26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Haléře, miliony... optimalizace!

24.2.2017

Asi jako každý mám i já bankovní účet a z uložené částky dostávám úrok, který v současnosti nestojí za řeč. Z těchto pár korun odvádím daň z úroků ve výši 15 %. Těchto pár haléřů vám stát neodpustí. Daní je samozřejmě mnohem víc a ani je všechny nedokážu uvést. Stačí, že je platím, stejně jako vy.

Vzápětí se dozvím, že pan ministr vlastní mimo jiné 1.500.000.000 korunových akcií, z těchto má roční zisk 90 milionů a z tohoto neplatí ani ten haléř!

Tím nechci říct, že jde o trestný čin, vše je legální, může za to... sorry jako... Kalousek. Pan ministr přistižen prohlásil, že těch padesát miliónů pro něj nic není, že je klidně dá na charitu.

Když se o tom dozvěděl ministrův předseda vlády Sobotka, praštil do stolu a rázně prohlásil, že pan ministr „ojebal“ stát. To je ale jenom půlka pravdy. Správně měl říci: „Pan ministr ojebal stát, a já s ním přesto sedím ve vládě“, nebo „... já s ním proto sedím ve vládě“. “Sedíme tam spolu a budeme sedět až do voleb.“

Je zřejmé, že pan Sobotka nic neudělá. Připomíná starého zkostnatělého ouřadu, který se chce v klidu dočkat důchodu, v tomto případě regulérních voleb. Pan předseda se velmi často schovává za chudé důchodce, matky samoživitelky, nízkopříjmové rodiny s dětmi atd., ale jakpak na ně myslel, když hlasoval pro podporu obnovitelných zdrojů, když si kupoval byt z poslaneckých náhrad, když privatizoval OKD, 43 tisíc bytů nebo když stejnému panu ministrovi dohazoval miliardy na řepku a další státní dotace?

V lednu nám připomínali signatáře „anticharty“, ale daleko zajímavější bude vidět ty, kteří se nechají nakoupit do volební kampaně. Pan ministr má na to zaplatit žokeje se stájí, zpěvačku s kapelou, novináře s redakcí i herce s celým ansámblem... Docela se těším, až si ve volebním programu hnutí přečtu, jak chce bojovat proti daňovým únikům, nedoplatkům a nepoctivcům. Po volbách také uvidíme, kolik voličů se nechalo koupit za koblihu, klobásu, pivo nebo naději, že bude líp.

Možná se dožijeme i toho, že v Lidovém domě bude ředitelství nejmenované firmy podnikající v zemědělství a potravinářství a její zájmy bude v evropském parlamentu obhajovat pan Sobotka s tím, ..... , jak on se, sakra, jmenuje...?