18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

GLOSA: Je korupce vážným problémem dneška?

Dojem z poslední vládní korupční kauzy v médiích, že konečně došlo na nejvyšší patra politiky, je silně zavádějící. Titulky by měly být zcela jiné: Policie utržená z řetězu předvádí tyátr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 23.8.2013 17:42

Nejlepší metoda na odstranění korupce

je zrušit stát. Nejlepší metoda, jak se zbavit vykořisťování (pokud nám vadí), je nepracovat. Nejúčinnější metoda, jak se zbavit všech nemocí, je umřít.

To jsou skutečně rady za všechny prachy.

L. Novák 23.8.2013 16:32

Rath: Peníze pro ČSSD jsem sháněl nepřetržitě, nešlo o nic zanedbatelného

Rath: Peníze pro ČSSD jsem sháněl nepřetržitě, nešlo o nic zanedbatelného

J. Marek 23.8.2013 15:22

Užitečnost korupce

Korupce je velmi užitečná. Nutno je  pouze rozlišit, kdy jde o korupci pozitivní a kdy negativní. Něco jako bílá a  černá magie. Občany, kteří se dopustili korupčního jednání bych netrestal vězením, nejsou pro ostatní občany nebezpečím. Postačující jsou postihy finanční.

J. Mannheim 23.8.2013 15:08

nojo, ňúsletr institutu

na titulek existuje jediná odpověď: ano, je

J. Kraus 23.8.2013 14:06

Jak říkají zkušení,

až někdy do začátku nultých let se pohybovala výše úplatku u stavebních zakázek v jednotkách procent (pětiprocentní pracovníci). Věcný úkon prováděli řadoví obchodníci, kteří mohli být lehce obětováni. Od té doby se systém výrazně změnil. Oficiální cena je dána projekty předimensovanými někdy tak nesmyslně, že staří projektanti se odmítali takových akcí účastnit. Během tendrování se pak cena sníží až „na krev“, přičemž se upraví projekt a použijí se levnější náhrady. Výsledkem není nějaké procento ze státem poskytnutých peněz, ale částka, o níž lze akci reálně zlevnit. Ta se může pohybovat ve stovkách procent oficiální ceny a vše se dohaduje na úrovni jednatelů firem. Na tento systém postupně přešly stavební firmy i u soukromých zakázek. To má dobrý důvod, protože i developeři si vytendrují nejlevnější stavební firmu a ta musí nějak přežít. Rozdíl je v tom, že ušetřený peníz si nechá stavební firma. Ten bývá výrazně nižší, protože developeři si akce dobře hlídají. Řekne-li se „až na krev“, je to doslova, protože firma mnohdy vítězí s prodělečnou cenou a spoléhá, že to nějak dožene v realisaci. Vedlejší výstup systému je masové používání nejlevnějších asijských šuntů na úkor kvalitních českých (evropských) výrobků, nemožnost zaplatit montéry tak, aby byla aspoň uchována tradice řemesla a jejich náhrada stále méně kvalitními cizinci ze stále vzdálenějšího východu. Jen pro úplnost, pěti- až patnácti procentní systém k nám zavedli západní developeři, jeho vývoj je dílem nové generace české. Tolik zkušení, kteří by jistě odmítli tohle podepsat.

Jak z toho? Dobře, zrušme státní zakázky, ale mějme lidi, souznějící s vlastní zemí, tak jako je to v Německu a jak to bylo u nás snad až donedávna. Německý developer chce vše německé, francouzský francouzské, český chce vše nejlevnější  Zdaleka přece nejde jen o ušetřený státní peníz. Ten by se ušetřil, ale metoda by zůstala. Nepokročil rozklad systému příliš daleko?

J. Lufinka 23.8.2013 13:58

Logika článku je následfující.

V poslední době přibývá případů podplácení policie při řešení dopravních přestupků. Řešení ?

Zrušme dopravní předpisy, policie nemůže nikoho kontrolovat a tím se zbavíme podplácení policistů .

Nebo jinak. Jak odstranit korupci při stavbě liniových staveb placených státem. No přece jednoduše. Stát nebude investovat do liniových staveb. Ať si každý, když má na to své soukromé peníze,  postaví liniovou stavbu jak potřebuje a jak se mu to hodí.  

P. Vítek 23.8.2013 9:52

Pane Neff nemohl byste tento clanek vlozit nekolikrat znovu a nejlepe v sobotu,aby tam zustal co nejdele?

