29.3.2024 | Svátek má Taťána


GLOSA: Jako vždycky

23.8.2021

Poznenáhlu, potichoučku, polehoučku se nám blíží významná návštěva. Německý spolkový prezident nás poctí. Prý přijede podiskutovat se svým českým protějškem. To je zatím všechno, co víme.

Jak to, že všichni ti škrabálkové, kteří si před své vlastní označení novinář píší přívlastek investigativní, neprodukují jeden článek za druhým?

Vysvětlení je jednoduché. Poskytl mi ho redaktor HN Jan Kubita. Píše, že na sociálních sítích se lhát a klamat může v zásadě beztrestně. „Twitter přichází s novou variantou cenzury a to je sympatický krok.“ Jak pro koho. Pro mne ne.

Kubitovy starosti na mou hlavu. Já chci ale vědět, proč sem spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier přijíždí právě teď, před volbami, a o čem si budou s panem prezidentem Zemanem a dalšími povídat.

Nepřiletí, jak bývá zvykem, ale přijede vlakem. Chce tím prý zdůraznit morální převahu hromadné železniční dopravy nad dopravou leteckou. Návštěva má snad být dokonce předzvěstí jakési německo-české úmluvy o stavbě železniční trati Drážďany-Praha, s tunelovým průnikem našich pohraničních hor.

Kdo to bude vrtat, kdo platit a k čemu to bude, to naše pány novináře zajímá málo, oni napravují svět. Takže to bude jako v případě paní Merkel. Přijede, popovídá si s premiérem, něco mu nařídí, uspořádá propagační přednášku o EU a zmizí. Novináři o tom nenapíší nic, anebo jen něco málo. Mají jiné starosti. Třeba babišovo Ptačí hnízdo.

Kdy vůbec přijede německý prezident? Možná to bude 25. srpna. V kolik hodin a kam? Už jsem písemně vyzýval sekretariát SPD, aby uspořádali protestní akci. Zatím nic.

Pátrám na webu Ministerstva zahraničí. Na první pohled nic. Zpráva o covidu, co se kde v zahraničí nesmí, respektive kam vás nepustí, ale Frank-Waltr Steinmeier tam není.

Totéž Ministerstvo vnitra: Zdravotní pojišťovna MV. Koronavirus atd. atd. Pokud vůbec, je asi prezident pečlivě skryt.

Poslední naděje, Úřad vlády ČR. Na úvodní stránce nic. Zřejmě je nám prezident Spolkové republiky Německo, Frank-Walter Steinmeier, ukradený.

Konečně, kdo hledá, najde na stránkách „Der Bundespräsident“: Prezident s manželkou, paní Elke Büdenbender, navštíví ve dnech 25. až 27. srpna Prahu a Ústí nad Labem. Manželský pár se sejde, kromě nejvyšších představitelů republiky, také s pendlery. Podrobnosti o průběhu cesty budou oznámeny později.

Prezident se chce také informovat o kooperaci o oblasti Industrie 4.0 a o robotice. Jak by ne, když Němci to své nejlepší dávno prodali Číňanům – řeč je o německém výrobci robotů Kuka.

Další informace o cestě budou uveřejněny později. Zájemci z řad novinářů musí mít platný pas, cesta je bude stát tam i zpět 80 eur a dvě noci ubytování 220 eur.

Místo srazu vítačů, kde se budou rozdávat mávátka, jsem nenašel nikde. A já tolik chtěl vítat.