

J. Kunes 24.8.2013 6:36

Represe

Pane Bublane, tohle je můj tip, kam povede Váš boj proti korupci pomocí další haldy zákonů: i) růst počtu úředníků (i když to se děje stejně, takže se to těžko připíše protikorupčnímu tažení), ii) zvýšení nákladů spojených se zadáváním veřejných zakázek a prodloužení procesu výběrových řízení (VR), iii) ještě větší zapojení soukromých subjektů, např. aministrátorů VR, hodnotitelů nabídek, poradců a právníků, s pochopitelným cílem politiků a úředníků zbavit se přímé odpovědnosti iv) větší buzerace občanů ze strany státu - majetková přiznání

V konečném důsledku to všechno povede k tomu, že občan za své daně dostane od státu ještě méně než dostává nyní. Mimochodem, myslíte, že korupce v případě Vámi zmiňovaných automechaniků skončila kvůli zpřísnění zákona proti korupci automechaniků?

J. Kanioková 24.8.2013 5:23

Úžasně inteligentní a slušný příspěvek.... :(

J. Křivánek 24.8.2013 2:32

Bublo, ty prosťáčku

Bublo, ty prosťáčku, do školy si nechodil, většinu znalostí máš z televize, že. A díval ses na ňjáky scifáče žílotrháky, že? Třeba Metrix, Demolition man apod. Jó computery, ty všechno vyřešej hned, na to vem jed! Jen je někdo musí naprogramovat a nacpat daty a vyhodnocovat jestli byly naprogramovány správně a jestli pořízená data jsou validní. Ale kromě těchto detailů udělaj compjútery všechno. Bublo si hňup jak daleko vidíš. Ukaž mi zemi, kde nějakej počítač sčítá majetek a dochází k všeobecnýmu fízlování jaké popisuješ v druhém odstavci svého zblitku. Jak jsem to přečetl tak jsem se z toho málem připokakkal. Trochu smíchem, trochu žalem a trochu studem, že bohužel patřím ke stejnému druhu jako ty. Mentálně si zůstal zamrzlej někde tyak na deseti letech. Je šílené že takový primitiv jako ty si v nejvyšší politice a je dost pravděpodobný, že budeš ministr fízlů a fízlování.

P. Scheck 24.8.2013 0:47

Korupce?

Vážený pane senátore parlamentu ČR za ČSSD, vaše slova zní velmi přesvědčivě a pravdivě. Pro mě z toho vyplývají pouze dvě věci. Buďto jste úplný hlupák, který vůbec neví, co se kolem něj děje. A nebo víte mnohem víc a jste jen politický vychcánek. Nevím, co si z toho vybrat.

Snad bych vám spíše raději podal ruku v případě prvním, moc tomu nevěřím...