19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Goliášové došli?

14.9.2009

Současné větrné mlýny nemelou, a pokud ano, tak jen pro sebe

Nedávno jsem zaslechl, že v letošních parlamentních volbách by mohlo dojít k souboji Davida s Goliášem. Vypadá to, že nějací odvážní Davidové se našli. Jsou mezi nimi i ti, kteří odpadli od Goliášů a jejich převlek za Davida je krajně nedůvěryhodný. Nicméně problém se zdá být na straně Goliášů. Obávám se, že po označení dvouhlavého modro-oranžového výtvoru za Goliáše by na mne starozákonní Goliáš podal trestní oznámení. Sexy mozek a gule asi obra nevytvoří.

Soudě podle „originálních“ billboardů a programů vypracovaných rádoby Goliáši, problém nebude jen v tělesné schránce. Ve Starém zákoně se také nic nepraví o tom, že by si Goliáš „nahospodařil“ víc než Alibaba a jeho čtyřicet loupežníků. Loupežníci v řadách Goliášů rostou geometrickou řadou a Alibabové se přemnožili.

Zkusme se obrátit k jiným příměrům. V říši obrů mne samozřejmě napadl pražský Golem. Paralela sedí pro šém, který obra oživuje. O šém si Golemové chodí říkat k volbám. Bohužel, když jim své hlasy dáme, Golemové nepracují. V rukách, které slibovaly, že tolik udělají a rozdají, se objeví cedulka: „Naval prachy!“ Zato se Golem nějakým záhadným způsobem vždycky rozžhaví do ruda.

Paralely se množí, při psaní této glosy mi volala novinářka z jedné redakce. Mluvila o souboji donkichotů s větrnými mlýny. Moc to nesedí. Současné větrné mlýny nemelou, a pokud ano, tak jen pro sebe. Donkichoti vstupující do souboje mají za sebou silné příběhy a úspěchy. Laťka, kterou mají pro vítězný souboj přeskočit, leží ve skutečnosti zatraceně nízko. Potřebují jen silnou podporu lidí, kteří se zvednou a půjdou je volit. Skutečně ztracené hlasy jsou hlasy pro Goliáše a mistry převleků. Dvacetiletá historie nám to již několikrát předvedla. Říká se, že není radno dvakrát vstupovat do stejné řeky. Někteří z nás už volili jen nejmenší zlo. Každý džbán ale někdy přeteče. Proč by to nemělo být letos? Záleží na každém z nás, jestli se to povede. Zdařilo se to i jinde, o tom, že je to možné, nevypráví jen Bible a pověsti.

Týdeník EURO 36/2009