M. Bílý 23.8.2013 11:06

Re: Pane Neff nemohl byste tento clanek vlozit nekolikrat znovu a nejlepe v sobotu,aby tam zustal co nejdele?

Souhlasím s Vámi, pane Vítku (09:52). Je to vynikající analýza současného stavu "boje proti korupci". Většina (?) si ale myslí opak.

R. Kluzák 23.8.2013 9:31

Kdo vás platí, pane Vlk?

Tak už tady máme bojovníka, který bezostyšně tvrdí, že boj proti korupci je blbost a že by se měly v tom směru radikálně omezit možnosti policie a státních zástupců. Kdo vás platí za tyto nesmysly, pane Vlk? Snad pan bývalý prezident Klaus, který dostal darem nejen knihovnu a celý ústav, ale dokonce luxusní zámeček - od koho?  Od jednoho z posametových miliardářských gaunerů Kellnera. Za co je takový Kellner tak ohromně panu bývalému prezidentovi vděčen??? A odváží se někdo konstatovat, že i takové ohromné dary by se mohly kvalifikovat jako korupce???

P. Vítek 23.8.2013 9:40

Re: Kdo vás platí, pane Vlk?

Aaaa uz jsou tady kluzaci-uz citi cerstvy vitr.Jejich instinkt je neomylny! Zavist je vas motor-tak proc nezavidite tem,co bezpracne ziskavaji prachy z eu?Ale sobestacnym chytrym a pracovitym tovarnikum.Nemluvim o soudruzich "kapitalistech",co drti statni zakazky.

J. Schwarz 23.8.2013 10:05

Re: Kdo vás platí, pane Vlk?

Kdybyste ráčil raději parkovat někde na letišti... pan Vlk popsal problem přesně. kde se rozdávají cizí prachy, tam bude korupce vždycky. Rusnokovi ministři  ještě nezjistili, kde je na úřadě WC a už věděli, kdo PRACUJE TAK ŠPATNĚ že musí být do minuty zaměněn "odborníkem". Na lukrativní posty zasedli kamarádi, zázračné splacení páně Fischerových volebních dluhů / mimochodem dávno po termínu, kdy už žádné dary neměl přijímat / žádného poldu ani zástupce státu nevzrušily. Prostě aktivity státních zástupců a policajtů se jeví být přísně selektivními, což se rovný zneužívání silových resort k soukromému prospěchu - takový stat může být směle zván státem policejním. K omezení korupce povede jen omezení přístupu politiků a úředníků k cizím penězům , redukce zákonů na pětinu , úřadů a úředníků taktéž. To se ale stane jedině po válce - pak bude každý rád, že přežil, nebude si vymýšlet "kolektivní práva" která mu musí garantovat na vlastní účet ti druzí a pokud se bude chtít mít dobře, bude makat a šaškovat na náměstí s trubkou a flaškou vodky.

P. Vítek 23.8.2013 10:45

Re: Kdo vás platí, pane Vlk?

Valka nebo Pinochet.Chille se rozjela okamzite z velkeho srabu...za pomoci chicagskych hochu.Uvolnit ty statni chapadla a schopni podnikavi a pracoviti lide to roztoci

P. Vítek 23.8.2013 9:30

kdo uznava neco jineho-NENI pravicak!

to je poznavaci znameni.Schopny zit i bez statu,ale pomoct ZE SVEHO slabym.

To je princip,smer to odstatnovani.Proto musi byt novy volebni (vetsinovy)system,aby jeden smer mohl prokazat svou pravdu.Nesl veskerou odpovednost-nemohl se vymlouvat

P. Vítek 23.8.2013 9:25

Hola pravda!Do zblbnuti opakovat

P. Lucký 23.8.2013 9:03

co to?

pokud chápu Váš článek ke korupci,tak na vině je stát a jeho majetek.Čili když zrušíme stát a vše kolem něj nebude korupce.

NENÍ TO NĚJAKÁ MODRÁ PTÁKOVINA ?V jedné písní se zpívá: kradol tak odťať .

J. Novotný 23.8.2013 8:53

No toto!

"Policie utržená z řetězu předvádí tyátr." Oni tu poslední amnestii začali opravdu prošetřovat?

I. Schlägel 23.8.2013 8:27

Nu ano, autore,

a protože "veřejných peněz", které se musí "proinvestovat" je v Česku spíše více, než méně,(a to nemluvím o bruselských dotacích, to je pastva, panečku), je v našich zemích i více korupce. než je zdrávo. Tak že ve svém článku argumentujete chybně.

