25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Hejtman demonstruje s „chvilkaři“

8.6.2019

Josef Bernard, hejtman Plzeňského kraje za ČSSD, poskytl rozhovor serveru Novinky.cz. Chlubí se tím, že podporuje demonstrace proti Andreji Babišovi a Marii Benešové. Chce, aby vedení strany situaci “vyhodnotilo” a učinilo “razantní kroky”. Současně ale tvrdí, že nechce vedení strany radit. A přesto to dělá.

ČSSD je ve vážné krizi. Volby do europarlamentu projela na celé čáře. Neslyšel jsem Bernarda radit svému vedení po propadáku ve volbách. Předseda strany Jan Hamáček tvrdil, že neúspěch očekával. To je poněkud alibistické tvrzení. Navíc tvrdil, že na účast jeho strany ve vládě to mít vliv nebude.

Babiš není sám, proti komu se scházejí statisícové demonstrace. Protestuje se proti Viktoru Orbánovi, Emmanuelu Macronovi a samozřejmě proti Donaldu Trumpovi. Zejména protesty proti Trumpovi jsou velmi podobné těm proti Babišovi. I zde se mluví o “ohrožení demokracie”, vytahují se údajné podvody jeho daňových přiznání a obviňuje se i z tajné spolupráce s Ruskem. A to bez ohledu na závěry Muellerovy komise.

ČSSD vsadila na účast ve vládě s Babišem svou pověst. Pověst, která už byla značně poškozená předchozí vládou Bohuslava Sobotky. Mimochodem, i on byl již spatřen na demonstracích Milionu chvilek.

Andrej Babiš ale není Petr Nečas. Tomu se tak rozklepala kolena, že podal demisi bez jediného výstřelu. Babiš má navíc podporu prezidenta a ani případné vyslovení nedůvěry jeho vládě poslanci (pokud by se Hamáčkova strana připojila) by na tom nic nezměnilo. ČSSD tak spěje k neslavnému konci, ať už ve vládě bude či nebude. A Hamáček to, tak jako před eurovolbami, jistě tuší. V této situaci je navíc každá rada drahá. Bernard to ví, ví to i Hamáček. Nechají to ale opět nejspíš vyšumět do ztracena. Jako svou stranu.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz