19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Jak je důležité míti Filipa

19.4.2018

Nebudu se ve svém příspěvku zabývat mou oblíbenou divadelní komedií Oscara Wilda, ale spíše komediálními peripetiemi kolem sestavování vlády, a tudy vede cesta ke zcela jinému hrdinovi na scéně.

Jak začínají matematické příklady, mějme politickou stranu, dejme tomu KSČM, nositelku revolučních tradic, která se bez ohledu na ně dostala k nejhoršímu výsledku v posledních volbách, kam ji přivedl dlouholetý (na naše poměry) předseda soudruh Filip. Nezaujatý člověk by předpokládal, že se bude potichu poroučet, ale pravý opak je pravdou, protože soudruzi si byli vědomi jeho dokonalých taktických a strategických schopností.

Sešel se týden s týdnem, měsíc s měsícem, premiér v demisi hraje hru s prezidentem o sestavování vlády, soudruh Filip jako první se přihlásil, že by za jistých okolností jakousi vládu podporovali, a jak se tak různé kroky kroutí a postupně hroutí, už skutečně vypadá podpora od KSČM jako nezbytně nutná, zvláště koaliční vláda s ČSSD by se zdála snesitelnou, ale ouha, ono to krachuje, s tím Okamurou to nebude ve vládě úplně ono,vzápětí se vrací staronová koalice do hry, bude ji možno podpořit, ale to už budeme rozhodovat o obsazení ministerstev, jestlipak oni budou žádoucí odborníci?

Sám Vladimír Iljič Lenin by to nazval plíživou revolucí, i mně se zdá výraz jako velmi přiléhavý. Soudruh Filip má v záloze ještě trumf pro zavilejší straníky, vědom si Kristovy známé věty „Ty jsi Petr, to jest skála, a na té skále vzdělám církev svou a síly pekelné ji nepřemohou.“ Skála se jmenuje v tomto případě Josef, princip zůstává stejný. Ryčně vykřikuje stará hesla, líbí se to, protože už to nebereme vážně, dokonce ho mají v oblibě i média, poslouchat jeho debaty i se skákáním do řeči je pravý požitek pro pamětníky, kterých bohužel ubývá. Je ovšem jen místopředsedou.

Zaplať pánbu za demokraticky zvoleného soudruha předsedu, který možná již v dohledné době svou tichou mravenčí prací přivede svou stranu pootevřenými dveřmi i do Strakovy akademie. Pak teprve bude v Česku potřebný klid na práci. A ztracený ráj.

Vidíte, jak je důležité míti Filipa?