Neviditelný pes

GLOSA: Jak se vyrábí viník

10.4.2021

Výrobu viníka neutěšené zdravotní situace máme právě za sebou. Dělalo se to tak: Vybral se ten jediný, který to byl ochoten vzít (takže vlastně o žádný výběr nešlo). V té době ovšem nebylo ještě jasné, že se vybírá viník. Na to se přišlo až později, když se ukázalo, že dotyčný byl celkem nedávno toho názoru, že ten, který je premiérem, nemá být premiérem. Potom se už jen čekalo na chyby a posílaly se mu vytýkací dopis. Ne snad, že by měly nějaký právní význam, ale aby bylo jasné, kdo za všechno může.

No, a když se situace začala zlepšovat, bylo třeba takto vyrobeného viníka odvolat, protože dlouhodobější zlepšení zdravotní situace by mohlo viníka rehabilitovat, čímž by celá výroba přišla vniveč.

V podstatě se užil způsob, jakým postupuje každý špatný vedoucí: Zásluhy připíše sobě, chyby rozdělí mezi své podřízené. Mylně se totiž domnívá, že je má právě proto, aby za všechno mohli.

Dalším viníkem v pořadí bude asi poslanec Faltýnek. Výroby se tentokrát nechopil premiér, ale přímo média. Získala jeho deník a to je kořist přímo ideální! Vzpomeňme jen, kolik radosti přinesl médiím deník bývalého ředitele nemocnice Na Homolce Dbalého.
Faltýnkova pochybení - jak se aspoň zatím zdá - nedosahují rozměrů pochybení Švachuly, nějaká ta nepravost se v nich ale jistě najde. Nebude asi tak velká, aby jí bylo možné zdůvodnit špatnou ekonomickou situaci České republiky, z Faltýnka viníka ale asi udělá. 

Už teď je jasné, že Faltýnek se provinil, přinejmenším tím, že si dělal poznámky. Někteří se budou snažit spojit Faltýnka s Babišem, to se jim ovšem nepodaří. Premiér se od něj může kdykoliv distancovat. Kdyby pro nic jiného už jen proto, aby sám zůstal čistý jako lilium.



zpět na článek