19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Improvizace č. 4

25.11.2010

Lidovci roztrubují po českých zemích, že jim ještě umíráček nezvoní. Lidovci si předsevzali zvládnout to, co nikdo v naší samostatné české kotlině dosud nesvedl – vrátit se do Sněmovny. Opírají se o nepevná, ale přijatelně vyhlížející fakta, jež mají co dělat s posledními (dvoj)volbami. Hlavně dva senátorské posty jim dodávají odvahu hlásat své zmrtvýchvstání. Popravdě řečeno jde o stejný zisk, jaký se zadařil regionálně populistické struktuře Severočeši.cz. Proti nim, pravda, mají opět svůj klub, ale dva noví zástupci lidu pocházejí z jižní Moravy a východních Čech, krajů tradičně KDU-ČSL příznivých.

Problémů mají křesťanští demokraté přehršel. Partaj dluží 40 milionů, ztratila část členstva a zkušených vůdců, kteří třeba do strany vstoupili už za socialistické Národní fronty. A nyní fakticky vedou konkurenční TOP 09, vlajkonoše tzv. škrtformy, od níž se stávající lidovci distancují.

„Bourání lidoveckého masa“, co nastalo přinejmenším roku 2006 nuceným odstoupením tehdejšího předsedy Miroslava Kalouska kvůli plánování skryté koalice s komunisty, vypadalo asi tak: ponejprve stvořilo nového Milouše Jakeše, kompromisního „Vplotěkůla Vsetínského“, na nějž se už podle všeho dávno „vařila v kotli voda“. Následoval návrat tragikomického Cyrila Svobody, jenž tvrdil muziku další nekonečnou právní tahanicí, majetkovým sporem s křesťanskou charitou Domov svaté rodiny. Až nečekaně vysoká prohra prozatímní předsedkyně Šojdrové, spojené s minulým sešupem popularity, mimo jiné odhalila, že struktura stále na krok od propasti zapomnění nechce ve svém čele ženu.

Čtvrtá improvizace, zříme, zdali šťastnější než druhé, přichází s náchodským zvěrolékařem v Kristových letech Pavlem Bělobrádkem. Absolventem CEVRa, dle zlých jazyků neoliberálního „vumlu“ založeného Ivanem Langerem. Exfunkcionářem Mladých křesťanských demokratů a exobdivovatelem soudně ztrestané kapely Orlík. Prvním místopředsedou, o nějž se má v Praze především opírat, se stal další Východočech s „církevním“ jménem, senátor Petr Šilar. Ať zvolený zvěrolékař se spíše pravicovými postoji postaví partaj na čemkoli, bude to těžké. Dostane se mu totiž zlomku pozornosti jiných zvířecích doktorů. Pět minut slavných pro péči o malá opičátka anebo přestárlý tažný dobytek.

V krácené verzi článek zveřejnil deník E15