24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

GLOSA: Férové zdravotnictví

Ze své pozice lékaře sleduji nekonečné tahanice o peníze, které plynou prostřednictvím zdravotní daně a v mnoha případech i státních a krajských intervencí, opět z našich daní, do českého zdravotnictví.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 6.6.2016 14:41

Podle Svobodných

je férové svobodné zdravotnictví založeno na těchto principech:

1. Státu do zdravotnictví vůbec nic není. 2. Pacient má nárok na ošetření pouze když má uzavřenou smlouvu s takovou pojišťovnou, která má smlouvu s konkrétní zdravotní institucí nebo když prokáže, že je solventní, tj. že je schopen zaplatit za smluvní ošetření. 3.Kdo není solventní nebo kdo nemá uzavřenou smlouvu s tou správnou pojišťovnou, nemá na ošetření ve svobodném zdravotnictví nárok a je odkázán na případnou charitu. 4. Ošetření je soukromoprávní vztah mezi pacientem a zdravotnickou institucí jakožto právním subjektem podle obchodního zákoníku, a to se všemi atributy (například včetně přesných parametrů a doby garance i sankcí za nedodržení smlouvy). 5. Ministerstvo zdravotnictví a všechny státní instituce zabývající se zdravotnictvím se ruší, protože stát vůbec za nic nezodpovídá. 6. Za vše, čeho se týká zdravotní péče, ručí zdravotní instituce.

Nic proti tomu, pro mne osobně je to akceptovatelné. Dává to jasný obrázek o úrovni uvažování lékařů a "Svobodných".

J. Novotny 6.6.2016 15:20

Re: Podle Svobodných

V tomto systému zdraví budou platit pojistku.

Nemocné a staré nikdo nepojistí (nebo neobnoví pojistku), nebo cena za pojistku bude nad jejich možnosti - cena se odvíjí od očekávaných nákladů (statistický termín) plus profit.

Stát buď nechá nemocné a staré chcípnout, nebo to za ně stejně zatáhne.

J. Schwarz 6.6.2016 16:57

Re: Podle Svobodných

Proč? Vždyť by všechno mohlo zůstat při starém, odvody atp., jen by pacient dával pojišťovně k proplacení poskytnutou péči.

J. Novotny 7.6.2016 10:52

Re: Podle Svobodných

To ale mluvíte o jiném systému, než pan Hrbek. Navíc odvody nejsou pojištění, ale daň. Lidé s vyšším příjmem nemají větší nemocnost, aby platili násobně více, než státní zaměstnanci.