28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Jak být ještě šílenější

V prostředí, ve kterém se výkon státní funkce stal zajímavým doplňkem podnikatelské činnosti, se nemusí jevit myšlenka, že by se státní úřady kupovaly (např. ve veřejných dražbách), jako nereálná. Takové nahrazení voleb dražbami by mělo hned několik výhod.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 17.1.2020 15:05

Zvláštní humor. Od koho by si dotyční "úřad" kupovali? Dříve to bylo od panovníka či vrchnosti. Dnes by si jej koupili de facto od sebe sama. Jakmile by se ujali funkce, investici by si přihráli domů. Leda by si úřad koupili od jeho současného držitele. Pak by tento byl soukromým statkem a dospěli bychom vlastně k anarchokapitalismu. Soukromou službou by byla i policie, soudy, armáda... k čemu pak vůbec tyto instituce a úřady? Každý by si velel sám, sám se o sebe staral a s ostatními kooperoval na základě vzájemných výhod. Pokud by v česku žilo tak sto tisíc osob, mohlo by to i fungovat...

Z. Ukolébavka 17.1.2020 12:43

Největší porci namrzlého mozku opět prokázal Pokoutný. Z autorovy nadsázky hned vyrobil Kafku šmrnnutého Bradburym. Bohužel, Pokoutný nekoupí ani v apatyce.

R. Langer 17.1.2020 9:04

Žádná dražba! Právo volit by mělo být zpoplatněno. S tím, že by každý občan -volič obdržel jednou za čtyři roky "volebné" ve výši volebního poplatku, aby nikdo nebyl diskriminován. Jak by s ním naložil by byla jeho věc. To by se děly věci!

B. Rameš 17.1.2020 12:35

To je celkem zábavná představa.

R. Benýšek 17.1.2020 16:31

Já jsem pro. A i já myslím, že by se tím dost proměnilo složení jednotlivých zastupitelstev, oproti současnému stavu. A hádám, že pravicoví voliči by měli z té změny radost. A mohlo být to politicky průchodné (a to de iure i v politicko-korektní kultuře, byť všemožní aktivisté by ze sebezáchovných důvodů křičeli proti) - oproti dnes reálně již neprůchodnému návrhu, aby volební právo měli jen plátci daní, nepracující v jen státním sektoru, a přitom praktický efekt by mohl být podobný. Vlastně mi ten Váš návrh připadá být geniální.

J. Pokoutný 17.1.2020 8:47

Tedy ty staré Athéňany bych si zase až tak neidealizoval, dokázali napáchat dost zla - třeba poprava vítězných velitelů bitvy u Arginús (nepovytahovali z moře všechny padlé, neb se blížila bouře), ostrakismus, okrádání spojenců... Myslím, že lidé se prostě z hlediska psychologie mění jen velmi pomalu (z hlediska délky našich životů) a tak se stále tytéž věci dějí jen v trochu jiných kulisách.

J. Schwarz 17.1.2020 15:08

Zvláštní situace, kdy za "vítěznými veliteli" nestojí vojsko a tak je může někdo jen tak popravit. Příště být aténským velitelem tak rovnou preventivně i s vojskem přejdu k nepříteli.

K. Krejčů 17.1.2020 0:49

I když úvaha asi není míněna vážně, je to pitomost. Investor musí samozřejmě chtít svoji funkci maximálně zhodnotit a to jedině "dojením" veřejných rozpočtů. Je to evidentně jeden z Cimrmanových experimentů, aby se zjistilo, že tudy ne. To losování se naopak jeví jako dobrá varianta.

T. Kohout 17.1.2020 6:31

Taky by si mohli kandidáti střihnout. Vylučovací metodou by 1 zvítězil. Osvědčil by dobrou prognostiku a psychologii. (V mariáši jsme tomu říkali "intuici".)

S. Pavuk 17.1.2020 0:34

Ja navrhujem iný model obsadzovania miest v exekutíve. O všetky tieto miesta by sa losovalo. Tento systém by zaručil, že okrem podvodníkov a neschopných, by sa do vedenia štátu dostali aj schopní a čestní ľudia.

J. Vintr 17.1.2020 0:23

Demokracie už dávno zdegenerovala. Představa, že parlament zastupuje občany v rozhodování o věcech, které se občanů týkají a brzdí přirozenou snahu exekutivy zvyšovat svou moc na úkor občanských svobod, už dávno neplatí. Zvolení poslanci naopak stojí na opačné straně, protože je v podstatě nevolí lidé, ale vybírají ti, kteří sestavují kandidátky a poslanci jsou korumpováni vysokými platy, aby měli motivaci se zavděčit těm, kteří je tam dosadili. Řešením by bylo vložit do osudí jména všech občanů, kteří splňují jistá kritéria a parlament z nich prostě vylosovat, přičemž fukce poslance by byla honorována jen do výše nutných nákladů a ušlého zisku. Ale to je samozřejmě jen utopie.

R. Langer 17.1.2020 11:30

V jedné (fantasy) knize to tak bylo, poslanci se losovali, a celý jejich majetek po zvolení propadl státu. A podle toho, jak hospodařili, dostali po skončení svého volebního období zpět svůj zmnožený/zruinovaný majetek. Je pravdou, že z výhry tam také nikdo dvakrát nadšený nebyl. ;-D

L. Písařík 17.1.2020 12:58

Nic není dokonalé ----pravila liška. Určitě by se našel někdo s karlovarskou losovačkou.