Neviditelný pes

GLOSA: Fenomén Peake

25.4.2012

Dlouho jsem si říkal, že také napíšu svůj názor, jak jí... nevěřím. A dá se říci, že ani slovo. Rád bych, ale nějak mi to už nejde. Celý týden jsem sledoval její odhodlání a nadšení a vyjádření, ale...

Všechno to bylo vždycky napůl cesty. Mnoho prázdných vět, mnoho vět o ničem, mnoho toho upřímného hněvu o tom, jak přišla něco změnit, ale dva roky se jí to nedařilo.

Už před mnoha mnoha lety, když jsem bydlel v Praze, mi jeden místní politik, kterého mám rád, řekl, ze VV jsou ty největší (doplňte podle libosti) na pražské radnici. Že tam prosazují jen svoje zájmy a asi dělají i záseky do vlády na radnici. To je tak deset let, nedělám si poznámky do deníku.

Moje okolí bylo jejich protikorupčním volebním nadšením v roce 2010 strašně umocněno, věřilo jim, možná je i volilo. Ale já si tuhle poznámku od toho pána před lety pamatoval a volil někoho jiného.

A teď to tu máme, dva roky nejistoty a zmatků, co zase kde bude kdo z VV chtít. Nejdřív povolební nadšení, ale pak se Věci veřejné rychle zorientovaly v parlamentu a ve vládě. A začaly svoje kolegy v koalici vydírat. Pořád a vždy a všude. A zbytečně.

Bylo občas až komické, jak jeden den něco chtěly a druhý den už to bylo něco jiného.

Já té paní nemohu uvěřit, že tohle vydržela dva roky, že dva roky z pozice své funkce nic nedokázala změnit a že dva roky nedokázala nikam posunout. Že dva roky mlčela a měla jiné názory. Ta prohlášení z poslední doby byla a jsou velmi umělá a bez obsahu. Buď je velmi naivní a neschopná, nebo velmi pragmatická a schopná v místech, kde to nechci.

Myslím, že první věc, která by jí zajistila zpět jakous-takous moji důvěru, je velmi podrobná, kajícná zpověď o tom, co se poslední dva roky ve VV dělo, co bylo jejími zájmy, jaké tam byly poměry, jaké bylo jejich vedení a jestli bylo paralelní vedení, tak jaké a kdo a s kým... Pěkně přesně, konkrétně, s daty a perfektními údaji, abychom věděli, že to s tím novým platformováním myslí skutečně vážně a upřímně. Hezky dopodrobna a bez polovičatých vyjádření.

V žádném případě jí nepomůže věta, jakou jsem teď někde od ní slyšel, že "se k tomu už nechce vracet". My se k tomu chceme vracet a chceme vědět a pak se rozhodnout. Ale bez té kajícné zpovědi si moji důvěru nezíská. Jestli chce začít znovu a s jakýms-takýms čistým štítem, tak jedině tehdy, když nám toho o sobě a VV hodně řekne, jinak je její nová platforma jen slovy bez obsahu.

Co myslíte?

Převzato z blogu se svolením autora



zpět na článek