V. Němec 23.8.2013 8:46

Re: Nu ano, autore,

Opravdu? Nebo z vašeho příspěvku jen vyplývá, že objem korupce se dál bude zvětšovat?

I. Schlägel 23.8.2013 8:49

Re: Nu ano, autore,

Pokud se bude zvětšovat objem "státních" peněz v ekonomice, bude se zvětšovat i objem korupce. Jistě. V čem je problém?

P. Vítek 23.8.2013 9:35

Re: Nu ano, autore,

A mate dukaz:Klaus se chce trhnou od Eu.Proc to dela?Z toho se dalo jeste honem hodne vytriskat prece.Uz mu sibe?Proste z principu!-popsanem v clanku

I. Schlägel 23.8.2013 15:07

Re: Nu ano, autore,

Píšete o něčem jiném než já, to je celé.

D. Lobpreis 23.8.2013 7:45

Rýmička

Zajímavá analogie.. kdo ví zda by se dalo použít i na rčení o léčené a neléčené rýmě :-)

P. Vítek 23.8.2013 9:43

Re: Rýmička

A ted to zacne-chytani za slovicka,prekrucovani....jste mali,zbabeli,neschopni se postavit protivniku primo-proste outsideri.

P. Pavlovský 23.8.2013 5:29

Naopak, OČTR konečně začaly nezávisle konat!

Jen houšť a větší kapky, do leva i do prava stejným metrem.

Je pouze jediné, čím mě Zemanova vládní squadra neštěve: tím, že se nemontuje do práce OČTR.

Dnes je již jenom jediné vrcholná státní instituce, které důvěřuji: SZ po vedením Pavla Zemana.

Vzpomeňme na jeho ostrý a statečný  konflikt s čerstvě instalovaným  ministrem Blažkem o Bradáčovou!

(Vedlejší produkt: Vítězství Pospíšila v krajských volbách. To potvrdilo, co si o věci myslí většina voličů.)

M. Zikmund 23.8.2013 7:33

Re: Naopak, OČTR konečně začaly nezávisle konat!

Evidentně jste nepochopil podstatu příspěvku. Podle pana Vlka je základem boje proti korupci prevence (ve smyslu čím méně regulací a dotací, tím menší prostor pro korupci) a nikoliv represe. To je podstata článku.

A co se týká státního zastupitelství, které jste do toho zamotal - až dokáže obhájit červnové divadelní představení, v kterém 400 policistů provede zátah jak proti obrovskému klanu drogové mafie a nakonec z toho zbyde jen názor SZ, že trojice poslanců byla zkorumpovaná místy v dozorčích radách a že tajemnice premiera nechala sledovat svou sokyni, pak mohou očekávat důvěru. Ten naprosto nepřiměřený policejně-prokurátoský humbuk (nepřiměřený vzhledem k nakonec provedeným obviněním) vůbec nevysvětlili, jen blábolí, že mají něco v ruce. Až ho obhájí, pak budou mít nárok na důvěru. Takhle to spíše vypadá na normální boj o moc a kariery. 

I. Schlägel 23.8.2013 8:31

Re: Naopak, OČTR konečně začaly nezávisle konat!

Základem boje proti korupci je samozřejmě prevence, ovšem v kombinací s represí. Pokud porušujete zákony s vědomím, že zůstanete nepotrestán, prevence nestačí.

M. Zikmund 23.8.2013 9:35

Re: Naopak, OČTR konečně začaly nezávisle konat!

To také nikdo nepopírá, že i represe je nutná. Jen je daleko dražší než prevence. Ve všech směrech.

P. Vítek 23.8.2013 9:47

Re: Naopak, OČTR konečně začaly nezávisle konat!

Kde nic neni ani smrt nebere!Sve penize si nenechate ukrast,podnikatel nepodplaci podnikatele....vase Organy by mohly byt pak jen na paradu

J. Kanioková 23.8.2013 1:33

K tomu není moc co dodat,

snad že v textu chybí ještě dotace... Prostě obludná byrokracie..

Založit si firmu přes internet? Vyřídit veškeré daňové náležitosti během chvilky? Získat během několika týdnů připojení elektřiny? Bohužel, nedosažitelný sen. Kolik je pijavic s razítkem na této cestě...

Získat stavební povolení, vynucení práva, obchodování, registrace nemovitosti, protekce investorů, prohlášení insolvence nebo placení daní. Máme se co stydět. V tomto žebříčku jsme se umístili loni na úžasném 65. místě.

Snadnost podnikání - žebříček - http://www.doingbusiness.org/rankings