25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Hnutí ANO opět lidem lhalo

28.9.2018

Hejtmanka by měla vysvětlit, co dělají externí spolupracovníci

Za vlastní úředníky utrácí Středočeský kraj přes půl miliardy korun ročně z peněz daňových poplatníků a ti mají právo za tyto peníze očekávat kvalitní práci. Proto je s podivem, že si kraj ještě na různé služby najímá externí spolupracovníky, kteří nestojí zrovna málo. Například odbor hejtmanky Jaroslavy Jermanové uzavřel loni 35 externích dohod - a některé nejsou vůbec zanedbatelné. Jeden člověk dostával 45 tisíc korun měsíčně za vyhodnocování krajských PR akcí, jak vyplynulo ze zjištění kolegy Martina Macháčka z hnutí STAN.

Jsem toho názoru, že nejen kraje, ale všechny instituce, které jsou dotovány z veřejných peněz, by si měly najímat externisty jen ve výjimečných případech. Je ovšem otázkou, zda například monitorování časopisů místních akčních skupin je něčím výjimečným, na co by nestačili pracovníci Úřadu Středočeského kraje. Proto budu také žádat, aby všechny tyto smlouvy o externí spolupráci, které jsou většinou uzavřeny pro oblast mediální komunikace, byly důkladně prověřeny a nám jako krajským zastupitelům bylo doloženo, jaké z nich má kraj konkrétní užitek, a jakou práci především z hlediska kvality mu přinášejí. Pokud se prokáže, že činnost externistů neodpovídá jejich odměnám, pak smlouvy s nimi musí skončit.

My jako politici se musíme chovat zodpovědně a brát politiku jako službu občanům a nikoliv jako zdroj obživy pro nás a naše kamarády. V opačném případě jsme spoluviníky toho, že lidé politikům nedůvěřují a přestávají se starat o věci veřejné. Vzpomínám si, že právě hnutí ANO Andreje Babiše před několika lety slibovalo, že s takovými praktikami skoncuje. K němu se hlásí i hejtmanka Jermanová, ale jak je vidět, ANO opět lidem lhalo, ostatně jako v mnoha jiných případech.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS