Neviditelný pes

GLOSA: Herr Normal

8.2.2022

Když jsem před více než dvaceti lety studoval na Právnické fakultě Masarykovy univerzity, jeden z našich nejoblíbenějších profesorů Petr Hajn s oblibou na přednáškách říkal, že již v 19. století v rakouské armádě měli vojáka průměrné inteligence (Herr Normal), jemuž velitelství dávalo předem číst směrnice.

Až po tom, co je „Herr Normal“ bez větších problémů pochopil, mohla direktiva kráčet do světa. Dozajista by něco obdobného slušelo i dnešní České republice.

Již dva roky zápasíme s covidem. Jedno opatření střídá druhé, třetí opatření ihned chvátá a ruší to první, ale jen trochu, což doladí vyhláška čtvrtá. Nařízení jsou víc než často pro normálního adresáta (lhostejno, zda jde o drobného podnikatele, rodiče, úředníka) hodně nesrozumitelná.

Ostatně minulá opozice pod vedením ODS měla kritiku nesrozumitelnosti a nepředvídatelnosti právních aktů Babišov o-Hamáčkovy vlády jako jednu ze svých vlajkových lodí. A měla v řadě věcí pravdu, čímž se ovšem nepopírá, že též mnoho věcí náležitě přifoukla. Dnes máme vládu novou, avšak trend pokračuje. Nejen restauratéři, ale třeba i ředitelé škol a rodiče školáků z údivu nevycházejí. Mám za to, že ministra Válka neomlouvá ani brněnský původ a přízvuk. Prostě když se rozdávaly komunikační dovednosti, tak stál úspěšně v jiné frontě. A není sám.

Herr Normal by se dnes hodil víc než šestý místopředseda Sněmovny či tři další ministři.

Právo, 3.2.2022

Autor je právník a publicista

**********************

Úvahy o veřejném právu

Úvahy o veřejném právu

Kniha JUDr. Petra Kolmana je dílem převážně právně-teoretickým, ovšem se značnou ambicí být i praktickým rádcem osobám, které se potýkají s některým úskalím vyplývajícím ze současného veřejného práva.

Publikaci je možno zakoupit zde.

Petr Kolman


zpět na článek